Güncelleme Tarihi:
Bakırköy Emlak Kredi Bankası Ortaokulu yetkililerinden alınan bilgiye göre bu dönem 105 öğrenci sınava girdi. Binaya girişte öğrencileri, hangi sınıfta sınava gireceğini gösteren listesinin yer aldığı pano ve burada yazılı "Başarılar. Emeğinizin karşılığını alacaksınız" yazısı karşıladı. Okulun öğrencilerine sınav öncesi bir sürprizi de vardı. Öğrenciler önceden hazırladıkları, üzerlerinde 'Yerim seni TEOG', 'Çözeriz kardeş sıkıntı yapma' sözlerinin yazılı olduğu balonları patlattı. Okulun rehber öğretmeni Sultan Erdil Sipahi, öğrencilerin stres atmaları için böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti. Sipahi şöyle konuştu:
"Bu bir rahatlama etkinliği. Çocuklarla bu balonları hep birlikte şişirdik. Şişirirken içine bütün streslerini, TEOG ile ilgili duygularını da üflemelerini istedik. Daha sonra üzerlerine TEOG ile ilgili duygularını yazmalarını istedik. Genelde kötü duygularını yazdılar. Çocuklar çok fazla anlam yüklüyor bu sınavlara. Sınav sabahı bu balonları patlatacaklarını söyledik. Onu da gerçekleştirdik."
Sınav öncesi öğrencilerin rahat olduğu gözlendi. Aralarında konuşan bazı öğrenciler stresli olmadıklarını söyledi. Öğrenciler 08.30'da sınıflara alınmaya başlandı. Okul yetkilileri velileri pencere kenarlarından uzaklaştırdı. Görevliler öğrencilere sınıfta sınav öncesi uyarılarda bulundu. 09.00'da Türkçe testinin yer aldığı ilk oturum başladı. 40 dakika süren oturumun ardından öğrenciler 30 dakikalık ara için bahçeye çıktı.
TÜRKÇE’DE ‘ÖZVERİ’ VE ‘YUNUS EMRE’Lİ SORU ZORLADI
Öğrencilerin görüşlerine göre Türkçe testi kolaydı. Bazı öğrenciler ilk dönemki TEOG Türkçe testinden daha kolay olduğunu söyledi. Birçok öğrenci 'özveri' ile ilgili soruda takıldıklarını söyledi. Öğrencilerin Türkçe testi ile ilgili görüşleri şöyle:
TEOG ÖĞRENCİLERİ: ÇOK ÇALIŞTIK AMA SONA GELDİK
İstanbul Capitol Ortaokulu’nda da öğrenciler ve veliler sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri okula geldi. Veliler öğrencilere destek olmak için kapı önlerinde bekledi, dua okudu. 27 Nisan'da Türkçe testi ile başlayan ve 28 Nsian'da son oturumlarla bitecek olan sınav maratonuna katılan öğrenciler heyecanlıydı. Genel olarak ilk girdikleri Türkçe sınavının kolay olduğunu ancak eleyici soruların bulunduğu anlatan öğrenciler, oturumların tamamlanması ardından sosyal hayata dönmek istediklerini söyledi. Gezmeyi, kitap okumayı, arkadaşlarıyla sinemaya gitmeyi özlediklerini belirten adaylar, iyi bir liseye gitmek için yaptıkları fedakarlıkları, “Çok çalıştık ama sona geldik. Sevinçliyiz, sosyal hayata geri döneceğiz” sözleriyle özetledi.
AMAÇ İYİ BİR LİSE
HAYATIMI ÇOCUĞUMA GÖRE DÜZENLEDİM
MATEMATİK ZORLADI
Günün ikinci testi matematiğe giren öğrenciler, 40 dakika soruların başında ter döktü. Matematik testi öğrencileri zorladı. Birkaç öğrenci sınavdan ağlayarak çıktı. Ağlayan öğrencileri bahçede bekleyen aileleri teselli etti. Bir öğrenci eşitsizlikler konulu soruda zorlandığını söylerken bir başka öğrenci üçgenlerle ilgili sorunun zor olduğunu ifade etti. Öğrencilerin matematik testi ile ilgili görüşleri şöyle;
Şeyma Suna Erdoğan: Türkçe beklediğimden daha kolaydı. Çok rahattı. Hiç endişem olmadı, özgüvenim geldi. Ama matematik gerçekten çok zordu. Birkaç soru hariç çoğu zor soruydu. Ağlayanlar oldu. Matematik biraz sıkıntı. Birinci dönemki matematik testi daha kolaydı. Ben sınavdan bir hafta önce okula gelmedim. Bol bol test çözdüm, tekrar yaptım, öyle hazırlandım. Test çözmenin çok yararı oldu, geliştirdi beni.
