Eşini kaybetmiş ya da boşanmış anneniz veya babanız bir gün karşınıza geçip yeniden evlenmek istediğini söylese tepkiniz ne olur? Şiddetli bir şekilde karşı mı çıkarsınız, buruk bir şekilde kararına saygı mı duyarsınız, yoksa onun adına sevinir ve destekler misiniz? Hem ebeveynler hem de yetişkin çocuklarla konuştuk.
#EvlilikAnne ya da babanız, boşandıktan ya da eşini kaybettikten sonra tekrar evlenmek isterse ne yaparsınız? Onun kararına saygı duyup yanında mı olursunuz yoksa sonuna kadar karşı mı çıkarsınız? Bu konuyu ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde masaya yatırdık hem ebeveynler hem de yetişkin çocuklarla konuştuk.
#Yaşlılıkta EvlilikHamilelik ve doğum konusunda endişeli olmak son derece normal. Neredeyse her hamile kadın, doğum sırasında yaşanabileceklere dair bir dereceye kadar endişe duyuyor. Ancak bir kesim için bu endişeyle başa çıkmak çok daha zor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bilim insanlarının "tokofobi" adını verdiği doğum korkusuyla başa çıkmakta zorlanan kadınları dinledik.
#SağlıkCOVID-19 aşılarının hafif yan etkileri olduğu biliniyor. Ancak son araştırmalar, bu yan etkilerin insanların düşündüğü kadar yaygın olmayabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, hissedilen yan etkilerin çoğunun aşıların kendisinden değil, 'nosebo etkisinden' kaynaklanabileceğini söylüyor. İşte detaylar...
#PandemiKorku, aniden ortaya çıkan tehlikeye karşı gösterilen bir reaksiyondur. Bu tehlike gerçek ya da kişinin algıladığı bir tehlikedir. Söz konusu bu tehlike kişide savaş ya da kaç tepkisini ortaya çıkartır. Kaygı, gelecekte ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı taşınan endişeleri, bedenimiz ve düşüncelerimizdeki değişiklikleri içerir. Her iki durumda da çocuk rahatsız ve huzursuz olur.
#EndişeVajinismus, ülkemizde her 10 kadından birinde görülüyor. Vajina girişi çevresindeki kaslar, cinsel ilişki sırasında kasılıyor ve birliktelik ağrılı ya da imkansız bir hale geliyor. Peki, vajinismus neden oluyor, nasıl tedavi ediliyor? Kadının korku ve kaygılarından dolayı ilişkiye izin vermemesi olarak tanımlanan vajinismus hakkında merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Cinsel Terapist Op. Dr. Dilek Öcal anlatıyor.
#Vajinismus TedavisiŞiirleri, “Unutursam Üşürsün” ve “Sokaktan Gelen Mektup” adlarıyla iki cilt olarak yayımlanan Sosyal Hizmet Uzmanı ve şair Cengiz Kaplan, “Sokakta yaşayan çocukları herkes her gün görüyor. Şiirle belki daha görünür olurlar diye şiirleştirdim onların yaşadıklarını” dedi.
#Cengiz KaplanAnne-babalar için çocuklarının eğitimi her zaman en hassas konu. Hangi ülkeyi seçmeli, hangi okullara başvurmalı, TOFEL, IELTS, SAT gibi testlere ne zaman girmeli? Uzmanına sorduk. Eğitim danışmanlığı hizmeti veren FutureMinds’ın kurucusu Ömür Yeğinsu’dan anne-babalar için tavsiyeler...
#Yurt Dışında EğitimGün geçmiyor ki yeni bir hastalık tanımlanmasın. "Bağlanma hastalığı" da bunlardan biri; bir eski zaman hastalığı. Dünya üzerinde çeşit çeşit insan olduğu gibi çeşit çeşit de hastalık mevcut. Birazdan okuyacağınız, halk tarafından adı konulan, Dr. Cem Keçe ve Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından bilim dünyasına tanıtılan bağlanma hastalığı belki de bugüne kadar çok duyduğunuz ama inanmakta zorlandığınız bir rahatsızlık. Bağlanma hastalığına yakalan erkekler, eşleriyle seks...
Babalar Günü yaklaştıkça dikkatimiz babamıza, eşimize ve etrafımızdaki diğer babalara çevriliyor. Çeşitli duygular tetikleniyor; kimisinde sevgi, özlem, hayranlık, minnettarlık, kimisinde de kızgınlık, pişmanlık, hayal kırıklığı... Siz en iyisi, Babalar Günü’nde etrafımızdaki babaları değerlendirirken onların duygularını, düşüncelerini, davranışlarını daha iyi anlamaya çalışın.
Ülkenin halet-i ruhiyesi malumunuz pek iyi değil bugünlerde... Gergin, nevrotik bir ademoğlu misali sıkıntılı günler geçiriyor. “Ya Türkiye tek bir insan olsaydı da bir psikiyatra başvursaydı, nasıl bir reçete yazılırdı?” diye düşündüm bir an ve Prof. Dr. Bengi Semerci’nin kapısını çaldım. İşte “bir bilenin” ağzından ülkemizin psikolojik portresi ve önerileri...
Türkiye Psikiyatri Derneği, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, İnsan Hakları Günü'nü değerlendirdi. Hekimlerin sorunlarına ve dünyada insan haklarına değinilen yazılı açıklamada Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. Tamer Aker, şu sözlere yer verdi: