Boş vaktiniz varsa, yakın bir gelecek

Bugün size, artık nesli 2000'li yıllarda tükenmiÅŸ bir kavramdan bahsetmek istiyorum: BoÅŸ zaman.Â

Haberin Devamı

Yeni jenerasyonun artık pek bilmediği, eskilerin de unutmaya yüz tuttuğu ‘boş zaman’ların en sonuncusu, Anadolu kırsalında 2008 yılında görülmüş; boş boş uzağa bakan bir amcanın elini cebine sokup akıllı telefonunu çıkarmasıyla yok olmuştu, biliyorsunuz.

 

Facebook, ardından Twitter, Instagram, Vine, Snapchat ve türlü boş zaman katliamı yapan yasal şirketlerin çoğalmasıyla; dünya üzerinde anlamsızca sağa sola bakan, yan masadaki gıybete kulak kabartan, gözlerini kısıp sessizce denize içlenen insanların telefonlarına yönlendirilmesi sistematik ve global bir çalışmayla başarıya ulaştı.

 

Aynı amaçla kurulan WhatsApp grupları sayesinde; insanlar birbirleriyle sosyal medyada paylaştıkları ama herkesin gördüğünden emin olamadıkları ya da paylaşamadıkları müstehcen, çok anlamsız, aşırı politik veya özel buldukları resim ve videoları hunharca birbirlerine iteleyerek boş zaman katliamına devam ettiler. Bu grup paylaşımlarına yazılan uzun yorumlar, yaklaşan etkinliklere plan yapmak için eklenen emoji dolu yazışmalar sayesinde, aklı dışarıda olanların kafasını sürekli akıllı telefonlarına kanalize etme çalışmaları etkili oldu.

 

Haberin Devamı

Beş dakika telefonundan uzak kalan insanlarda önce bir titreme, ensede hissedilir ağrılar, gözlerde kararma baş gösterdi. Akıllı telefonunu aradığı yerde bulamayanlarda ise daha şiddetli davranışlar izlenmeye başlandı. Panikle iki eli hızla ceplerin olduğu bacaklara, sonra popo bölgesine, sonra iki elle göğüs kafesine ve son olarak tekrar iki cebe vurma hareketi dalgalar halinde dünya geneline yayıldı.

 

Boş zamanların tablet ve telefonlar sayesinde acımasızca katledilmesi sonucunda, dünyanın ozon tabakasında ekstra bir büyüme olmadı. Fakat boş zamanlarında telefonuna bakan insanlar ozon tabakası, tam buğday, ekşi maya ekmek, antibiyotikli et, gezen tavuk, Omega3, B12 vitamini, Finlandiya eğitim sistemi, küresel ısınma, dünya mutfakları, ev yapımı deterjan, kedi familyasının tüm özellikleri, makyaj teknikleri ve elbiseden sakız çıkarma gibi konularda sonsuz bilgilere sahip oldular. Bu bilgileri hırsla başkalarıyla paylaştılar, çoğunu uygulamadılar.

 

Haberin Devamı

New York, İstanbul, Londra ve Paris gibi büyük şehirlerde bir kaç saniye kadar kafalarını telefondan kaldırarak etrafına bakınan kişiler ilk zamanlar yadırgandı, daha sonraları çevredeki sorumlu vatandaşlar tarafından 'toplum düzenini bozmak' suçlamalarıyla polise şikayet edildiler. Dünyanın dört bir köşesinde, boş zamanlarında havaya ya da başkalarına bakan insanlara o ülkenin terörle mücadele ekipleri tarafından başarılı operasyonlar düzenlendi. Telefondaki reklamlara değil, kafasına göre çevreyi dikizleyen ve belki de karşısındaki kişiyle sohbete girme tehlikesi bulunan bu insanlara 'halkı anarşiye teşvik etmek' suçlamalarıyla dava açıldı ve bir çoğu hapse atıldı. Hapiste ellerine birer akıllı telefon verilerek hücre cezasına çarptırıldılar. 