Yankı Yiğit Uçar: Sınav iyiydi ama bayağı zor sorular vardı. Türkçe daha kolaydı. Sorular bizim seviyemizin iki kat üstü gibiydi. Soru olarak bayağı bir konu dağılımı vardı. Eşitsizliklerle ilgili soru bayağı kafa karıştırdı. Bu sınava günden 200, 300 soru çözerek hazırlandım. Son gün konu tekrarı yaptım matematikle ilgili.
Irmak Tali: Türkçe iyiydi ama matematik zordu. Olasılık ile ilgili, koni ve üçgenlerle ilgili soru çıktı. Biraz zorladı. Geçen seneki mazeret sorularına baktık. Onlara benzer sorular çıkacak diye duymuştuk ama alakasız sorular çıktı. Kolaylar bulunuyordu fakat aşırı zor sorular da vardı.
Zeynep Mercan: Matematik biraz zordu. Sınava hazırlanırken kendime ayıracak vaktim kalmıyordu. Her dakika test çözüyordum. Çözdüğüm testlerden bile daha zordu. Hiç böyle sorularla karşılaşmadım. Notlarım bu sefer düşecek gibi. Okul sınavlarıyla alakası yoktu soruların. Geçen seneki testlerle de alakası yoktu.
Melis İçtener: Türkçe kolaydı ama matematik zordu. Üçgen çevresi, dikmeler ile ilgili sorular zorladı. Gidip de saçma saçma sorular sormuşlar. Güzel güzel sorular vardı kaynaklarda. Birinci TEOG'a göre zordu. İlki daha kolaydı. Kendi kendime çalışarak, test çözerek hazırlandım sınava. Ablamlar da anlattı.
Begüm Nur Paç: Geçen seneki sorulara baktım. Bu sene inşallah adaletsizlik yapmazlar diye düşündüm. Bence bu sefer geçen dönemkine göre daha kolaydı. Bu sefer soruları da yetiştirdim. Kolaydı benim için. Birkaç soru salladım ama mantıklı salladığımı düşünüyorum. Sınava her konudan çıkmış, çıkabilecek sorulara baktım. Son bir tekrar yaptım.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ RAHATLATTI
İlk günün son oturumu olan din kültürü ve ahlak bilgisi matematik testinden sonra yüzleri güldürdü. Öğrencilerin büyük çoğunluğu sınavın kolay olduğunu söyledi. Bilgiden çok yorum gerektiren soruların bulunduğunu belirten öğrencilerin son oturumla ilgili görüşleri ise şöyle:
Ebru Sezer: Din kültürü kolaydı. Hac ve umreyle ilgili sorular vardı. Yoruma dayalıydı sorular. Matematik biraz zordu ama Türkçe iyi geçti. Sınava hazırlanmak için deneme çözdüm, özel ders aldım. Hedefim pilot olmak, bakalım.
Mustafa Kemal Öztürk: Din kültürü kolaydı. Matematik ve Türkçe kadar zor değildi. Toplam TEOG'dan o kadar yanlış beklemiyorum. İnşallah inkılap ve İngilizce zorlamaz. Türkçe zordu, biraz çeldirici sorular vardı. Daha çok test çözdüm, son günlerde konulara ağırlık verdim. Eve bilgisayar hiç girmedi, çalıştım. Bu sınavlar ilk TEOG'a göre daha zordu. İlkinden 4 yanlışım çıkmıştı. Bundan daha çok çıkacak.
Berke Kuvalcı: Din kolaydı. Hz. Muhammed ile ilgili sorular çok çıktı. Türkçe kolaydı, matematik de biraz zorlandım. Din kültürüne çalışmamıştım. Diğerlerine çalıştım. Özel ders aldım.
Batuhan Şaban: Din kültürü bayağı bir kolaydı. Hz. Muhammed'in hayatı, yardımlaşması, yalan söylememesi gibi konular vardı. Düşünme gerektiriyordu, bilgi fazla istemiyordu. Matematik biraz kötü geçti, Türkçe iyiydi. Son hafta etütlerde kamplar oldu, sınava onlara giderek hazırlandım. Her hafta etütlere kaldım.