Sanat Kavak’a çıkar mı

Güncelleme Tarihi:

Sanat Kavak’a çıkar mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 00:00

Çelikel Vakfı’nın Samsun’un Kavak ilçesinde yaptırdığı Rıdvan Çelikel Anadolu Lisesi öğrencileri, beş farklı sanatçının yaptığı atölye çalışmalarıyla sanat dolu bir haftasonu yaşadı. Karikatürist, ressam, seramik sanatçıları ve psikolojik danışmanlardan oluşan ekip öğrencilerle eserler yarattı. Çocukların yaratıcılıklarını geliştirip, sanatsal becerilerini keşfetti

Gençlerin çağdaş koşullarda eğitim görüp sosyal, kültürel ve bilimsel alanlarda gelişmelerini sağlamak amacıyla kurulan Çelikel Vakfı, iki yıl önce Samsun’un Kavak ilçesinde Rıdvan Çelikel Anadolu Lisesi adında modern bir okul yaptı.
Bu okul için de özel bir eğitim destek programı geliştirdi. Program kapsamında sanatçıları okula getirip onlara atölye çalışması da yaptırmak da var. Bu çalışmaların ilki geçen haftasonu gerçekleştirildi.
İstanbul’dan Kavak’a giden gruba Çelikel Vakfı Yürütme Kurulu üyesi ve Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Didem Çapa başkanlık yaptı. Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Karikatürcüler Derneği işbirliğiyle hazırlanan etkinlik için ‘Oyuncakçı Dede’ olarak bilinen İbrahim Tapa, karikatürist Akdağ Saytuğ, Can Yücel’in kızı ressam Su Yücel, Fersa Acar ile seramik sanatçısı Lerzan Özer yolları karla kaplı Kavak ilçesine gitti. Sanatçılar burada öğrencilerle seramik, kaligrafi, maske, karikatür ve atık malzemelerden oyuncak imalatı gibi konularda atölye çalışmaları yaptı. Çocukların ilgisini en fazla İbrahim Tapa’nın oyuncak atölyesi çekti. Günün sonunda yapılan eserleri evlerine götürürlerken herkesin mutluluğu yüzünden okunuyordu.

ANNE-BABALARA DA EĞİTİM

Etkinlik sadece çocuklarla sınırlı değildi. Anne ve babaların eğitimi için grupla birlikte psikolojik danışman ve aile terapisti Nazan Ürkmez de geldi. Ürkmez okulun konferans salonunda anne babalara çocukla etkili iletişim konusunda sohbet etti. Çocuklara sevildiğini, yargılanmadan, kızmadan kabul edildiğini, karşısındakinin dinlediğini hissetirmenin önemini anlattı ve bu sayede kendini ifade etmeyi öğrenen çocukların daha özgüvenli ve bağımsız bireyler olma yolunda gelişeceklerini hatırlattı.
Etkinliklerin tüm eğitim yılı süreceğini anlatan Çelikel Vakfı Başkanı Mukaddes Akay “Konusunda uzman kişi ve kuruluşların desteğini de alarak Kavak’taki Anadolu Lisesi için bir ‘Eğitime Destek Programı’ geliştirdik. Eğitimin öğrenci, öğretmen ve veliyle bir bütün olduğu inancıyla, hem öğrenci ve öğretmenlerimizin hem de velilerimizin gelişimlerine destek olmayı hedefliyoruz. Özgüvenden insan haklarına, aile içi iletişimden sürdürebilirliğe kadar çok farklı konuları içeren eğitim programımız atölye çalışmaları ve kültürel etkinliklerden oluşuyor. Vakıf olarak öğrencilerimizin, sorumluluk sahibi, vizyonlu, kültür ve sanata önem veren, üretken ve yaratıcı birer dünya vatandaşı olarak yetişmelerini önemsiyoruz” diyor.

500 ÖĞRENCİYİ BURS VERİLİYOR

Mukaddes Akay 2007’de kurulan ve kimsesiz, ekonomik açıdan yetersiz çocuklara eğitim desteği sağlamayı amaçlayan vakfın amacının Atatürk ilke ve inkılâpları ışığında sosyal sorumluluk bilinciyle yetişmiş gençler olduğunu söylüyor: “Vakfımızı kültür, bilimsel araştırma-geliştirme ve sosyal alanlarda faaliyetlerde bulunmak, eğitimli birey sayısını ve eğitimin kalitesini artırmak, üretkenliği desteklemek, eğitim amaçlı her seviyede tesis ve kurumlar oluşturmak hedefiyle kurduk. Her çocuğun hak ettiği eğitimi alabileceği bir ortamın oluşmasını amaçlıyoruz. Vizyon sahibi, ülke kalkınmasına hizmet edip değer katacak başarılı bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Bu amaca ulaşabilmek için burs programı ve model okul projesi olarak iki ayrı çalışma yürütülüyor. Burs programıyla her yıl 500 öğrenciye ulaşılıyor. Model okul projesiyle de eğitime destek programları yürütülüyor.

VAKFIN ÜÇ YILLIK İCRAATI

* 2007’de Tokat-Ardahan Merkez Çağlayık İlköğretim Okulu’nun tadilatı yapıldı.
* 2008’de Samsun-Kavak Rıdvan Çelikel Anadolu Lisesi’ni eğitime başladı.
* 2008’da ‘Herkesin Bir Kardeşi Olmalı’ kampanyasıyla eğitim gören çocuklara da maddi destek sağlandı.
* 2009’da yapılan ‘Bu Yılbaşı Her Çocuğun Hediyesi Olsun’ kampanyasıyla imkânsızlıklar içindeki çocuklar sevindirildi.

120 KİŞİLİK OKULA AYNI KAPASİTEDE YURT

Vakfın yaptırdığı okul 120 öğrenci kapasiteli. Ayrıca yanında bir de yurt binası var. Yurtta 32 erkek, 88 kız toplam 120 öğrenci kalıyor. Bunun yanı sıra binada 156 kişilik konferans salonu, 72 kişinin aynı anda kullanabileceği mutfak ve yemekhane, kız ve erkek öğrenciler için ayrı tuvalet ve duş üniteleri, çamaşırhane, temizlik odaları, etüt odaları, dinlenme odaları, doktor odası, nöbetçi öğretmen odaları, yönetici odası ve kütüphane yer alıyor. Telefon, internet bağlantısı, uydu televizyonu ve konferans salonunda sinema ve ses sistemi de mevcut.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!