 

Haberin Devamı

Çocuklarına yemek yedirmek için tablet vermek yerine aile sohbetini tercih eden anneler ve siparişlerini beklerken telefonla uğraşmak yerine göz göze bakan genç aşıklar için uygulama ve rehabilitasyon kampları oluşturuldu.

 

Çocuğu parkta salıncakta sallanırken, telefonunda başka bir çocuğun salıncakta sallanma videosunu izleyen anne, yılın 'dijital annesi' ödülünü aldı.

 

İnsanların sadece selfie, yemek fotoğrafı ve manzara resmi çekmek için telefonlarından gözlerini ayırabildikleri 'telefon göz tarama sistemi' bir çok ülkede yasalaştı. 

 

Dünyanın neredeyse her büyük şehrinde, yürürken sıkça karşılaşılan ve telefon hasarıyla sonuçlanan yaya kazalarının önüne geçmek için, yollar yürüme bantları ile döşendi. 

 

Haberin Devamı

Roma'da İspanyol Merdivenleri, İstanbul'da Kamondo Merdivenleri gibi eski tırmanma gereçleri, son teknoloji yürüyen merdivenlerle değiştirildi ve büyük katılımlı törenlerle açıldı.

 

Kendi kendini kullanan şoförsüz arabalar dışındaki araçların trafiğe çıkması yasaklandı. Böylece insanların trafikte de güvenle ve kafalarını telefonlardan kaldırmadan seyahat etmeleri sağlandı. 


Trafikte düzeni sağlamak amacıyla, insanın iki elini de meşgul eden motorsiklet ve bisiklet gibi araçlar artık trafikten men ediliyor.

 

Egzersiz adıyla, dış dünyada yapılan sorumsuz spor aktivitelerinin önüne geçmek için üç, beş ve yedi boyutlu gözlükler başvuranlara ücretsiz dağıtılmaya başlandı. Spor karşılaşmalarının, reklamların ve egzersiz videolarının canlı olarak izlenebildiği bu sistem sayesinde, anlamsızca spor yapmak ihtiyacında olan kalabalıkların evden çıkmadan, yerlerinden kalkmadan ve hatta spor yapmadan spor yapmalarına destek verildi.

 

Haberin Devamı

Resim, heykel gibi üzerine reklam verilemeyen sanat eserlerinin sergilendiği mekanların, şehir dışlarında ve  halka kapalı alanlara taşınması karara bağlandı. Sanat eserleri profesyonel ekipler tarafından kayda alınacak ve isteyen online olarak sergileri gezebilecek.

 

Doğumda ailelerle yapılan bir sözleşme ile, çocukların on yaşına kadar her gün belli oranda tablet ve telefon kullanımı garanti edilirse, firmalar çocuklara ileriki yaşlar için eğitim bursu verebiliyorlar. Bursun oranı çocuğa seyrettirme sözü verilen yıllık reklam süresine göre değişiyor.

 

Her geçen gün yeni gelişmelerle toplumu şaşırtan ve etkileyen dev telefon şirketinin CEO'su, batmakta olan üç ülkeyi daha satın aldıklarını ve deniz gören bir tanesini oturma odası yapacaklarını açıkladı. Şirketin aldığı ülke sayısı bugün itibariyle yirmi bir'e ulaştı.

 

Son dönemde çıkarttığı, insanın kendi kendiyle yazışmasını sağlayan aplikasyonuyla dünya genelinde dört milyar kişiye ulaşan şirket, yeni hedeflerinin kimsenin konuşma ihtiyacı duymadan sadece paylaşım yaptıkları bir dünya hedeflediklerini belirtti. Şirketin rüyaları gerçek olursa, gürültü kirliliğinin de önüne geçilmiş olacak.

 

Mutlu paylaşımlar dileriz.


Not: Bana Twitter, Facebook ve Instagram’dan ulaşabilirsiniz: @anlatanadam

Yazarın Tüm Yazıları