Gelişme döneminde boy uzaması için çocuklar ne yemeli?
Haberin Devamı
Boy uzamasına genetik faktörler kadar çevresel faktörler de etki eder. Bu çevresel faktörlerin başında ise beslenme yer alır. Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, sağlıklı boy uzaması için çocukların gelişme döneminde neler tüketmeleri gerektiğini sıraladı ve bu konuda ebeveynlere çeşitli önerilerde bulundu.
Kalsiyum ve fosforun kemik gelişimini olumlu etkilemesi için günde 2 su bardağı kadar süt veya süt ürünü tüketmesini sağlayın.
Çocukluk çağından itibaren beslenmesine bitkisel kalsiyum kaynağı olan maydanoz, taze nane, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeleri mutlaka ekleyin.
Boy uzamasında yeterli protein tüketimi önemli olduğundan günde 120 gram (4 porsiyon et ya da tavuk) eti mutlaka günlük diyetine ekleyin.
Kemik gelişimi ve büyüme hormonuna olumlu etkisi bulunan, omega-3 yönünden oldukça zengin bir besin olan balığı haftada 2 kez tüketmesine özen gösterin. Balık yemeyen bir çocuğunuz varsa hekim kontrolünde tablet olarak balık yağı temin edebilirsiniz.
Et tüketmeyi sevmeyen çocukların günlük protein alımını sağlayabilmek için diyetlerine her gün 1 porsiyon kuru baklagil yemeği ekleyin.
Çinko, büyüme ve gelişmede etkili olan çeşitli hormonların çalışması için gerekli bir mineraldir. Günlük olarak alınan bir avuç kabuklu tohum (fındık, fıstık, ceviz vb.), vücutta çinko kaynağı olarak kullanılır.
Balık yağı, deniz ürünleri ya da içerisine D vitamini eklenmiş süt ürünlerini tüketmesini, aynı zamanda yeterli güneş ışığı almasını sağlayın.
Yeterli B12 vitamini de boy uzamasına etki eden bir unsurdur ve besinsel kaynağı yalnızca kırmızı ettir. Yeterli miktarda kırmızı et tüketimi bu ihtiyacı karşılayacaktır.
Gerekli vitamin ve mineral alımı için günlük 5 porsiyon çiğ sebze ve meyveye mutlaka diyetlerinde yer verin.