Televizyon sayesinde yemekten zevk alma virüsünü yayıyorum

Güncelleme Tarihi:

Televizyon sayesinde yemekten zevk alma virüsünü yayıyorum
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 28, 2004 00:00

Konumuzla hiç alakası yok ama söylemeden edemeyeceÄŸiz; Mehmet Gürs’le (34) tanıştıktan sonra ‘İngilizlerin David Beckham’ı varsa bizim de Mehmet Gürs’ümüz var, çok şükür’ diye iç geçirdik.Gürs, tek kelimeyle ‘güzel’ bir adam. Ama yaptığı iÅŸ hepsinden de güzel. Lokanta ve Num Num adında iki restoranda hem aşçı hem patron olan Mehmet Gürs, geçtiÄŸimiz hafta NTV’de bir yemek programı yapmaya baÅŸladı. Her cumartesi sabah 11.05’te yayınlanan ‘Lokantadan Eve’ bildiÄŸiniz yemek programlarına benzemiyor. Her bölümün ayrı hikayesi var. Mesela bir bölümde akÅŸam maç izlemeye gelen arkadaÅŸlara nasıl yemekler hazırlayacağınız anlatılırken, diÄŸer bölümde gece kulübü çıkışı evde yapabileceÄŸiniz kolay pizza tarifi veriliyor. Ãœstelik gerekçesiyle: ‘Kulüpten çıkıp neden hamburger yiyeyim. Bir pizza hamuru açmak 15 dakikamı alır. Hem de geceyi uzatmış olurum.’ Bu tür pratik bilgiler veren Mehmet Gürs, bu programla insanlara yemek yeme ve yemek yapma virüsünü bulaÅŸtırmaya çalışıyor. Çekimler sırasında Balıkpazarı senin Mısır Çarşısı benim dolaşıyor. Malzemeleri nasıl seçtiÄŸini ve nereden aldığını da seyirciyle paylaÅŸan Gürs, bir taraftan Ä°stanbul’un keyifli yerlerini ve yanlarını hatırlatıyor.Finli bir anneyle, Türk bir babanın oÄŸlu. Finlandiya’da doÄŸdu, Ä°sveç’te büyüdü. ÇocukluÄŸunu anlatırken duymaya alışık olmadığımız ÅŸeylerden bahsediyor: ‘İsveç’te ortaokula giderken herkes senede iki hafta çalışmaya mecburdu. Ben mahallede kurabiye ve ekmek yapıp satardım. Evimizde sürekli yemek piÅŸerdi. Kocaman dökümlü bir ocak hatırlıyorum. Dedem avdan dönerdi. Biri hayvanın dilini füme yapardı, diÄŸeri filetosunu özel günler için saklardı. Kemiklerini haÅŸlardık. O et suyu ile özel bir sos hazırlardık. Åžarap mahzenimiz vardı. Tüm bunlar beni çok etkiledi.’DOKTOR OLACAKKEN AŞÇI OLDULisedeyken doktor olmak isteyen Mehmet Gürs, Ä°sveç’te bir tıp fakültesinden burs kazanmışken, gitmekten vazgeçti. ‘Onca sene okula gitmek istemedim. Ä°stanbul’a dönüp, Kalyon Otel’in resepsiyonunda çalışmaya baÅŸladım. Bir taraftan da okul araÅŸtırdım.’ Sonunda aradığı okulu Amerika’da bularak Johnson and Wales Ãœniversitesi’nde restoran iÅŸletmeciliÄŸi ve aşçılık okudu. Okul bittikten sonra Amerika’nın çeÅŸitli otellerinde ve restoranlarında çalıştı. 1995’te su kayağı yaparken omzunu parçalayınca Türkiye’ye döndü: ‘Çok da iyi oldu. Ä°stanbul’da bir restoran açmanın tam sırasıydı. Ekonomi düzgündü. Ä°nsanların yeni lezzetler keÅŸfetmeye merakı vardı. Herkes kebapçı ve balıkçı arasında gidip gelmekten sıkılmıştı.’ Amcası Ali Deveci ile birlikte 1996’da NiÅŸantaşı Down Town’u açan Mehmet Gürs, Ä°stanbul ahalisine dana yanağı, pırasa çorbası, truf mantarı gibi enterasan yemekler yedirdi. Down Town serüveni 6 yıl sürdü. 2002’de Ali Deveci tası tarağı toplayıp ÇeÅŸme’ye baÄŸcılık yapmaya gidince Down Town kapandı. Mehmet Gürs için kendi ayakları üzerine basmanın zamanı gelmiÅŸti. Ä°ki yıl önce kendi restoranı Lokanta’yı hayata geçiren Gürs, iki ay önce de Maçka G-Mall’un içindeki Num Num isimli bir yer açtı. Lokanta’ya göre daha ucuz, daha hızlı bir servisi olan Num Num geniÅŸ kitlelere ulaÅŸtı. DENÄ°ZE AÇILDIÄžINIZDA NE YERSÄ°NÄ°Z?Mehmet Gürs hakkında her ÅŸeyi anlattıktan sonra meselenin özüne gelebiliriz. Gürs, geçen cumartesi NTV’de ‘Lokantadan Eve’ isimli bir yemek programı yapmaya baÅŸladı. Ä°lk bölümün konusu ‘İstanbul’da Yelken’di. Yelkene giderken yanınızda götüreceÄŸiniz yemekleri anlattı. Izgara antrkotlu sandviç, fırınlanmış sarmısaklı patates püresi yaptı. Lokantadan Eve programının her hafta farklı bir konusu olacak. Her hafta Ä°stanbul’da bir aktivite yapılacak ve konu dönüp dolaşıp yemeÄŸe baÄŸlanacak. ‘Bu televizyon programının bir amacı var. Ä°nsanlara güzel yemek yapmanın ve o yemeÄŸi yemenin ne kadar zevkli bir ÅŸey olduÄŸunu anlatacağım. Bu virüsü yayacağım. DiÄŸer taraftan Ä°stanbul’un güzelliklerini izleyiciye hatırlatacağım. Bir bölümde boÄŸazda balık tutacağım, diÄŸer bölümde alışveriÅŸ yaparken Eminönü’nde balık ekmek yiyeceÄŸim’ diyor Mehmet Gürs. Hayatta iki büyük zevk olduÄŸuna inanıyor.Biri seks, diÄŸeri yemek. Ä°ki genç aşçı rastgele malzeme seçti Mehmet Gürs bunlardan mönü yarattıLokantadan Eve programının bir çekim gününe konuk olduk. Çekilen bölümde Mehmet Gürs iki genç aşçıyı ağırlıyordu. 2003 genç aşçılar yarışması birincisi Cihan Çetinkaya ve aynı yarışmanın üçüncüsü Ä°nanç Çelengil, Mehmet Gürs’ün aşçılığını sınadı. Ä°ki genç aşçı Balıkpazarı’ndan aldıkları malzemelerle bir sepet hazırladı. Gürs, birbirinden alakasız malzemelerin bir arada bulunduÄŸu sepetten bir mönü yarattı. Sürpriz sepetin içinde 4 adet enginar, 2 kutu çilek, 1 salkım domates, 4 adet salatalık, 1 kafes süt kuzusu, 4 adet karides, somon, vanilya çubuÄŸu, portakal yağı bulunuyordu. Ortaya şöyle bir mönü çıktı: Karides ceviche, somon tartar, çoban salatası, salatalık çorbası, süt kuzu pirzolası, zeytinyaÄŸlı enginar püresi, fırınlanmış ratatouille, portakallı sıcak çikolatalı kek ve fesleyen&vanilyalı çilek tartar. Yemeklerin tariflerini www.lokantadaneve.com internet sitesinden alabilirsiniz. Kitabı çıkacakMiele Mutfak, Land Rover ve Doluca Åžarapları’nın sponsor olduÄŸu Lokantadan Eve programının bir de kitabı çıkacak. 13 bölümün öyküsünün, yemek tariflerinin anlatılacağı kitap hem Ä°ngilizce hem de Türkçe basılacak.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!