‘Çocuk yetiştirmenin en iyi yolu nedir?’ Bu sorunun cevabına kim ahkâm kesebilir ki. Hele ki benim gibi anne olmamış kadınlara düşer mi buna yorum yapmak. Haşa çoğunuza göre düşmez evet biliyorum, zira ömrüm sorularıma ya da eleştirilerime cevap bulamadıkları zaman arkadaşlarımın bile “senin de olsa görürdük” laflarını işiterek geçiyor.
#Helikopter EbeveynlikDünyanın en zor ve favori okullarını bitiriyor. Aldığı eğitimlerin onda birini başkası alsa havasından geçilmez. Ona yetmiyor, daha da okuyor. Röportajımızı yaptığımız günlerde doçentlik tezini yazıyordu. Eğitim bilimci, akademisyen ve yazar olan Dr. Özgür Bolat, ilişkilere, eğitime, hayata farklı açılardan bakıyor ve adeta hap formüller sunuyor. Televizyon programlarının en çok aranan ismi. Kendisini yakaladım ve artık bırakmam.
#Sponsorlu İçerikNöro gelişimsel sınıflandırılan bir hastalık olan otizmin yaygınlığı artıyor. Günümüzde yeni doğanlarda 68 vakadan birinin otistik olduğu belirtiliyor. Tüm dünyada bu artışın nedenleri araştırılıyor. Otizmde erken müdahale büyük önem taşıyor. Özellikle çocuğun iyi gözlemlenmesi gerekiyor. Sosyal bir varlık olan insan doğumundan itibaren sosyal etkileşime başlıyor. Anne ile bebek arasında mutlaka duygusal aktarım olmalıdır. Otizmli bebekte bu aktarım yaşanmaz. Özellikle 0-3 yaş arasında teknoloji kullanımının engellenmesi gerekiyor.
#OtizmCovid-19 pandemisi en çok çocuklar ve ergenleri olumsuz yönde etkiledi. Ebeveynler işsiz, çocuklar okullarından uzak kaldı. Pandeminin yıkıcı etkisi aile içi şiddete neden olurken, şiddetin aktarıldığı durumlardan biri de çocukların yemek yemeyi reddetmesi. Peki, iştahsız çocuğa yaklaşım nasıl olmalı? Uzman Psikolog Arzu Yazar, pandemi günlerinde çocukların yaşadığı zorlukları anlattı.
#ÇOCUKAnneler çocuklarının her zaman en sağlıklı şeyleri yemesini ister ve onun için çabalar. Bazı çocuklar her yemeği afiyetle yerken bazıları birkaç çeşit yemek dışına çıkmamakta ısrarcıdır. Yemek seçen çocuğunuza göre menü hazırlamak zor olsa da, çocuğunuzu yeni yiyeceklerle tanıştırmak için bazı ipuçları…
#ÇocukYetişkinlerin olduğu gibi çocuklarında kendilerine özgü damak tatları ve tercihleri vardır. Bu nedenle çocuklardan her yemeği sevmesini ve yemesini beklemek doğru değildir. Önemli olan çocuğun sağlıklı bir yaşam sürmesi adına düzgün bir yemek yeme alışkanlığının olmasıdır.
#ÇocukÇocukların iştahsızlık sonucu gerekli besin ögelerini alamadığını, bu yaşlarda yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda, fiziksel gelişimin yanı sıra zeka gelişimi ve öğrenme yeteneklerinin de olumsuz yönde etkilendiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Havva Kılınç, "İştahsız çocukların anne ile birlikte yemek hazırlamaya katılması sağlanabilir" dedi.
#ÇocukÇocuklarının iştahını artırmak için ebeveynlere önerilerde bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, “Sofraya oturmadan önce çocuğunuzla oyun oynayın. Oyun sayesinde neşelenen çocuk yemekten daha fazla keyif almaya başlar. Yemek aralarında çocuğunuza şeker, çikolata, pasta ve gazlı-şekerli içecekleri kesinlikle vermeyin. Yarım su bardağı kutu meyve suyu içmesi bile onun iştahının kapanmasına neden olabilir” dedi.
#ÇocukGünümüzde çocuklar tablet, telefon ve televizyon ekranıyla çok küçük yaşlarda tanışıyor. Çocukların çok erken yaşlarda ekranlarla tanışmaması gerektiğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Çocuğunuzu 3 yaşından önce ekranlarla tanıştırmayın, örnek olun, rehberlik edin ve kurallar belirleyin” dedi. Çakmakçı, ailelere ekran bağımlılığı konusunda 8 önemli öneride bulundu.
#ÇocukÇocukların okuldayken daha sağlıklı tatlılar tüketmesi için ailelere öneride bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Çilingiroğlu Shipman, sadece 15 dakikada hazırlanan atıştırmalık tarifini anlattı.
#ÇocukTBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan siber psikolog Selim Günüç, bilimsel tespitleri sıralayarak aileler ve yetkililere önemli uyarılarda bulundu. Ebeveynlerinin zaman ayırmadığı çocuklarda duygusal açlığın oluştuğuna ve bunun da bağımlılıklara yönlendirdiğine dikkat çeken İzmir Bakırçay Üniversitesi öğretim üyesi Günüç şu uyarılarda bulundu:
#Selim GünüçYetişkin sorunu olduğu zannedilen reflü çocuklar hatta bebeklerde de ortaya çıkabiliyor. Araştırmalar, tüm çocuklarda da yaklaşık yüzde 15 oranında reflü bulunduğunu gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Uğraş; huzursuzluk, mide bulantısı ve özellikle kilo kaybı olan çocukların reflü açısından da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
#ReflüSağlıklı ve dengeli beslenme aynı zamanda vücuda ve yaşa uygun miktarlarda besin alınmasıdır. Sadece sağlıklı yiyecekleri çocuğa yedirmek değil onların yiyecekleri miktar kadar tabaklarına yemek koymak ya da onların yiyebilecekleri kadar yemek yemesini beklemek de önemlidir. Çocuğunuzun dengeli beslenmesi için 4 ana besin grubu tüketilmeli ve miktarlarına dikkat edilmelidir.
#Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme