Çocuğum hangi okula gidecek sorusu, temmuz ayına girilmesiyle birlikte birçok velinin araştırdığı konu olmaya başladı. Çocuklarının hangi okulda eğitim görmeye başlayacağını merak eden anne babalar, internet üzerinden çocuğum hangi okula gidecek sorusuna yanıt aradı. İşte, E Okul üzerinden sorgulanabilen çocuğum hangi okula gidecek sorusunun cevabı
#Çocuğum Hangi Okula Gidecek13 yıl önce canlandırdığı karakterle hepimizin hayatına girdi. Yıllar içinde yeteneği ve güzelliğinin yanı sıra attığı her adımı gündem oldu, konuşuldu, “Beni görmeyen, hissetmeyen, farkında olmayan insanlarla karşılaşıp onlara güvenmem kırılma noktamdı” diyor. Yeni proje için Türkiye’ye gelen Meryem Uzerli’yle buluştuk, kızları Lara ve Lily’yi, hayatını, aşkı, hakkında merak edilenlerini ve oyunculuğu konuştuk: Çıplaklık benim için cesur olmak demek değil. Hepimiz dünyaya çıplak geldik.”
#Meryem UzerliÇocuklarda ve gençlerde pek çok faydaları olduğu araştırmalarla kanıtlanan dijital oyunlar, ‘bağımlılık’ haline gelince kişiye zarar vermeye başlayabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çocuklarının oyun bağımlılığından şikayetçi anne-babalar ve oyun oynamadan yapamayan yetişkinlerle konuştuk. Bağımlılığa neden olan etkenleri ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil'le mercek altına aldık.
#Oyun BağımlığıBu sene ekranın en fenomen karakterlerinden birine hayat veriyor. Sahneleri yayımlandığı zaman Twitter’ın TT listesini ele geçiriyor. Şivesi, mimikleri ve tarzıyla merak ediliyor. Hakkındaysa çok fazla bilgi yok. Şimdi yeni tiyatro oyunu ‘Taxim’ ile de sahnede olan Diren Polatoğulları, namı diğer ‘Kâzım Ağa’yla buluştuk; merak edilen hayat hikâyesini, ailekazımsini, oyunculuğu ve bilinmeyenlerini konuştuk.
#Diren PolatoğullarıPrens Harry’nin “Spare” (yedek) adlı kitabı haftalardır gündemden düşmüyor. Satışa çıktığı ilk gün, 1 milyondan fazla satarak rekor kıran kitabın en dikkat çekici bölümlerinden birinde Harry, ağabeyi Prens William'a bir şey olursa, organ nakli gerekirse diye dünyaya getirildiğini iddia ediyor. Onlar İngiltere Kraliyet Ailesi mensubu olsa da bu problemler birçoğumuz için çok tanıdık, zira her ailede kardeşler arası kıskançlık ve rekabet yaşanabiliyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası'nın bu bölümünde prens ya da prenses olmasalar da kardeşler arası rekabet yaşayan, ailesi tarafından ayrımcılığa maruz kaldığını düşünen kişilerle konuştuk.
#Kardeş KıskançlığıSokağa çıkma yasağı nedeniyle dört duvar arasında bunalan 65 yaş ve üstü kişiler, 20 yaş altı gençler... Evden çalışırken bir yandan çocuklarının bakımına, bir yandan da evi çekip çevirmeye koşturan kadınlar... Çocuklarının çevrimiçi eğitimle dersleri öğrenemediğini düşünen veliler... O dönem bu sayfalarda bizlere neler anlattılar, hatırlayalım...
#Sokağa Çıkma YasağıEkim ayı başında ‘uzaktan’ açılan okullardaki eğitim kademeli olarak sınıflarda devam ediyor. Ancak veliler hâlâ dertli... Tablet, bilgisayar veya interneti yetmeyen de var, “Yeniden okula başladık” diyen de. Çalışan anne-babanın büyükannelere bıraktığı çocuklarsa çevrimiçi derslere bağlanmakta zorluk çekiyor. İşte pandemi gölgesinde başlayan 2020-2021 eğitim yılının ilk ayından notlar...
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AA Editör Masası'nda önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Selçuk, ''Okulları 19 Haziran'a kadar 3 haftalığına açsaydık, emin olun çok daha devasa sorunlarımız olacaktı'' dedi. LGS ile ilgili gerekli tedbirleri aldıklarını söyleyen Bakan Selçuk, ''Bina sayısını arttırdık. 18 bin arkadaşımızı okullarda görevlendirdik'' diye konuştu. LGS kapsamındaki sınava girecek Kovid-19 tanılı öğrencilerle ilgili bir soruya Bakan, ''Bunun tedbirlerini aldık, ayrı binaları oluşturduk, hiç merak etmesinler" yanıtını verdi.
#Milli Eğitim BakanıYabancı üniversitelere başvuru tarihlerinin başladığı günlerdeyiz. Başvurulardan önce ne yapmalı, okulların beklentisi ne, kabulü kolaylaştıracak ipuçları neler?Eğitim danışmanlığı firması Admittance Education’ın sahipleri Yeşim Erez ve Oya Christie-Miller kardeşlere danıştık...
#EĞİTİMMüzik dünyasının “Nazo Gelin”i birkaç yıl arayla “Ben buradayım” diyor, çıkardığı single’larla müzik sektöründen de sahnelerden de kopmayacağını gösteriyor. Hatta kıtalar arası yaşamak zorunda kaldığı aşk bile onu işinden, mikrofondan, buralardan koparmaya yetmiyor. Nazan Şoray ile bir araya geldik, New York’taki gizemli sevgiliyi, yıllar öncesinde kalan “hatalı evliliği”, eski ramazanları... Her şeyi konuştuk.
#NAZAN ŞORAYMüzik dünyasının “Nazo Gelin”i birkaç yıl arayla “Ben buradayım” diyor, çıkardığı single’larla müzik sektöründen de sahnelerden de kopmayacağını gösteriyor. Hatta kıtalar arası yaşamak zorunda kaldığı aşk bile onu işinden, mikrofondan, buralardan koparmaya yetmiyor. Nazan Şoray ile bir araya geldik, New York’taki gizemli sevgiliyi, yıllar öncesinde kalan “hatalı evliliği”, eski ramazanları... Her şeyi konuştuk.
#Nazan ŞorayTürkiye’de 1 milyon 667 bin 192 Suriyeli mülteci kadın var. İçlerinden Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan 53’üyle sohbet ettik. İstanbul, Bursa, Mardin ve Eskişehir’de... Bu kadınlarla bizi üç kurum buluşturdu: BM Nüfus Fonu, Hayata Destek Derneği ve bu konuda çalışan İstanbul Arel Üniversitesi. Bazıları bize evini açtı, aileleriyle tanıştırdı. Diğer röportajları bu kuruluşlara ait merkezlerde gerçekleştirdik. Aralarından “Bizi Suriye’ye geri mi göndereceksiniz” diye soranlar oldu. Bu yüzden evlere psikologlarla gittik. Onlardan Türkiye’deki yaşamlarını dinledik. Ve anladık ki Türkiye’de kadın olmak zor ama Suriyeli kadın olmak daha da zor. Hayata bir de onların gözüyle bakmanız umuduyla...
#Suriyeliler- Polis merkezindeki telefon çaldı. Arayan 14 yaşında bir çocuktu. Kendi düğününü ihbar etti, panikle telefonu kapattı. Polis düğünü bastı. Gelinlik giydirilmiş küçük kız kurtarıldı. Elif, şimdi devlet gözetiminde ve ailesinin yanında. Okula dönmenin hayalini kuruyor.
#GazetehababerleriTürkiye geçen hafta da kız çocuğunu telefonla taciz eden 73 yaşındaki A.S.’ye meydan dayağını, bir kız çocuğuna “Gel senden çocuk yapacağım” dediği öğrenilen servis şoförünü, zengin bir işadamının kızını yıllarca nasıl taciz ettiğini konuştu. Cinsel istismar, kadın hakları ve hayvan hakları konusunda Meclis’e birçok araştırma önergesi veren MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, şimdi de parlamentonun gündemine çocuklara ‘mahrem’i öğretecek ‘hayır dersi’ önerisini getiriyor. Öneride neler var? Bu vakalar neden sıklaştı? Aynı zamanda pedagojik destek uzmanı ve adli bilirkişi olan Erdem’le konuştuk.
#GazetehaberleriGülben Ergen geçtiğimiz hafta Mersin’in Arslanköy Köyü’ne gitti ve çektiği filmle birçok ödül alan, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nun kurucusu Ümmiye Koçak’la bir araya geldi. Koçak, tiyatroya başlama ve uzun metrajlı film çekme hikayesinin tüm detaylarını anlattı.
#Gülben ErgenBaşlattığı ‘ihtiyaç haritası’yla 10 milyon liranın üzerinde ekonomi yarattı. Birleşmiş Milletler’in ‘İyi Niyet Elçisi’ olduğundan beri kadına şiddet, kız çocuklarının eğitimi, iklim değişikliği, Suriyeli mülteciler gibi birçok önemli konuda çalışıyor. Sosyal medyadaki değerlendirmeleri yüz binlerce kez paylaşılıyor, dizisi reyting rekorları kırıyor, kazandığını tiyatroya yatırıyor. Yeni umutlarla başladığımız 2018’de en çok ihtiyacımız olan şey, ‘iyi insan’ olmak. ‘İyilik bulaşıcıdır’ dedik ve oyuncu Mert Fırat ile konuştuk.
#GazetehaberleriMeryem Uzerli, hiç tanışmadıysanız 5 dakikada arkadaş olacağınız, tanışıklığınız varsa görüşmeseniz de arkadaşlığınızı kaldığı yerden sürdüreceğiniz biridir. Öylesine cana yakın ve sıcakkanlıdır. Şimdilerde Kenan İmirzalıoğlu’yla rol aldığı “Cingöz Recai” filmiyle gündemde. Meryem’le daha önce de röportajlar yaptım ama en iyisi, en keyiflisi bu oldu. Çünkü kızının babasından doğru aşkı bulmaya kadar her konudaki sorumu içtenlikle yanıtladı. Hatta laf lafı açtı, para karşılığı Dubaili şeyhle çıktığı akşam yemeğini bile anlattı...
#Cengiz SemercioğluSevilay Gökkaya, Almanya’da doğan yüz binlerce misafir işçi çocuğundan biriydi. İlkokul çağına gelince Türkiye’ye gönderildi. İlkokulu bitirip Almanya’ya döndüğünde tek kelime Almanca bilmiyordu. Olağanüstü bir çabayla eğitimdeki eksiğini giderdi. Üniversiteden mezun olduktan sonra kadınlara pek de şans tanınmayan, erkeklerin egemen olduğu bir sektörü seçti kendine. “Kadın arabadan anlamaz” çıkışlarına, “Senin ne işin var bu sektörde” imalarına rağmen çalışkanlığı ve zekasıyla hızla yükseldi, sektörde aranan bir isim oldu.
#Sevilay GökkayaSavaşa doğdular, savaşla büyüdüler. Bombalar, patlamalar, göç kısacık hayatlarının büyük bölümünü kapladı. Defalarca ölümün kıyısına geldiler. En acı tabirle onlar ‘savaşın çocukları’. Açık Toplum Vakfı, Türkiye’deki Suriyeli mülteci çocukların eğitime erişim koşulları hakkında bir rapor hazırladı. Savaş muhabiri Kaya Heyse’nin kapsamlı bir saha çalışmasından sonra kaleme aldığı ‘Kayıp Neslin Eşiğinde’ başlıklı çalışmaya göre; ailelerin ekonomik sorunları eğitim imkânını kısıtlıyor, altyapı yetersiz ve dil, en büyük problem. Türkiye’deki 1.353.000 Suriyeli çocuktan 856.900’ü okul çağında fakat 500.000’den fazlası eğitim almıyor. İşte rapordan öne çıkan başlıklar...
#Suriyeli ÇocuklarOrtaokul 8’inci sınıflarda okuyan 1 milyon 167 binden fazla adayın katıldığı ikinci dönem TEOG ortak sınavlarının ilk oturumu 27 Nisan 2016 Çarşamba günü tamamlandı. Sınavı Bakırköy'deki Emlak Kredi Bankası Ortaokulu ile Üsküdar’daki Capitol Ortaokulu’nda izledik. Öğrenciler ve veliler saat 08.00'den itibaren okul bahçesine gelmeye başladı. Öğrenciler hem heyecanlı, hem de maratonun sonuna geldikleri için mutluydu. İki günlük TEOG maratonunun ilk günkü birinci oturumu olan Türkçe’den çıkan öğrenciler genel olarak testin kolay olduğunu ancak eleyici soruların da bulunduğunu söyledi. İkinci oturum olan matematiğin ise zor olduğunu belirttiler. Kimi öğrenciler, matematik testinden ağlayarak çıktılar.
#TEOG