Güncelleme Tarihi:
1) Seni seviyorum
Bir çocuğa çok fazla şey sunabilirsiniz. Ancak ona asla çok fazla sevgi veremezsiniz. Bu yüzden onu sevdiğinizi sık sık söyleyerek bunu hatırlatın. Bu sayede kendilerinin değerli olduklarını hissedeceklerdir. Ve daha cesaretli olacaklardır. Kendilerini ve etrafındaki varlıkları sevmeyi öğreneceklerdir.
2) Seninle gurur duyuyorum
Sağlıklı bir benlik duygusu gelişimi için çocukların onaylamaya ihtiyaçları vardır. Çocuklar sizin desteğinize sahip olmayı ister ve davranışlarının çoğunu onaylamanızı isterler. Yaptıklarını onaylamıyor olabilirsiniz ancak her zaman seçimlerine saygı duymalısınız. Sık sık onunla gurur duyduğunuzu dile getirmelisiniz.
3) Yanıldım ve bunun için özür dilerim
Çocuğunuza yanlış bir şey söylediğinizde sizin de insan olduğunuzu ve yanılabileceğinizi hatırlar. Onlara kusursuz olamayacağınızı, mükemmeliyetin çok zor olduğunu gösterin. Kendi kusurlarınızı kabul edin. Bu biraz cesaret gerektirebilir ancak bunu yapın. Hatalarınızı sahiplenmek, sizinle çocuğunuz arasında hoşgörü ve açık fikirlilik ortamı yaratacaktır. Bu nedenle “Yanıldım ve bunun için özür dilerim.” demeyi bilin.
4) Seni affediyorum
Ebeveyn olarak, zamanınız, ihtiyaçlarınız, istekleriniz ve arzularınızın çocuklarınızdan daha fazla değeri olduğunu düşünebilirsiniz. Bu durumda kendinizi bencil görmeyin. Herkes kusurludur. Çocuğunuz iyi bir şey yaptığında nasıl ki teşekkür ediyorsanız, kötü bir şey yaptığında da affetmeyi bilmelisiniz. Onları affedin ve kınamayın.
5) Seni dinliyorum
Çocuğunuzu dinlemek son derece önemlidir. Bu sayede onun söyledikleriyle ilgilendiğinizi bilirler. Dinleme sayesinde, çocuğunuzun özünde kim olduğunu öğreneceksiniz. Dinlerken sizi iç dünyasına indirecektir.
6) Bu senin sorumluluğunda
Kişisel sorumluluklar büyümenin bir parçasıdır. Çocuğunuz bir karar verirken doğru olmasa bile sorumluluk altında olduğunu bilin. Sorumluluk yükleme sayesinde çocuğunuz hangi eylemlerin olumlu olduğunu ve hangilerinin olumsuz sonuçlandığını çabucak öğrenecektir. Çocuklar sorumluluk almadan kendi hayatlarını etkin bir şekilde yönetmeyi asla öğrenmezler. Bu yüzden onlara sorumluluklar yükleyin.
7) Başarılı olmak senin elinde
Çocuğunuzun başarılı olabileceğini ona her fırsatta hatırlatın. Onu azarlamayın. Disiplin, ceza ve aşağılamanın da birbirinden çok farklı olduğunun farkına varın. Yoksa çocuğunuzun benlik saygısı ezilir ve bu ömür boyunca üzerinde etkili olur. Çocuğunuz bir şey denediğinde ve olmadığında ona tekrar denemesi gerektiğini söyleyin ve cesaretlendirin.