Çelikel Vakfı’nın Samsun’un Kavak ilçesinde yaptırdığı Rıdvan Çelikel Anadolu Lisesi öğrencileri, beş farklı sanatçının yaptığı atölye çalışmalarıyla sanat dolu bir haftasonu yaşadı. Karikatürist, ressam, seramik sanatçıları ve psikolojik danışmanlardan oluşan ekip öğrencilerle eserler yarattı. Çocukların yaratıcılıklarını geliştirip, sanatsal becerilerini keşfetti
TÜİK verilerine göre doğum oranları hızla düşüyor, Türkiye yaşlanıyor. Açıklanan rakamların ardından Cumhurbaşkanlığı azalan doğum oranlarının alarm verdiğini söyleyince Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışan annelere yönelik bir ‘destek paketi’ hazırlığına girişti. Kreş, kira yardımı gibi kalemlerin yanı sıra 4 aylık doğum izninin 1 yıla çıkarılması da söz konusu. Kadınlar izne sıcak bakıyor fakat sürece erkeklerin de dahil edilmesi gerektiğini düşünüyor.
#Hazan AKÖZ IŞIKÇatışma kelimesi anlamsal olarak karşıtlığı içinde barındıran ve uzlaşının olmadığı durumları açıklayan bir kavram. Bir yerde çatışmanın var olması demek orada uzlaşamayan, birbirine karşıt olan iki durumun varlığına işaret eder. Kelimeye bu yönü ile bakıldığında ebeveyn ve çocuk arasında çatışma olması yani karşıtlık bulunması ve uzlaşının olmaması aslında beklenen bir durum değil aksine beklenmeyen bir durum olarak değerlendirilir. Bir ebeveynin kendi çocuğu ile karşıtlığı, en değer verdiği insan ile uzlaşamaması aslında son derece tuhaf ama bir o kadar da gerçektir.
#Doç. Dr. Mehmet SağlamGelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar, gelişim ve eğitim sürecimizi şekillendiren faktörleri her geçen gün daha da detaylı olarak gün ışığına çıkarıyor. Çağımızın en büyük keşiflerinden biri de bebeklerin henüz anne karnına düştükleri andan itibaren müthiş bir öğrenme potansiyeline sahip oldukları gerçeği.
#Çocukların Müzikle Gelişim SerüveniÖzellikle çalışan anne babalar için aile büyüklerinin çocuk bakımına yardımcı olmaları paha biçilmez bir şey. Buna rağmen torunlarına özenle bakan büyüklerimizle çocuk bakımı konusunda anlaşmazlık yaşamak oldukça yaygın bir sorun. Kendi tecrübelerine ve deneyimlerine güvenen büyüklerle, çocuklarını kendi yöntemleriyle büyütmek isteyen anne babalar arasında zaman zaman gergin anlar yaşanabiliyor. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde çocuk büyütürken kuşak çatışması yaşayanlara kulak verdik.
#Çocuk BakımıErken çocukluk dönemi, insan hayatı boyunca gelişimin en hızlı olduğu ve aktif yaşantılar boyunca temel kavramların kazanıldığı bir dönem. Genel kabulde 0-6 yaş aralığını kapsayan erken çocukluk dönemi, son yıllarda UNICEF gibi birçok uluslararası kuruluş tarafından 0-8 yaş aralığı olarak ele alınıyor.. Hamilelikten başlayan erken çocukluk döneminde çocuk beyni çok hızlı gelişir. Bu dönemde beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, hedeflenen üst düzeye ulaşabilmesi için çocukların sevgi, güven ve huzur dolu bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Ailede yeterli bakım gören, sevildiğini hisseden, doğru beslenen, zihinsel gelişimleri desteklenen çocukların geleceklerini daha sağlam temeller üzerine inşa edecekleri aşikâr. Bu nedenle erken çocukluk dönemi çok önemli.
