Güncelleme Tarihi:
Anne sütünden ek besinlere geçildiği dönemde yapılan en büyük yanlış besinleri bebeğe tek tek tattırmak yerine bulamaç şeklinde vermek. Bu tarz bir beslenme tarzı benimseyen çocuk tadını bilmediği gıdaları reddeder.
Kaşık tutmaya başladığı dönemde ona yemeği tanıması ve kendi kendine yemesi için fırsat verin. Yere dökülecek, üstü kirlenecek gibi kaygılarla onu yanlış bir beslenme düzeninin içine sokamayın.
Yemeğin hazırlanış ve sunuluş biçiminden psikolojik nedenlere kadar pek çok etken çocuğun yemek seçmesinde etkili olabilir. Sorunun çözümü için atılacak ilk adım iştah probleminin neden kaynaklandığını bulmak olmalıdır.
Ona yemesi için hazırladığınız yemeği reddediyorsa tek alternatifinin o olduğunu ve başka yemek yiyemeyeceğini söyleyin. Ama 5 dakika sonra pes edip dediğinizin aksini yapmayın. Söylediğinizi aynen uygulayın ve asla yılmayın. Böylece önündekini yemek ya da hiçbir şey yememek arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaktır. Anneler genelde dayanamayıp aç kalmasın diye günün sonunda yine çocuğun istediğini önüne koyarlar be böylece bu kısır döngüden bir türlü kurtulamazlar. Merak etmeyin o gün o öğünü yemiyor diye çocuğunuz hastalanmaz ya da güçsüz düşmez. Bu tavrınızda kararlı olursanız yemek seçme problemi konusunda önemli bir adım atmış olacaksınız.
Çocuğun yemek yemesi konusundan her kafadan bir ses çıkmasın. Anne “bundan yemelisin” der baba da” ısrar etme yemese de olur canım” derse çocuk bu tutarsızlığı inanın çok güzel bir şekilde kullanacaktır. Balık yemeyen bir annenin çocuğuna balığın sayısız faydasını anlatması çocuğu hiçbir şekilde motive etmeyecektir. Eğer çocuğunuza doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız sizin de bu konuda örnek bir birey olmanız gerekir. Yediğinizi yemeklerin faydasını anlatarak ve uygulayarak ona örnek olmalısınız. Sizin yediğinizi gördükçe o da sizi taklit edecek ve yemeye başlayacaktır. Yemekten çok küçük bir miktar denese bile bu büyük bir adımdır. Onu cesaretlendirin ama fazla ısrarcı da olmayın.
Yemekten önce meyve suyu, bisküvi gibi iştahını kapatacak besinleri kesinlikle tüketmesine izin vermeyin. İştahsız olan çocuklar zaten bu tür abur cubur gıdaları yemeye meyilli oldukları için yemek öncesi bu besinleri tüketirlerse ona yemek yedirmek gittikçe daha da zorlaşacaktır. Bu tür besinleri mümkün olduğunca ondan uzak tutmaya çalışın ve yemeğe alternatif olarak tüketmesine izin vermeyin.
Yapılan araştırmalar çocukların aileleri ile birlikte yemek yediklerinde daha sağlıklı beslendiklerini doğruluyor. Günümüz koşullarında her öğün ailece yemek yeme şansımız olmasa da akşam yemekleri için bu zamanı ayarlayabilir ve ailece mutlu bir sofranın etrafında toplanabiliriz. Böylece çocuğa birlikte yemek yemenin zevkini tattırmış ve aynı zamanda yemek vaktini ailece birlikte olma duygusu ile özdeşleştirmiş olacaksınız.
Çocuğun tabağına kendinize koyduğunuz miktarlarda yemek koyarak onu yemekten korkutmayın ve onun için yemek olayını ıstıraba dönüştürmeyin. Unutmayın onun midesi sizinkinden çok daha küçük. Tabağına yemesini istediğiniz gıdaları azar azar koyun. Hatta hepsinden yediğinde en sevdiği yemekten biraz daha yemesine izin verin.
Akşam yiyeceğiniz yemeği birlikte yaparak çocuğunuzla hem kaliteli zaman geçirin hem de yemek yapmanın da yemenin de çok zevkli bir şey olduğunu anlamasını sağlayın. Yemek yaparken ona yemeğin içine kattığınız şeylerin faydaları hakkında bilgi verin. Örneğin “ Gözlerimiz daha iyi görsün diye yemeğimize havuç ekliyoruz” gibi. Aynı şekilde alışverişe gittiğinizde de aldıklarınızı sepete koyarken size yardımcı olmasını isteyim ve sebze ve meyveleri ona tanıtın.
Çocukların çok büyük bir çoğunluğu sebzeyi sevmez ve hep zoraki yemek zorunda kalırlar. Aslında onlara sebzeleri gerçekten sevdirmek için sevdiği yemeklerin içine az miktarda katabilirsiniz. Böylece sebzenin tadına yavaş yavaş alıştırmış olursunuz. Örneğin köftesinin içine kabak ya da ıspanak ekleyebilirsiniz ya da makasının üstüne koyacağınız sosa az miktarda sebze püresi ekleyebilirsiniz.