Güncelleme Tarihi:
Örnek iftar menüleriyle ‘bugün ne pişirsem?’ sorusu kolayca yanıt buluyor. Sizler de günün çorbası, ana yemek, tamamlayıcı lezzetler, tatlı veya içecekten oluşan iftar menülerimizle ramazan sofralarını çok daha kolay hazırlayabilirsiniz. İşte, çoban salata, mercimek çorbası, sulu köfte ve Kıbrıs tatlısından oluşan iftar menüsü!
GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ
Köftenin en doyurucu hali, hemen hemen her menüye uyan bir ana yemek: Sulu köfte
Malzemeler
• ½ kg kıyma
•3 yemek kaşığı pirinç
•1 adet yumurta
•1 adet soğan
•Karabiber
•Tuz
•2 adet patates
•2 adet havuç
•1 diş sarımsak
•Sıvıyağ
•1 kaşık salça
Hazırlanışı
Kıymanızı, rendelenmiş soğanı, yumurta, pirinç, karabiber ve tuz ile beraber iyice yoğurun. Köfte kıvamını alan kıyamını misket büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın.Patateslerimizi ve havuçlarınızı soyduktan sonra çok iri olmayacak şekilde kare kare kesin.Geniş bir tencerede sıvı yağımızı kızdırın, patateslerimizi ve havuçlarımızı ekleyelin, kısık ateşte 2 dakika kadar kavurun. Sebzeleri ezilmiş sarımsak ve salça ile bir süre sonra kavurduktan sonra suyu ekleyin. Köftelerimizi bir tepside unlayın, unlanmış köfteleri kaynayan yemeğin içine ilave edin ve kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
Bütün gün boş kalan midenizi bastırmanızı sağlayacak çorbaların şahı 'mercimek çorbası'
Malzemeler:
•1,5 su bardağı kırmızı mercimek
•3 litre su
•2 yemek kaşığı un
•1 adet kuru soğan
•1 adet havuç
•1 tatlı kaşığı kuru nane
•1 çay kaşığı tuz
•1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Hazırlanışı:
Bir çorba tenceresinde, tereyağını eritin, 2 yemek kaşığı unu ekledikten sonra pembeleşinceye dek kavurun. Unun kokusu çıktıktan sonra 3 litre suyu un-yağ karışımına ekleyin. Öncesinde eklediğiniz mercimekleri çorbanın suyuna bırakın. Soğanı ve havucu soyup, yıkayın ve bütün olarak çorbanın suyuna bırakın. Karıştırarak orta ateşte kaynayıncaya dek pişirin. Çorbayı ya tel süzgeçten geçirin ya da el blenderiyle iyice ezin. Tuzunu ekip, bir taşım daha kaynatın. Çorbanızın lezzetini katlamak için 2 yemek kaşığı tereyağını erittikten sonra pul biber ve nane ekleyin. Sunum aşamasında baharatlarla hazırladığınız yağlı sosu çorbalarınıza paylaştırın.
ÇOBAN SALATASI
İnce ince doğranmış domates, yeşil biber, salatalık ve kuru soğandan oluşan zeytinyağlı sirkeli sosuyla her yemeğin yanına çok yakışan çoban salatası.
• 4 adetorta boy domates
• 3 adetorta boy yeşil biber
• 2 adetorta boy salatalık
• 1 adetbüyük boy kuru soğan
• 1/4 demetmaydanoz• 5 yemek kaşığızeytinyağı
• 4 yemek kaşığıtaze sıkılmış limon suyu
• 1/2 çay kaşığıtuz
Hazırlanışı
1. Çoban salatayı hazırlamak için; sap kısımlarını aldığınız sulu ve orta boy domatesleri ince ince doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz salatalıkları domateslerle uyumlu olacak şekilde kesin. Ortadan ikiye ayırdığınız biberlerin çekirdeklerini ayıklayın.
2. Kuru soğanı küçük parçalar halinde ya da arzuya göre ince piyazlık doğrayın. Maydanozu incecik kıyın.Kuru soğan dışında kalan doğranmış tüm malzemeyi salata kabında karıştırın. Servis tabağına aldığınız salata üzerine doğranmış kuru soğanları yerleştirin.Salatanın sosu için; zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve tuzu küçük bir kapta karıştırdıktan sonra salatanın üzerine gezdirin.
KIBRIS TATLISI TARİFİ
Son yılların en çok sevilen ve araştırılan irmik tatlılarından Kıbrıs Tatlısı!
Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
• 3 adet yumurta
• yarım su bardağı şeker
• yarım su bardağı sıvı yağ
• 1 su bardağı galeta unu
• 1 su bardağı kırılmış ceviz
• 1 su bardağı hindistan cevizi
• bir paket kabartma tozuKreması için
• 1 litre süt• 1 su bardağı nişasta
• Yarım su bardağı şeker
• 1 paket vanilya
• 1 paket krem şanti
Şerbeti için
• 2 su bardağı su
•1.5 su bardağı şeker
• 1 paket vanilya
Kıbrıs Tatlısı Tarifi Yapılışı
Keki için yumurtaları ve şekeri iyice çırpın, diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Yağlanmış bir tepsiye dökün. Önceden 160 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine dökün, soğuması için bekletin.Kreması için krem şanti hariç diğer malzemeleri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra toz halindeki krem şantiyi muhallebinizi ekleyin ve 5 dakika boyunca çırparak malzemelerin iç içe geçmesine yardımcı olun.
Kıbrıs tatlınız soğurken şerbeti yapın, çünkü kekin üzerine şerbet soğuk dökülecek. Bir tencereye suyu ve şekeri dökün, kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 15 dakika daha kaynatın. Şerbet hazır olunca altını kapatın ve vanilyayı ekleyip soğuması için bekletin. Soğumuş şerbetli kekin üzerine bu kremsi muhallebiyi dökün. Üzerine bolca hindistan cevizi ekleyin, dilerseniz toz haline getirdiğiniz fındıklarla da süsleyebilirsiniz. Kıbrıs tatlısını buzdolabında 2-3 saat bekletip servis yapın.