#Konuk YazarÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaÇocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK) her yıl Çocuk Hakları Günü olan 20 Kasım’da çocukların içerik tüketim dünyası ile ilgili bir ihtiyaca ya da hassas bir konuya dikkat çekmek amacıyla bir çalıştay gerçekleştiriyor. Dernek bu yıl gerçekleştirdiği çalıştayla, çocukları içerik üretmeye teşvik ederek çocukların bu alandaki becerilerinin gelişimini desteklemeyi amaçladı. Bu çalışmayla aynı zamanda çocukların içeriklerde nelere ihtiyaç duyduklarını ve nelerden hoşlandıklarını öğrenerek beklentilerine uygun, onlar için faydalı olabilecek içeriklerin üretilmesi için içerik üreticilerinin dikkatini çekmeyi hedefledi.
#ÇİÇEKÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde KonuşmaBilindiği gibi günümüzde toplumlar giderek daha fazla çok kültürlü ve çok dilli hâle geliyor. Öyle ki dünya nüfusunun yarısından fazlasının iki dilli olduğu tahmin ediliyor. Bu durumun en temel nedenleri arasında, göç hareketlerini, turizm, iletişim imkânlarının gelişimini, farklı kültürleri tanıma ve bilgi kaynaklarına erişme arzusunu, artan ticarî ve diplomatik temasları ve evlilikleri sayılabiliriz.
#Konuk YazarUzmanlar, afetzedelerin yanı sıra depremden psikolojik olarak etkilenen; korku, kaygı problemleri oluşan kişilerin de psikolojik destek almalarında fayda olduğunu söylüyor. Pandemiyle yaygınlaşan çevrimiçi terapi uygulamaları birçok kişi için ruh sağlığı hizmetlerine erişimi kolaylaştırıyor. Bu uygulamalara yakından bakalım...
#DepremKimi kadınlar erkeklerin sorumluluktan korktuklarını ve fedakârlıktan kaçındıklarını düşünüyor. Kimi erkeklerse “Doğru insanı bulmak zor” diyor. Ama onu bulana kadar yalnız kalmaya da niyetleri yok. Uzun vadeli düşünmediklerinde ‘tavlamak’ için yalan söylemekten kaçınmadıklarını anlatıyor; birlikte konsere, sinemaya, etkinliğe gitme planı yapmayarak niyetlerini belli ettiklerine inanıyorlar. Bağlanmaktan kaçınan erkeklerle konuştuk, ‘ne istediklerini’, neye göre karar verdiklerini sorduk.
#FlörtGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarÇocuklar doğdukları andan itibaren büyümeye ve gelişmeye başlar. Bu gelişim aşamalarını bulundukları normlara ve sosyal ortama göre düzenlemeleri gerekir. Çocuklarda davranış bozuklukları, bazı zamanlarda normal bir duygusal tepkinin bir parçası olabilir. Ama bu davranışlar aşırı ya da gelişim evreleri bakımından normalin dışında gelişiyorsa, bir sorun olarak görülür. Çocuklarda davranış bozuklukları neden olur sizler için derledik.
#ÇocukAraştırmalara göre sınıfın lideri olan öğretmenin, beden dilini doğru kullanması öğrencilerin öğrenme düzeyini doğrudan etkiliyor. Bu yüzden öğretmenin beden dili öğretimde çok önemli. Peki, öğretmenler ellerini kollarını nasıl kullanmalı, sınıfa girerken ve ders anlatırken nasıl bir duruş sergilemeli, öğrencinin derse konsantrasyonunu artıran ya da azaltan vücut hareketleri neler?
#Doç. Dr. Ahmet BenzerSon dönemde bazı gençler maskelerini çıkarmamakta ısrar ediyor. Kendilerince yüzlerinde buldukları kusurları kapatıyorlar. Uzman psikolog Sena Sivri “Ailenin yargılamadan ve eleştirmeden, etkili iletişim kurması, dinlemesi çok önemli” diyor.
#Uzman Psikolog Sena SivriSarılmak özgüveni arttırıyor, çocuğun kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Ebeveyniyle sıcak ilişki kuran çocuğun duygusal zekâsı da yüksek oluyor, yalan söylemeye ihtiyaç duymuyor. Sarılmak aynı zamanda stresi azaltıp bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
#Çocuk