Babalar da anlaşılmak ister

Babalar Günü yaklaştıkça dikkatimiz babamıza, eşimize ve etrafımızdaki diğer babalara çevriliyor. Çeşitli duygular tetikleniyor; kimisinde sevgi, özlem, hayranlık, minnettarlık, kimisinde de kızgınlık, pişmanlık, hayal kırıklığı... Siz en iyisi, Babalar Günü’nde etrafımızdaki babaları değerlendirirken onların duygularını, düşüncelerini, davranışlarını daha iyi anlamaya çalışın.

Haberin Devamı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Babalar Günü yaklaştıkça dikkatimiz babamıza, eşimize ve etrafımızdaki diğer babalara çevriliyor. Çeşitli duygular tetikleniyor; kimisinde sevgi, özlem, hayranlık, minnettarlık, kimisinde de kızgınlık, pişmanlık, hayal kırıklığı...
Babalarımızın, eşlerimizin yaptıklarını, yapmadıklarını mercek altına alıp değerlendiriyoruz. Babaların, çocuğun hayatındaki öneminin tekrar altını çiziyoruz.
Bazı babalar beklentileri yerine getirebiliyor, bazıları getiremiyor. Beklentilerimizi yerine getiremediklerinde onlara kızıyoruz, hayal kırıklığına uğruyoruz. Oysa, bunun, psikolojik, sosyolojik ve biyolojik olmak üzere çeşitli nedenleri var.
Bu Babalar Günü’nde etrafımızdaki babaları değerlendirirken onların duygularını, düşüncelerini, davranışlarını daha iyi anlamaya çalışabiliriz...

1- ONU SAKIN ANNENİZLE KIYASLAMAYIN
Babanızı annenizle kıyaslamayın. Her şeyden önce, kadın ve erkek biyolojisinin, psikolojisinin ve sosyal rollerinin birbirinden son derece farklı olduğunu hatırlayın.

2- DİĞER BABALARLA KARŞILAŞTIRMAK HATA
Babanızı başka babalarla, eşinizi kendi babanızla karşılaştırmayın. Erkekler arasındaki farklılıkların, üstlendikleri rollerin, alışkanlıklarının, kısacası yaşama biçimlerinin, geldiği kültürel çevreden ve yetişme şeklinden güçlü bir şekilde etkilendiğini unutmayın. Sizin alıştığınız yöntemler size doğru geliyorsa, onun alıştığı yöntemler de ona doğru geliyordur!

3- BÜTÜN ERKEKLER AYNI OLMAK ZORUNDA DEĞİL
O önce bir erkek evet ama bütün erkekler aynı olmak zorunda değil! Bütün erkekler spordan, arabalardan, tamir işlerinden hoşlanacak diye bir kural yok. Ya da erkekler daha güçlüdür, daha az duygusaldır, daha az ağlarlar diye bir genelleme de yapamayız.
Onların da en az kadınlar kadar duygusal ve hassas olabileceklerini, ağlayabileceklerini, kendilerini güçsüz hissettikleri durumlar yaşayabileceğini, korkuları ve kaygıları olabileceğini unutmayın. Babanızı, eşinizi genel kategorilere koyarak anlamaya çalışırsanız, yanlış beklentiler içine girersiniz.

4- HERKES HATA YAPABİLİR, UNUTMAYIN
Babanızı her zaman güçlü, doğru karar veren, doğru davranan, yıkılmayan, şaşırmayan, mükemmel bir insan gibi görmek isteyebilirsiniz... Ama onun da kaygıları, korkuları, duygusal sıkıntıları olabileceğini ve bu nedenle tüm insanlar gibi bazı zamanlar hata yapabileceğini, kimsenin “mükemmel” olamayacağını unutmayın. O da hepimiz gibi “elinden gelenin en iyisini” yapmaya çalışıyor.

5- SİZİ ÖPMEMESİ, SEVMEDİĞİ ANLAMINA GELMEZ
Babalar ve anneler sevgilerini değişik şekillerde gösterebilirler. Hatta babanızın sevgisini hiç göstermediğinden yakınıyor olabilirsiniz. Anneniz size sarılır, öper, başınızı okşarken, babanız bunların hiçbirini yapmıyor olabilir. Ama bu kesinlikle sizi sevmediği anlamına gelmez.
Babanız sevgisini değişik şekillerde gösterebilir; sizinle şakalaşır, oyun oynayabilir, yarışabilir, güreşebilir, işlerinize karışabilir...

6- EVE EKMEK GETİRME SORUMLULUĞU
Babaların “eve ekmek getirme” rolü ve sorumluluğunun, sadece öğrenilmiş bir rol olmadığını, bunun genetik kodlarında dahi olduğunu söyleyen araştırmalar var. Babalar bu nedenle para konusunda sürekli endişe içinde olabilirler.
Bebek bezinin masrafından tutun, düğün masraflarına kadar sürekli planlamalar yaparlar. Ailesine istediği imkanları sağlayamasını bir kenara bırakın, bunun düşüncesi bile onları hem psikolojik hem de biyolojik olarak hasta yapabilecek kadar etkileyebilir.

7- SİZİ HAYATA HAZIRLIYOR OLMASIN!
Babalar, annelerden farklı olarak çocuklarını, özellikle oğullarını bir an önce yetişkin olarak görmek isterler. Anneler 20 yaşındaki oğluna gizli gizli harçlık vermeye çalışırken, baba buna engel olabilir.
Siz onun “sert ve acımasız” olduğunu düşünürken, o aslında oğlunu, erkeklere dair beklentileri bildiği için hayata bir an önce hazırlama telaşındadır.

8- NEDEN BU KADAR SIK “HAYIR” DİYOR
Babanız sizi hayata hazırlamaya çalışırken annenizden çok daha fazla “hayır” diyebilir. Bu, hayatın içinde çok daha sık karşılaştığı, zaman zaman zorlandığı tehlikelerden, zorluklardan, tehditlerden sizi korumak istediğindendir...

9- BİRAZ SESSİZLİĞE İHTİYAÇ VAR
Babalar (erkekler), anneler (kadınlar) kadar konuşmayı sevmeyebilir. Size detaylı sorular sorup, kendi hayatının da detaylarını anlatmıyor olabilir. Bu sizinle ilgilenmiyor veya sizi merak etmiyor olduğu anlamına gelmez.
Özellikle stresli ve yorgun olduklarında kendi başlarına ve sessiz sedasız kalmaya ihtiyaçları vardır. Onunla önemli bir konu konuşacaksanız, o işten eve yorgun argın geldiğinde konuşmak yerine biraz dinlendikten sonra konuşmak istemeniz daha iyi fikirdir.

10- ONLAR İÇİN BAŞARI ÇOK ÖNEMLİDİR
Babalar iş hayatında daha hırslı olabilirler. Onlar için başarılı olmak çok önemlidir. Başarılı olduklarında daha az stresli olurlar. Onları sürekli daha yüksek bir pozisyonda çalışmak, işlerini büyütmek, daha fazla para kazanmak için planlar yaparken bulabilirsiniz.
Erkekler arasında yapılan bir araştırma, yüzde 80’inin iş yerinde daha yüksek bir pozisyon, daha fazla sorumluluk ve daha başarılı olmak istediğini ortaya koymuştur. Dolayısıyla iş yerinde daha fazla zaman geçirmek onlar için “mecburi”dir.

11- STRESLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ FARKLI
Anneler ve babaların stresle baş etme yöntemleri de farklıdır. Anneler stresli olduklarında başkalarıyla konuşarak rahatlarken, babalar bunun için yalnız kalmayı tercih edebilir.
Ailesinin geleceği için sürekli kaygılanan babalar, plan yapmak, çözüm üretmek için de yalnız kalıp düşünmeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, çok daha sık kendi başlarına kalmak, daha fazla TV seyretmek veya sizinle alışverişe gelmeyip evde kalmak isteyebilirler.

12- TAKDİR VE TEŞEKKÜR BEKLİYORLAR
Babalar da takdir ve teşekkür bekler. Onların sadece hatalarına, eksikliklerine odaklanmak yerine, çabalarını, fedakarlıklarını, iyi niyetini görmenizi, bunu dile getirmenizi isterler.
Son yıllarda yapılan bir araştırmaya göre, babalık konusunda kendilerine güvenen erkekler, çocuklarıyla daha yakın ve iyi ilişkiler kuruyor, aile içinde daha fazla rol alıyorlar. Babalıkları sürekli eleştirilen ve bu nedenle kendilerine güvenmeyen babalar ise çocuklarından uzaklaşıyorlar.

DAHA MUTLU BİREYLER
Canım babamın, eşimin ve etrafımdaki diğer muhteşem babaların Babalar Günü kutlu olsun. Onların çocukları, baba-çocuk ilişkisi üzerine yapılan araştırmaların canlı kanıtları: Babalarıyla daha fazla vakit geçiren çocuklar, daha sosyal, daha mutlu, kendilerine daha fazla güvenen, stresle daha kolay baş edip daha az duygusal sorunlar yaşayan, okulda daha başarılı yetişkinler oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları