Okul öncesi eğitim çocuklarda okul şemasının oluştuğu ilk süreçtir. Tüm ebeveynlerin ve öğretmenlerin hayalindeki süreç ise çocuğun sorunsuz bir şekilde okula uyum sağlamasıdır. Ancak bu durumu etkileyen oldukça fazla faktör vardır ve bu faktörlere göre sonuç değişebilir.
#Okula UyumYeni bir ortama girmek, çocuklar için stres yaratan bir durum. Özellikle bu yıl ilk kez okula adım atan birinci sınıf öğrencileri, ailelerinin yanında olmaması; ara sınıflarda okul değiştiren öğrenciler ise yeni arkadaşlıklar edinme ve okula alışma aşamasında endişe yaşıyorlar. Çocukların okula daha rahat adapte olmalarını hızlandıracak unsurların başında, okulda arkadaş edinmelerinin geldiğini belirten Uzman Psikolog Ayben Ertem, bu süreçte ailelerin öğretmenlerle işbirliği yapması gerektiğinin altını çiziyor.
#Çocuklarda Okula Uyum ProblemiÜlkemizde eğitim hayatı her ne kadar akademik performans üzerine kurulu gibi görünse de bu akademik performansın desteklenmesi için süreç içerisinde birçok değişken planlanır ve uygulanır. Bunlardan biri de rutinlerdir. Rutinlerimiz hem günlük yaşamımızda hem de iş hayatımızda önemli bir yer tutar.
#Yarıyıl TatiliEğitim sistemi içinde ilkokul yılları öğrencilerin hem toplumsal rollerini benimsemeleri hem de daha sonraki eğitim ortamlarına hazırlanmaları yönünden temel bir basamak. Peki ama ilkokula başlamak acaba çocuklar için ne anlam ifade eder? Birçok çocuk için okul; daha önce hemen hiçbirini tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşma zorunluluğuyla, uyulması gereken kurallarıyla ve başarılması gereken öğrenim görevleriyle dolu yepyeni bir sosyal çevre demek. İlk toplumsallaştırma kurumu olarak okul, eğitim ve öğretim sürecinde iki temel işleve sahip. Bunlardan biri uyum, diğeri ise bilgilendirme.
#Konuk Yazar“Okula hazır olmak” çocukların bedensel, toplumsal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri açısından okul ortamında kendilerinden beklenen görev ve etkinlikler için yeterli gelişim düzeyine erişmiş olmaları demek. Bedensel gelişim içerisinde çocukların denge, yürüyüş ve benzeri hareketleri “kaba motor”, el becerileri “ince motor” beceriler olarak değerlendirilir. Örneğin okula hazır olan bir çocuk kalem tutabilmeli, vücudunu ve hareketlerini kontrol edebilmeli, yazı ve çizim yapabilmeli.
#Konuk Yazarİlk ders başının 12 Eylül’de yapıldığı 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminin ilk ara tatili 14- 18 Kasım arasında olacak. Ancak hafta sonlarının da eklenmesiyle tatil 11 Kasım Cuma günü son ders zilinin çalmasından itibaren başlayacak. 21 Kasım pazartesi gününe kadar 9 gün süreyle okula ara verecek 19 milyon öğrenci, 1.2 milyon öğretmen ve ailelerin süreci verimli geçirmek için neler yapması gerektiğini uzmanlara sorduk.
#2022-2023Öğrenciler için okul zili çaldı. Herkesin sınıfı, öğretmeni, kiminle oturacağı belli ve kitapları, kırtasiye malzemeleri tamamlandı. Artık ders öğrenme zamanı. Günümüzde hayat zorlaşıyor mu, kolaylaşıyor mu diye düşünürken kendi çocukluğuma gittim. İlkokulda herkes okula yürüyerek gider, o yolda güzel sohbetler edilir, ömür boyu sürecek dostlukların temeli atılırdı. Belki bu durumda bir çocuk günde ortalama 3 bin adım atar, okul çıkışı sokakta oynar, fiziksel aktivitesi de daha çok artardı.
#Beslenme ÇantasıUyum haftasının ardından tüm kademelerde okulların açılmasıyla birlikte birçok veli için yeni bir sınav başladı. Uzun tatilin ardından okula gitmek istemeyen ve uyumla ilgili sıkıntı yaşayan öğrencilerle başa çıkmaya çalışan anne ve babaları uzmanlar uyarıyor: Ailenin kaygı seviyesi çocuğun okula uyumunu zorlaştırıyor.
#OkulÇocuklukları boyunca çocuklar evde ve okulda değişikliklerle karşılaşırlar. Bu değişiklikler küçük olabilir ve fark edilmeyebilir ya da yaşamı değiştirebilir. Anaokuluna anasınıfına başlamak, çocuklar için birçok değişikliği içeren bir geçiştir. Oysa bu süreçte ebeveynlerin çocuklarının evden okula geçişine katılımının önemi yeterince vurgulanamaz. Sevecen, çocuğunu destekleyen bir ebeveynin desteğiyle, bu geçiş çocuk için olumlu bir deneyim olabilir, ona özgüven ve başarı duygusu verir.
#Konuk YazarYaklaşık 18 milyon öğrenci için bahar dönemi ara tatili bugün başlıyor. 11-15 Nisan haftasındaki ara tatilden en iyi biçimde faydalanmak için neler yapmalı, günler nasıl değerlendirilmeli? Bu soruları Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cihangir Çankaya ve Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yelkin Coşkun Diker’e sorduk. “Zihnimiz hiçbir şey yapmadığında değil, her zaman yaptığımızdan farklı şeyler yaptığımızda dinlenir” diyen uzmanlar ara tatil önerilerini 10 maddede sıraladı.
#OkulÇocuklarda cinsel içerikli video izleme yaşı giderek düşüyor. İlkokul çağındaki öğrencilerin ders aralarında, koridorlarda ve hatta fark ettirmeden ailelerinin önünde yetişkin içerikleri takip ettiklerini açıklayan uzmanlar, erken yaşta 'çarpık' bir cinsellikle tanışan çocukların ileriki yaşlarda, kadın-erkek ilişkilerinde ve sosyal yaşantılarında ciddi sorunlar yaşayabileceğini söylüyor. Peki ya bunun önüne "sağlıklı" bir yöntemle geçebilmek mümkün mü? Uzmanlara sorduk…
#Cinsel İçerikli VideolarPandemi sonrasında okula uyum süreciyle ilgili yapılan araştırma, öğrencilerin yüzde 86’sının okula dönmekten mutlu olduğunu ancak kaygılarının da arttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 97.2’si okula uyumlarının yüksek olduğunu, öğretmenlerin yüzde 45.2’si ise öğrencilerin uyum sürecinin orta derecede olduğunu düşünüyor. Öğrenciler en çok ders sürelerinin kısalmasını ve teneffüslerin uzatılmasını istiyor.
#ÖğretmenBaşlıktaki sözler, 13 yaşındaki Suriyeli Maya’ya ait. O, savaş ve benzeri sebeplerle ülkesinden ayrılan ve şimdi Türkiye’de yaşayan pek çok çocuktan biri. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde tek isteği çocukların sıcak bir yuvada aileleriyle yaşamaları... Her biri spor ya da müzikle hayata tutunan 10 sığınmacı çocukla hayallerini konuştuk.
#Göçmen ÇocuklarOkulun ilk günü hem çocuk hem de ebeveyni için karmaşık duyguların yaşanabildiği bir gün olarak tanımlanabilir. Eskiden mavi ya da siyah önlüklerin ütülenip başucuna asılması, yakaların kolalanması ile hatırlanan bugün artık sembolik önlükler olmasa da benzer duyguların ve heyecanların yaşandığı bir gün olmaya devam ediyor. 12 yıl sürecek olan eğitim hayatının bu ilk adımı çocuk için olduğu kadar ebeveynler için de önem taşır.
#DOÇ. DR. SELEN DEMİRTAŞ ZORBAZ KİMDİR?Yeni eğitim-öğretim yılı başlıyor ve artık tüm okullarda yüz yüze eğitime geçiliyor. Bir yandan büyük bir heyecan, diğer yandan büyük bir endişe var. Pek çok velinin aklında aynı sorular: Okullarda hijyenik bir ortam sağlanabilecek mi? Kronik hastalığı olan çocuklar derslerden geri kalacak mı? Uzun bir aradan sonra okula tekrar başlayan çocuklar uyum sorunu yaşar mı? Okullarda alınan tedbirleri ve hem pediatrik hem psikolojik açıdan çocukları okula nasıl hazırlamak gerektiğini uzmanlara sorduk.
#Eğitim