"Bırak artık şu elindeki ekmeği", "Sen yine mi kilo aldın?", "Sana evde yemek vermiyorlar mı?", "Sınıf arkadaşın senden daha uzun, büyümüyorsun..." Bu cümleler arasında size de tanıdık gelenler var mı? Ebeveynlerin çocukluk döneminde kurduğu 'beden' ve 'yemek' baskıları, bireylerde ciddi yeme bozukluklarına yol açıyor. Kimisi hayatı boyunca diyet yapıyor, kimisi zorla yedirilen bir yemeği ömrü boyunca görmek istemiyor, kimisi ise sürekli "Daha fazla yemeliyim, kilo almalıyım, boyum uzamalı" diye çabalıyor. İşte çocukluk döneminde yemek baskısına maruz kalan ve bu durumu bir 'travma' haline gelen insanların hikayeleri...
#Yeme Bozukluğuİnatçı davranış aslında anne-baba ve çocuk arasındaki bir güç savaşı olarak görülebilir. Savaşın nedeni ise "kimin dediği olacak" çatışmasıdır. Evlilik ve Çocuk Terapisti Uzman Psikolog Ramazan Şimşek inatçı çocuklarla baş etmenin yollarını anlatıyor.
#Çocuk İnadıSinemanın neredeyse 30 yılı aşkın bir dönemine damga vuran oyuncunun annesi, yıllar önce babasının ve onun ailesinin söylediğini yapsaydı bizim onu hiç tanıyamayacağımızı, sinema seyircisi olarak böyle bir güzellikten mahrum olacağımızı biliyor muydunuz? İlk anda kulağa tuhaf gelse de işin aslı bu.
#Brooke ShieldsGünümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş GebelikSinemanın neredeyse 30 yılı aşkın bir dönemine damga vuran oyuncunun annesi, yıllar önce babasının ve onun ailesinin söylediğini yapsaydı bizim onu hiç tanıyamayacağımızı, sinema seyircisi olarak böyle bir güzellikten mahrum olacağımızı biliyor muydunuz? İlk anda kulağa tuhaf gelse de işin aslı bu.
#Brooke ShieldsTüm dünya onu küçücük bir çocukken tanıdı... En dikkat çeken yanı da çarpıcı güzelliğiydi. Küçücük bir çocukken bile bu özelliği hep ön plana çıkıyordu. Bu durum da aslında oyuncu olmak isteyen ama bunu yapamayan annesinin, kendi hayallerini onun üstünden gerçekleştirmesine neden oldu. Daha 11 yaşındayken annesinin desteğiyle modellik yapmaya başladı. Bir sabun reklamında oynadı. Sonra da aradan geçen bunca yıla rağmen hala tarihin tozlu sayfaları arasına gömülmemiş olan hatta durup durup yeniden gündeme gelen tartışmalı filmde oynadı.
#Brooke ShieldsBelki biraz içiniz kararacak ama herkesin bildiği gerçek bu... Hayat ile ölüm iç içe... Herkes günün birinde bu dünyadaki serüveninin biteceğini bilerek sanki hiç öyle bir gerçek yokmuş gibi yaşıyor. Belki de normal bir şekilde yola devam etmenin tek yolu bu. Ama öte yandan tıpkı bir süre önce tedavisi olmayan ve giderek her yanına yayılan hastalığı yüzünden sayılı günleri olduğunu açıklayan ünlü sunucu gibi olanlar var. Yüzündeki gülümsemesi hiç silinmeyen, bu dünyadaki serüvenine, ailesiyle birlikte mümkün olduğunca çok güzel anı sığdırmak isteyen sunucu, kendi deyimiyle "son bayramını" yani son Noel'ini de böyle geçirmeye karar verdi. Kendi gerçekleriyle yüzleşme konusunda ne kadar cesur olduğunu yaptığı açıklamalarla bir kez daha gözler önüne serdi: "Bu benim ailemle birlikte geçirdiğim son Noel. Ama bunu çocuklara söylemedik. Çünkü öylesine güzel vakit geçiriyorlar ki neden onların kalbini kıralım?"
