Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Bugün, “Dünya Kadınlar Günü”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesini; ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasını amaçlayan özel bir gün. Bu özel gün, kadın hakları hareketinde bir odak noktası oluşturuyor. 

Dünya Kadınlar Günü 1910 yılından itibaren bazı ülkeler tarafından kutlanıyor olsa da esas itibariyle, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 16 Aralık 1970 tarihinde aldığı karar doğrultusunda üye ülkeleri kendi geleneklerinde ve tarihlerinde uygun bir günü Uluslararası Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü ilan etmeye davet etmesi sonucunda resmileşti. 

Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında iki komünist kız kardeş Rahime ve Selimova ve Cemile Nuşirvanova’ nın girişimi ile gerçekleştirildi. Bu tarihten sonra, uzun yıllar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına izin verilmedi. 1975 yılında ‘Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı’ ilan edildi. Birleşmiş Milletler üyesi olan Türkiye’de de ‘Kadın Yılı Kongresi’ yapıldı. 

Haberin Devamı

‘Kadın’ konusunda çalışan pek çok sivil toplum kuruluşu var ülkemizde. Ben bugünkü yazıma bunlardan ikisini konu almak istiyorum: 

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) 1986 yılından beri yoksulluk ve eşitsizliklerin var olmadığı, güçlü bir toplum oluşturmaya katkıda bulunmak amacıyla kadınların yaşamlarını iyileştirme çabalarına destek olmak ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek için çalışıyor. Bu doğrultuda, bireysel ve kolektif kapasite geliştirme, kooperatifleşme, ekonomik güçlenme ve afet/göç alanlarında programlar yürütüyor. 

Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan KEDV, dar gelirli kadınların yoksullukla mücadeledeki uzmanlıklarına; ailelerini ve toplumu geliştirme, dönüştürme güçlerine inanıyor ve onlarla ilkeli bir ortaklık anlayışı içinde çalışıyor. Tüm projelerini onların ve çevrelerinin sinerjisiyle geliştiriyor. Yerel yönetimler ve toplumdaki diğer aktörlerle iş birliği yapıyor. 

KEDV’ e, 29.01.2001 tarih ve 2001-2009 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına kuruluş statüsü verilmiş bulunuyor.

Haberin Devamı

KEDV, kadınların yaşamlarını, toplumlarını ve dünyayı dönüştürmeleri için güçlendirilmelerini misyon edinmiş bulunuyor. Dernek, kadınların kolektif bir şekilde eşitlikçi, kapsayıcı ve güçlü bir toplum oluşturma çalışmalarını desteklemeyi hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda; kadınların, ailelerinin ve içinde yaşadıkları toplumların sosyal, ekonomik ve politik imkânlarını geliştiren ve dönüştüren yerel kalkınma inisiyatiflerine liderlik etmelerine destek veriyor.

KEDV’ in vizyonunda, eşitsizliklerin ve yoksulluğun var olmadığı bir toplum bulunuyor. Bunun başarılmasının temelinde ise; tabandaki kadınların aktif vatandaşlıklarının ve katılımcı liderliklerinin yerel, ulusal ve bölgesel düzeylerde uygulanması ve içinde yaşadıkları topluluklar ile toplumları dönüştürme becerilerinin güçlendirilmesi yer alıyor. Bu vizyon çerçevesinde, Türkiye’deki kadınların ve kadın örgütlerinin; hem ekonomik, politik ve sosyal değişimin öncüleri hem de güçlü, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir toplumu oluşturacak hareketlerin yerel, ulusal ve uluslararası liderleri olmaları için tabandan güçlendirilmelerini hedefliyor.

