Vajinismusu terapi ile yenin!

Güncelleme Tarihi:

Vajinismusu terapi ile yenin
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 06:00

Vajinismus, kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluğudur. Günümüzde, vajinismus cinsel terapi ile tedavi edilebilen, olumlu sonuçlar almanın mümkün olduğu bir sorundur. Psikiyatri Uzmanı Dr. Dilara Karahan konuyla ilgili merak edilenlere ışık tutuyor.

Haberin Devamı

VAJİNİSMUS NEDİR?

Vaginismus, vaginaya giriş denendiğinde vaginanın dış üçte birini çevreleyen kaslarda yineleyici ya da sürekli bir biçimde istemsiz kasılmaların olmasıdır. Çoğunlukla cinsel birleşmeye olanak vermez. Kadının kendi isteği ile olmamaktadır ve kendi isteğiyle de engellenemez. Temel sorun vagen girişindeki kasların istemsiz kasılmasıdır. Ancak bazen vucudun başka bölgelerinde (alt beden, bacaklar vs) de kasılmalar görülür. Sıklıkla; bacakların kapanması, korku, bazen titreme, çarpıntı, terleme, bulantı hatta kusma, fenalık hissi ve ağlama gibi belirtiler de eşlik edebilir.

VAJİNİSMUS TEK TİP OLARAK MI GÖRÜLÜR?

İki tür vajinismusa rastlanmaktadır. Primer vajinismus da ilk cinsel deneyim yaşanamamaktadır. Sekonder vajinismuslarda ise cinsel deneyim yaşanmış aradan belirli bir süre geçtikten sonra kadının tecavüze uğraması veya eşinin/ partnerinin aldatması ile ortaya çıkabilecek eşi/partneri reddetme durumunda ortaya çıkabilir. Ülkemizde büyük çoğunlukla ilk tür yani primer vajinismus vakaları görülür.

VAJİNİSMUS NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Kadının ilk cinsel ilişkisinde cinsel birleşme denendiğinde ortaya çıkar. Bazen jinekolojik muayene esnasında spekulum kullanımı ya da vaginal muayene yapılacağı zaman kasılmaların olmasıyla da ortaya çıkabilir.

VAJİNİSMUSA RASTLANMA SIKLIĞI NEDİR?

Toplumumuzda cinselliği konuşmanın zor olduğu düşünüldüğünde, bu konudaki saha araştırmalarının ne denli yetersiz olduğu anlaşılabilir. Toplumdaki yaygınlığı tam olarak bilinmemektedir.
Vajinismusun kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluğu olduğu söylenebilir. Ülkemizde cinsel tedavi birimlerine başvuran hastaların yaklaşık % 50'sinin vajinismus olduğu söylenebilir. Batı ülkelerinde bu oran %10 civarındadır. Vajinismus vakalarına, ülkemizde ve Uzakdoğu ülkelerinde, batı ülkelerden çok daha fazla rastlanmaktadır. Cinsel bilgilenme ve eğitim eksikliğinin, bekaret ile ilgili kaygıların, cinsellik konusunda yerleşmiş yanlış inanışların ve tabuların, vajinismus gelişiminde önemli rol oynadığı düşünülmektedir.


Vajinismuslu kadın hamile kalabilir mi? >>>>>>>>>>>

VAJİNİSMUS'UN BİRÇOK EVLİLİĞİ SONLANDIRDIĞI SÖYLENMEKTE. DOĞRU MUDUR?

Vajinismusun en sık nedenleri psikolojik kaygılardır. Cinsel eğitimin ve bilgilenmenin yetersiz olması, kızlık zarı ve ilk gece korkuları, bekaret konusundaki yoğun kaygılar, cinselliğin kötü ve pis olduğuna dair bilinçaltında var olan düşünceler, cinselliğin tabu olduğu toplumlarda bu problemin ortaya çıkmasında önemli bir yer tutar.

Evlilik ile birlikte yaşanan ilk cinsel birleşme deneyimi ve sorunun ortaya çıkması çifti olumsuz etkiler. Kadın var olan problemden dolayı kendi kadınlığında eksiklik hisseder, eksik olduğu için suçluluk duyar. Erkekte eşe karşı olumsuz duygular, öfkelenme ve istenmedğine dair düşünceler ortaya çıkabilir.

Bazen bu durum erkeğin, cinsel fonksiyonlarına yansıyabilir, sertleşme ve erken boşalma sorunları yaşanabilir. Kadının bekâreti konusunda olumsuz düşünceler ve kaygılar geliştirebilir. Yaşanan sorunun aileler tarafından öğrenilmesi durumu daha da bozup, çözümsüzlüğe iter ve çiftin üzerinde baskı yaratır. Yaşanan kırgınlık ve öfkelenmeler, ailelerin sorunun içine dahil olması ile çiftin ilişkisi bozulur, boşanmaya kadar varabilir...

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ GÖRMEYEN KADIN, HAMİLE KALABİLİR Mİ?

Vajinismus olan çiftler, tam cinsel birleşme yaşanmadan da cinsel hayatlarını sürdürebilirler. Birleşme olmadan hamile kalma olasıiığı düşük de olsa böyle bir ihtimal vardır. Vaginismus problemi ortadan kalkmadan hamile kalınması ya da çocuk sahibi olunması sorunun geçmesine neden olmaz.
Vaginismus sorunu olan kadın, vaginal girişteki kasılma nedeniyle normal doğum esnasında bebeğin çıkışına izin vermeyecektir. Genellikle normal doğum yapamaz, sectio gerekir. Doğum olsa bile sorun yaşanmaya devam eder.

HYMENEKTOMİ UYGULAMASI SORUNU ÇÖZER Mİ?

Vaginismusun altında yatan nedenlerden biri de ilk gece ve kızlık zarı ile ilgili kaygılar olarak görülebilir. Ancak direkt kızlık zarı ile ilgili bir durum olmadığı için, kızlık zarının vagenin girişinde yer alan kaslarla bir ilgisi olmadığından, altta yatanın giriş korkusu olması nedeniyle hymenektomi (operasyon ile kızlık zarının ortadan kaldırılması) girişimi sorunu çözmez ve operasyondan sonra sorun devam eder.

TEK SEANSTA VAJİNİSMUS TEDAVİ YAPILDIĞINI SÖYLEYEN UZMANLAR VAR. DOĞRU MUDUR?

Tedavide belirttiğimiz gibi vajinismus cinsel terapi ile tedavi edilebilen, olumlu sonuçlar almanın mümkün olduğu bir sorundur. Ancak bu belirli bir terapi sürecini gerektirir, tek seanslık bir tedavi yapılması söz konusu değildir.


İlaçlı tedavi mümkün mü? >>>>>>>>

İLAÇ UYGULAMANIN TEDAVİDE YERİ VAR MI?

Vaginal girişteki kasılma anksiyolitik ilaçlar ve lokal anestezik uygulamalar ile ortadan kaldırılamaz. Ayrıca, çözüm gibi sonulan ve yaygın olarak toplumda itibar gören jel kullanımı, alkol alınması, genel anestezi altında ve uykuda cinsel birleşme girişimleri, hipnozla tedavi girişimleri sorunu çözmez.
Tedaviyi sağlamayan bu girişimlerin uygulanması ile sorunun çözülmediğini gören çiftin motivasyonu bozulur, sorunun çözümü olmadığına dair düşünceleri pekişir, aşılamayacak bir sorun olarak algılanmaya başlanır...

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Vajinismus kadın cinsel işlev bozuklukları arasında en sık görülen, ancak tedavi açısından en yüz güldürücü sorundur. Bu arada cinsel tedaviye en iyi ve en kısa sürede yanıt veren cinsel işlev bozukluğu olduğunu da söyleyebiliriz. Toplumda 10 kadından birinde görülmektedir.

Cinsel terapi, çoğunlukla çift görüşmesi şeklinde sürdürülür. Öncelikle çiftin yanlış inanışlarının düzeltilmesi, cinsel organlar-anatomik ve fonksiyonel yapıları ve sağlıklı cinsellikle ilgili bilgilendirme hedeflenir. Bu bilgilendirme ile birlikte çiftlere yönelik, evde yapılabilen davranış değişimine odaklı ödevler verilir. Genellikle bu tedavi, 4 ile 6 ay arasında, süresi 35-40 dakika olan, 12-24 terapi oturumuyla, sonucu tam düzelme olarak sonlandırılır.

Erkek partnerde eşe karşı olumsuz duygular, öfkelenme ve istenmediğine dair düşünceler ortaya çıkabilir. Bazen bu durum erkeğin cinsel fonksiyonlarına yansıyabilir sertleşme ve erken boşalma sorunları yaşanabilir. Bu nedenle cinsel tedavi sürecinde bu soruna sadece kadının sorunu değil, çiftin sorunu olarak ele almak ve çifti tedavi etmek gerekir. Çiftin tedavi için istekli olması sorunun çözümü için çok önemlidir. Motivasyonu iyi olan çiftler, daha kısa sürede tedaviyi bitirebilmektedirler.

Cinsel işlev bozukluklarının değerlendirirken; psikiyatri, üroloji ve jinekoloji gibi farklı disiplinlerin işbirliğini gerektirir. Bu disiplinler, birbirlerinin alternatifi olmak yerine birbirlerinin tamamlayıcısı olmaları önemlidir. Ancak böylesi bir bütünleşme sayesinde, cinsel sorunları olan birey ve çiftler tek bir meslek grubundan sağlayacakları yararın ötesinde, bütüncül bir yaklaşımdan yararlanma olanağına kavuşabilirler.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE BAŞARI ORANI NEDİR? TEKRARLAR MI?

Tedavi sonrasında bu sorunun yinelenmesi beklenmez. Sorunu kadının değil, çiftin problemi olarak gören, tedavi için istek ve motivasyonu yüksek olan çiftlerde, tedavinin başarısı çok yüksektir.


Mahmure.com



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!