UNICEF, yüksek gelirli ülkelerde farklı ekonomik sınıflarda yer alan çocuklar arasında gelir, eğitim, sağlık ve yaşam memnuniyeti konularındaki eşitsizliği raporladı. Rapora göre eşitsizliğin en az olduğu ülke Danimarka. Ardından Finlandiya, Norveç ve İsveç geliyor. Eşitsizliğin en fazla olduğu ülke İsrail olurken, Türkiye İsrail’in bir basamak üstünde kaldı ve 34’üncü oldu.
#UNICEFYapay zekâ teknolojileri hayatımızı kolaylaştırmanın yanında önyargı, yanlış bilgi ve duygusal bağımlılık gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Öğrencileri bu teknolojilere hazırlamak ve onları etik bir çerçevede yönlendirmek ise hepimizin sorumluluğunda. Onları yapay zekâ ile sağlıklı bir ilişki kurmasına yönelik teknoloji geliştirici, eğitim kurumları, aile ve topluma düşen görevler vardır.
#Konuk YazarBir nesil onun yıldız olma serüvenine tanıklık etti. Diğer nesil filmlerini izleyerek büyüdü. Bugünkü nesil ise her biri ‘kült’ olmuş filmleriyle onu tanıyor… Yeşilçam’ın efsane isimlerinden Hülya Koçyiğit’le beraberiz. İlk çıkış yaptığı 1963 tarihli ‘Susuz Yaz’ filminde oynadığı zaman henüz 16 yaşında olduğunu düşünürsek onu neredeyse 60 yıldır tanıyoruz! Peki bu işlere ilk nasıl girdi? Yeşilçam filmlerinin kalıcılığının sırrı ne? Bu ara nelere kafa yoruyor? Filmi en başa saralım...
#Hülya KoçyiğitTürkiye Psikiyatri Derneği deprem bölgesinde görev alan uzmanların gözlemlerine dayanan bir rehber yayımladı. Çalışmaya göre cinsiyet eşitsizliğinin belirgin olduğu yerlerde kadınlar afetten daha çok zarar görüyor.
#Hazan Aköz Işıkİstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde çocuk hakları alanında faaliyet gösteren BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA), 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında ‘Çoklu Krizler Çağında Çocuğun İyi Olma Halini Düşünmek’ başlıklı bir panel düzenledi. Panelde savaşlar, iklim krizi, pandemi ve depremin etkileri, ekonomik kriz gibi birçok farklı krizin üst üste yaşandığı bir dönemde çocukların ihtiyaç ve haklarına dikkat çekildi
#1Üst düzey yönetici olarak çalıştığı Google’ı cinsiyet ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle mahkemeye veren Ülkü Rowe geçen hafta 4 yıldır süren davayı kazandı. Google, Rowe’a 1,15 milyon dolar tazminat ödeyecek. Bu süreçte şirkette çalışmaya devam eden Rowe’a göre mahkeme aldığı bu kararla teknoloji şirketlerine bundan sonra kadın-erkek eşitsizliğine göz yumulmayacağına dair büyük bir mesaj verdi.
#GoogleErkekler kadınları öldürüyor, sonra mahkemede ‘iyi hal’ ve ‘haksız tahrik’ indirimleri alıyor. “Çok seviyordum”, “Evlenme teklifimi reddetti”, “Erkekliğime laf söyledi” gibi gerekçeleri çok duyduk. Ağustos 2020’de Ceyda Yüksel’i öldüren ve 3 yıldır yargılanması süren Serkan Dindar’ın davasındaysa mahkeme cinayetin ‘elem ve öfke’ nedeniyle işlendiğine karar verdi. Benzer vakalara baktık, avukatlarla bu indirimleri konuştuk.
#Necla BayraktarDepremi travmatik bir şekilde yaşayan 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencileri bu yıl aynı zamanda yaşamsal bir sınava girecek. 6 Şubat’ta yaşanmış travmalara bir de sınav stresi eklenince adaylar ne yapmalı? Ne gibi yöntemler uygulayarak performanslarını düşürmeksizin sınava hazırlanmalılar?
#Konuk YazarSon aylarda interneti saran en hararetli tartışmalardan biri ünlü çocuklarının gösteri dünyasında aileleri ve taşıdıkları soyadları sayesinde kariyer basamaklarını hızla tırmanması. Onlara kayırmacılık anlamına gelen nepotizm kelimesinden türetilen “nepo bebekler” adı veriliyor.
#Tom CruiseHollywood’un şöhret basamaklarını en hızlı tırmanan isimlerinden biri oldu Sharon Stone. Biz onu Temel İçgüdü filmiyle tanımış olsak da kariyerine aslında 80’li yıllarda başlamış, bir yıldız olmak için çok uğraşmıştı. Uzun süre televizyon dizilerinde ufak tefek roller alarak yönetmenlerin dikkatini çekmeye çalıştı, çabaları sonuçsuz kalmayacaktı.
#SHARON STONEÜnlü yıldızlar, Hollywood’un dev isimleri, başarılı modeller, yazarlar, televizyoncular, sanatın her alanından kendine kariyer yapmış kişiler… Bu isimlerden birinin çocuğu olmak istisnalar dışında hayata en az bir sıfır galip başlamak anlamına geliyor. Bu da büyük tartışmaları beraberinde getiriyor.
#Heidi KlumTemel İçgüdü filminde perdede göründüğü andan beri kimse onu unutamadı. Hollywood yıldızlığı mertebesine çok hızlı ulaştı ama zirvede kalamayarak inişli çıkışlı bir kariyere imza attı. Bazen üzerine yapışan seksi sarışın etiketi bazen de kapalı kapılar ardında yaşanan sektör dertleri onu başrollerden uzaklaştırdı. Şimdi artık, o günlerde başına gelenleri açıkça anlatabiliyor ve hatta yaşadığı bu sıkıntılar unutulmasın diye mirasını bile bu şekilde bırakmayı planlıyor.
#SHARON STONE2022 yılında adından en çok söz ettiğimiz ünlülerin başında Alec Baldwin gelmişti. Yapımcısı olduğu ve başrolünde oynadığı filmin çekimleri sırasında yaşanan korkunç trajedi yüzünden korkunç bir yıl geçiren aktör, yılın sonunda kızından gelen güzel haberle sevindi. Üstelik bu güzel haber yeni doğan bir bebeğin haberinden kısa bir süre sonra gelince Baldwin ailesinin sevinci perçinlendi.
#Ireland BaldwinHollywood’un en ünlü çiftlerinden birinin kızı olarak adım attığı oyunculuk kariyerinde kendi ayakları üzerinde durarak ismini en büyük yıldızlarla yan yana yazdırmayı başardı. Bu günlerde son filmiyle gündemde olan güzel oyuncu artık üç çocuklu bir anne olmasına rağmen sinema kariyerine de devam ediyor. Ancak yine de bu sektörde 40 yaşını geçmiş bir kadın olmanın zorluklarının da farkında.
#Kate HudsonHaber spikeri, gazeteci Ece Üner, özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına şiddet ile ilgili dikkat çeken söylemleriyle bir dönem ekranlardan herkesi düşünmeye ve sorgulamaya davet etti. Ardından yargı değil yardım dağıtmaya karar vererek yaptığı televizyon programıyla gündem olurken, kariyerine “Haysiyet-Tuhaf Zamanlarda Cesurca Yazmak” kitabı ile yazarlığı da ekledi.
#BursaŞimdiye kadar ‘Kırmızı Lamba’, ‘Woyczek Masalı’ gibi müzikallere imza atan besteci ve müzisyen Onur Yüce, yeni projesi ‘Bacha Posh’ isimli Türkiye’nin ilk hip hop müzikali ile sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Provaları devam eden müzikal, kadın olmanın hiç olmakla eş değer olduğu topraklarda, erkek gibi davranmaya çalışan küçük kızların hikâyesini anlatıyor.
#Haşim KILIÇÇoğu zaman futbol takımlarımızın performansına bakıp karalar bağlıyoruz. Oysa voleybolda, basketbolda, boksta ve nicesinde şampiyonluklarımızın sayısı artıyor. 19 Mayıs’ı takip eden dört günde bunlara yenileri eklendi. VakıfBank voleybol takımı CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde, Anadolu Efes basketbol takımıysa EuroLeague’de şampiyon oldu. Tekvando takımlarımız 19, kadın boksörlerimiz 7 madalyayla şampiyonluklar kazandı. Sporcularımıza hem son başarılarını hem de Olimpiyat Oyunları sırasında başlayan tartışmayı sorduk: “Türkiye hangi sporun ülkesi?”
#Ergin Ataman8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’de ve akademide kadının yerini Altınbaş Üniversitesi'nin dört kadın dekanı bir araya gelerek değerlendirdi. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Leyla Ateş, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahcı, toplum içinde kadının camdan bir tavan ile engellendiği ve olması gerekenden çok daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldığı değerlendirmelerini yaptılar.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüTatyana ve Jane Türkiye'de yaşayan Ukraynalı iki genç... Ülkelerinden uzakta yaşıyorlar ama arkadaşları, akrabaları, aileleri çatışmanın tam ortasında ve can güvenlikleri yok. Her gün hop oturup hop kalkıyor, "Biz savaş istemiyoruz, Putin dışında kimse savaş istemiyor" diyorlar. Hem Türkiye'de yaşayan hem de başka ülkelere göç etmiş Ukraynalı ve Ruslara, ülkelerinin içinde bulunduğu savaş hakkında neler düşündüklerini sorduk...
#Rusya Ukrayna Savaşı