Haberin Devamı

KEDV bu hedefe ulaşmak için 3 ana program alanında çalışmalar yürütüyor:

  • Tabandaki kadınların ortak ihtiyaçları etrafında yoksulluğa karşı örgütlenmelerine ve kooperatifleşmelerine destek verme
  • Kalkınmada ve dayanıklı toplumlar oluşturulmasında kadınların öncülüğünü ve ekonomik olarak güçlenmelerini teşvik etme
  • Afet ve göç yönetiminde kadınların rolünü güçlendirme

KEDV; başta İstanbul, İzmir, Mardin, Çanakkale, Şanlıurfa, Adana ve Eskişehir olmak üzere, Türkiye' nin hemen hemen her ilinde çalışmalar yürütüyor. Kadın kooperatifleri ve diğer ortaklarıyla yürüttüğü programlarla, Türkiye' nin her yerinde, yılda on binlerce kadına erişiyor. Ayrıca, çalışmalarını yaygınlaştırmak amacıyla; bu programları hizmetlerine dahil etmek isteyen Türkiye’nin her yerinden belediyelere, sivil toplum kuruluşlarına, kalkınma projelerine ve destek talep eden kadın gruplarına eğitim, danışmanlık ve izleme desteği sağlıyor.

KEDV; çalışmalarının sonuçlarını yaygınlaştırmak üzere uygun ortam oluşturmak, karşılıklı deneyim alışverişinde bulunmak ve kadınların girişimleri için kaynak yaratmak amacıyla merkezî ve yerel yönetimler, üniversiteler, ilgili alanlardan kamu ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği ve diyalog içinde bulunuyor. Toplumsal sorumluluk çerçevesinde ise, farklı sektörlerden birçok özel sektör kuruluşu ve gönüllüleri ile çalışıyor.

Haberin Devamı

Tüm çalışmalarını ve projelerini dar gelirli kadınların ve çevrelerinin sinerjisiyle geliştiren KEDV; onların hayat deneyiminden gelen uzmanlıklarına, yoksullukla mücadeledeki yaratıcılıklarına, kendi yaşamlarını ve çevrelerini ayakta tutma güçlerine inanıyor. 

6 Şubat 2023’ te yaşadığımız deprem felaketinin üzerinden bir yılı aşkın zaman geçerken, derinleşen ekonomik kriz ile eşitsizlikler giderek arttı; yoksulluk derinleşti. Alım gücünün hepimiz için düştüğü, eşitsizliği hayatımızın neredeyse her alanında hissettiğimiz bu günler; yaşadığımız depremlerin ardından hayatını dönüştürmek için mücadele veren kadınlar için çok daha zor!

KEDV, ana programlarından biri olan Güçlenme Eğitimleri’ ni, deprem bölgesinde uygularken, önce yerelden sosyal hizmet uzmanlarını güçlendirerek başlıyor işe. Kadınların güçleneceği merkezler tasarlanırken, kadınların ihtiyaçlarına odaklanılıyor ve gelir getirici faaliyetlerde bulunabilecekleri atölyelere yer veriliyor.

Haberin Devamı

Kadınlar, Kadın ve Çocuk Merkezleri’ nde yasal haklarını öğreniyorlar. İletişim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve ekonomik okuryazarlık gibi çeşitli eğitimler alıyorlar. Aldıkları eğitimlerle güçlenerek değişimin liderleri oluyorlar.

KEDV; “Şartlar ne olursa olsun mücadelelerine azimle devam eden ve hikayelerini yeniden yazmaya çalışan kadınların yaşadıkları geçici barınma alanlarında bulunan Kadın ve Çocuk Merkezleri’ nde güçlenerek değişimin liderleri olmaları için, 8 Mart'ta KEDV’ in Güçlenme Eğitimleri’ ni destekle!” diyor. Yapılacak her 350 TL bağışa, Aslı Alpar çizimleriyle hazırlanan, birlikte güçlü olduğumuzu bize hatırlatacak “KEDV Dayanışma Güçlendirir Defteri” ve isme özel sertifika hediye edilecek. Bağış sayfasına https://bagis.kedv.org.tr/dayanisma-guclendirir-defteri?_gl=1*1q69oze*_ga*MTI3NDMxMjM5MC4xNzA5NjcwMTM3*_ga_WKYYRQGDGH*MTcwOTg0MzExMC4zLjEuMTcwOTg0MzExNS4wLjAuMA.. adresli linkten ulaşılabiliyor. “KEDV Dayanışma Güçlendirir Defteri” nin size ulaştırılabilmesi için ilgili forma adresinizi eklemeyi unutmamanız gerekiyor.

