Belen tava, Hatay mutfağının nefis lezzetlerinden biri. Et ve sebzenin üzerine eklenen tereyağı ile hazırlanan bu nefis lezzetin yanına pilav, çoban salatası ve ayran ekleyerek harika bir akşam menüsü oluşturabilirsiniz. Peki belen tava nasıl yapılır, malzemeleri neler? Eğer denemek isterseniz, belen tava tarifi ve yapılış aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Belen Tava TarifiKavun ve kuzukulaklı bir salata mı alırsınız yoksa karpuz, kırmızı soğan ve zeytinli bir salata mı? Üzümü ceviz ve koyun peyniriyle harmanlayıp ızgara tavuk ve et yanında sunmak da ferah bir seçenek. Kırmızı üzüm ayran aşında da çok güzel oluyor bence... Anjelik erik de tezgâhlarda; erikleri şeker ve suyla pişirip süzüyorum, çocuklarım erik suyunu çok seviyor. Pişmiş erikleri daha sonra blender’da zeytinyağı ve limon suyuyla çekip hoş bir sos elde ediyorum. Bu sosu taze fasulye pişirirken ve erikli kuru fasulye piyazı yaparken de kullanıyorum.
#Didem Şenol TiryakioğluÜsküp’te dana eti kullanarak yapılan ve kebap denen köftenin en meşhur iki adresi Eskiçarşı içindeki Destan ve Kosmos. Destan biraz daha turistik restoran gibi ve yanında acı kırmızı sos da verdiği için Türkler arasında daha popüler. Şehrin börek çeşitleri de çok meşhur ama içlerinde pişirme tekniğiyle de en özel olanı, Arnavutların çok sevilen ve yapımı çok meşakkatli olan fliya böreği...
#Üsküpİçine girdiği her şeyi güzelleştiriyor; zeytinyağlı taze fasulyeden bamyaya, hangi sebze olursa olsun bol domatesin suyuyla piştiğinde lezzeti artıyor. Bulgur pilavına nasıl yakışıyorsa pirinç pilavında da aynı performansı gösteriyor. Bugünlerde bol bol domates konservesi yapıyorum ki bu nefis tadı yılın her ayına taşıyabileyim. Sosundan bademli reçeline, çorbasından galette’ye pratik önerilerim var.
#DomatesAhh ah yaz, ne güzel bir mevsimsin sen… Sıcak kumlardan serin sulara atlamaksın, sahilde içilen soğuk bir içeceksin, mangal keyfisin, güneşlenmeksin, şortsun, mayosun, bu liste uzar da gider. Söylerken bile insanın içi ferahlıyor değil mi? Gerçi çocukken ve gençken sanki daha bir anlamlıydı. Uzun yaz tatilleri, deniz, güneş, kum, sokaklarda akşamları oyunlar, çekirdek çitletmeler, hamak-salıncak sefaları, balık avı, yaz diskoları, ilk öpüşmeler, ilk flörtler, bahçe sohbetleri, yaz aşkları veee elbette yaz yemekleri… Hatıramda kalan pek çok şey var, hepsini burada anlatmasam daha iyi 😊
#Şeftalili GaletteÜç hafta önce Göcek’e gittiğimde, denizle son buluşmam olduğunu sanmıştım. Meğerse değilmiş. Geçen hafta da Bozburun’a gidip, lacivert sulara, cennet koylara bir kez daha “Merhaba” dedim. Aklınızda bulunsun: Bu mevsimde açık olan lokantalarda her şey daha lezzetli olur. Çünkü aşçıların yemek yetiştirme telaşları yoktur. Her tabağı özene bezene hazırlarlar. Bu zamanlarda sahil lokantaları damakları şenlendirir, ruhu keyiflendirir.
#Gezginİftar menüsü tarifleri ile bugün ne pişirsem derdi son buluyor. Oruç tutan bireylerin sofrada farklı ve çeşitli yemeklere yer verme isteği, internet aracılığıyla gideriliyor. Bugün ne pişirsem sorusu ile bu konuya cevap arayan vatandaşlar, en güzel ve kolay iftar menüsü tarifleri ile bu akşamın sofrasını kurmak istiyor. İşte, kolayca yapabileceğiniz en güzel iftar menüsü tarifleri
#İftar MenüsüSağlığın her alanında olduğu gibi kilo sorununda da sonuca değil, sebebe odaklanmak gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa sürekli tekrarlayan sonuçlara (verilen kiloların yeniden geri alınmasına) veya sorunun içinden çözülmez bir karmaşa haline gelmesine katlanmak zorunda kalınıyor.
#Osman MüftüoğluÖnceki hafta sonu bir koşu Selanik’e gittim geldim. Tabii ki bol bol yedim içtim. Etraftaki görüntüler o kadar tanıdıktı ki, sınır geçtiğime inanamadım. Bildik mezeleri yerken kendimi İzmir’in Kordonu’nda zannettim. Onun için Selanik’e İzmir’in küçük kardeşi dedim. Ayrıca Atina’yı ayağa kaldıran ekonomik krizin bu kente gelmediğini görüp şaşırdım.
Sofra kültürüyle büyüyen Selçuk Yöntem için hala bir numara annesinin mutfağı. Ünlü oyuncu çocukluğundan beri hiç yemek ayırmadığını çünkü karın doyurma duygusunun kutsallığına inandığını söylüyor. En sevdiği şeyse Boğaz’a bakarak akşam yemeği yemek, buna mukabil sevdiği lokantalar en salaş olanlar
1945’te kurduğu Beyti Restoran Florya’da hizmete devam eden Beyti Güler hem iyi bir et ustası hem de iyi bir et tüketicisi? Güler, et yemezse karnının doymayacağını söyledi ve ekledi: Balık yesem bile üstüne mutlaka et yerim. Çocukluğumda fıçılara et basılırdı. Bir kat et, bir kat tuz... Yani evimiz etsiz kalmasın diye her türlü önlem alınırdı