#Jonnie IrwinGünümüz ebeveynlik anlayışında çocuk yetiştirirken karşımıza iki temel sorun çıkıyor: Aşırı beğeni veya aşırı eleştiri. Uzmanlara göre çocuğunu ‘çok beğenen’ ve ona abartılı övgüler yağdıran da, çocuğunu aşırı eleştirerek yetersizlik hissi yaratan da hata yapıyor.
#YazarBundan 70 yıl önceydi. 12 Aralık 1950 günü Ulus gazetesinin Ankara’da Rüzgârlı Sokak’ın hemen girişindeki iki katlı binasında masasında oturan yazıişleri müdürü Münir Berk, karşısındaki gencin gazeteci olma ısrarı karşısında bu kez kendisine bir şans tanımaya karar verdi. Önündeki telefondan istihbarat şefi İlhan Paniç’i aradı ve “Size Altan Öymen Bey’i gönderiyorum. Genç bir arkadaşımız. Stajyer olarak başlayacak” dedi.
#YAZARBrezilyalı yazar Jorge Amado, 1935 yılında yayımlanan dördüncü romanı ‘Jubiabá’da, ismini kahramanlık şarkılarına yazdırmak isteyen Antonio Balduino adlı Afro-Brezilyalı bir gencin maceralarını anlatıyor. ‘Jubiabá’, Don Kişot’luk çağının geçtiği, kahramanların kalmadığı bir dünyanın ‘pikaresk’i ya da ‘pikaresk’ romanın modern bir yorumu.
#Jorge AmadoToplumsal cinsiyet eşitliği, iletişim, eğitim, evlilik, şiddet, ekonomik haklar, acil ihtiyaçlar... Hepsi meşakkatli konular. Ama o, kadınların yaşam koşullarını iyileştirmek için çabalamayı kafasına koymuştu, başaracaktı. Tıpkı “Burada kız çocukları okumaz” dediklerinde yaptığı gibi... Ailesini ve köyünü karşısına alıp okuyan ve köydeki kız çocuklarının okumasını sağlayan Hatice Temir (29), Yüksekova Kadınları Toplumsal Destekleme ve Kültür Derneği’ni kurdu. Hane ziyaretlerinde kadınların neler yaşadığını dinleyip ekibiyle birlikte onlara okuma-yazma öğretmeye başladı, atölyeler açtı, seminerler verdi. Yüksekova’da bugün yüzü gülen kadın ve kız çocukları, en çok onun eseri.
#Gazetehaberleri18 milyon öğrenci yarıyıl tatiline başladı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, ilk ve ortaokul ile lise öğrencilerine tatili iyi değerlendirmeleri için önerilerde bulundu. Müzeler ve tiyatrolar da sömestre özel birçok etkinlik düzenliyor. Çocukların izleyebileceği filmler de sinema salonlarında gösterime girdi. Bu etkinliklerden birkaçını sizler için derledik.
#Gazetehaberi“Alice” müzikali 7 Şubat’ta Zorlu PSM’de perde dedi. Prömiyer öncesi “Alice”in Kraliçe’si Ezgi Mola ve Tavşan’ı Enis Arıkan ile bir araya geldik. Özel hayatlarında da yakın dost olan ikili hem projeye nasıl dahil olduklarını hem de müzikalin detaylarını anlattı.
#Enis ArıkanTürkiye’nin genç öykü belleğinde iz bırakan Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Usta öykücü Zeynep Cemali’nin anısını yaşatmak amacıyla 2011’den beri düzenlenen ve gençlerin her yıl daha fazla ilgi gösterdiği Zeynep Cemali Öykü Yarışması’na bu yıl 50’den fazla ilden, 500’ün üzerinde öğrenci katıldı.
#Zeynep Cemali