 

Değişim Liderleri Derneği, 2009’dan beri üniversiteli genç kadınların güçlenmesi için çalışan, daha iyi bir dünya için genç kadınların değerine ve potansiyeline inanan, genç kadınların toplumda ve mesleklerinde fark yaratan kişiler olmaları için;

  • Genç kadınları en iyi şekilde tanımaya gayret eden,
  • İhtiyaçlarını karşılayacak uzun süreli ve derin etki yaratacak, yenilikçi programlar geliştirmeyi amaç edinen,
  • Bütün paydaşlar için de bu sürecin anlamlı, değerli ve üretken olmasına özen gösteren

bir dernek.

Dernek tarafından geliştirilip uygulanan Kıvılcımlar Programı ise, bugüne dek 600’ün üzerinde genç kadına ulaşan, onların lider olmaları, meslek ve toplum hayatı için gerekli yetkinlikleri edinmeleri, toplumun sorunlarına duyarlı ve fark yaratan genç kadınlar olmaları için geliştirilmiş bir liderlik programı.

DLD, değişimlere öncülük etme potansiyeli en yüksek olan kadın liderlerin sayısını ve kapasitesini artırmak, böylece kadın liderliğiyle dönüşen bir toplumu mümkün kılmak vizyonu ile yürütüyor çalışmalarını.

Misyonu ise; nitelikli programlar ve uygulama fırsatlarıyla güçlü bir topluluğa aidiyet sağlamak, etkin bir ağ ve kaynak havuzu oluşturarak genç kadınların üniversite yıllarında kendi güçlerini ve liderlik kimliklerini keşfetmelerini mümkün kılmak ve yaşamları boyunca kendi çevrelerinden başlayıp toplumun esenliğine uzanan kalıcı bir dönüşüme öncülük etmelerini desteklemek.

Üniversiteli genç kadınların liderliğe ilk adımı atmalarını destekleyen DLD, genç kadınların güçlerini keşfederek toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında kritik bir rol oynamalarına da katkı sunuyor. 

DLD’ nin üniversiteli genç kadınlarla yaptığı çalışmalarla, 14 yıl sonunda 603 genç kadın Kıvılcımlar Programı’nı başarıyla tamamladı ve değerli projelere imza attı. Türkiye’de üniversiteye başlayan kadınların mezun olma oranı %30’larda seyrederken, Kıvılcım’ ların neredeyse tamamı üniversitelerinden mezun oldu. Ayrıca, Kıvılcımlar Programı’ nı tamamlayan genç kadınların tamamına yakını ev dışında çalışıyor, aktif iş yaşamının içinde yer alıyor.

DLD, 2023-24 Kıvılcımlar Programı ile bir ilke imza attı; Kıvılcımlar Programı' na katılım gösteren üniversiteli genç kadınların tamamı depremden etkilenmiş kadınlardan oluşuyor.

“Bugünün Kıvılcımları, Yarının Değişim Liderleri” diyen Dernek, bugünkü desteğinizi Kıvılcımlar için vermenizi istiyor. Bunun için de çok cici bir sertifika hazırlamışlar. Arzu edenler bağışlarını https://fonzip.com/degisimliderleridernegi/degisim-liderleri-dernegi?  adresli linke tıklayarak gerçekleştirebilirler.

Bu yazıda sözünü ettiğim iki sivil toplum kuruluşundan biri (KEDV), kadınların yaşamlarını iyileştirme çabalarına destek olma ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirme; diğeri ise (DLD), kadın liderliğiyle dönüşen bir toplumu mümkün kılma’ vizyonu ile çalışıyor. Yani,  iki sivil toplum kuruluşu da kadınların liderliklerine destek veriyor.

Lütfen bizler de kendi desteğimizi esirgemeyelim bu kuruluşlardan…

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları