Türkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiDÜNYANIN en zengin mutfaklarından Çin mutfağı yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Çinliler yaşam felsefelerini yemeklerine de yansıtmışlar. Öyle ki, “Yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” diye bir atasözleri bile var. Bu yüzden de yemeklerinde 5 temel tadı ‘Yin’ ve ‘Yang’ ile tanımlamışlar.
#1Kebap restoranlarının İngiltere’deki tarihi 1960’lı yıllara uzanıyor. Kıbrıslı Türk ve Rumların sonraki yıllarda ülke genelinde yaygınlaştırdıkları kebap işletmelerinin pek çoğu uzun soluklu olmadı. Genellikle ilk açılan kebap işletmelerinin pek azı günümüze kadar gelebildi. Londra’nın Dalston bölgesinde bulunan Ali Baba kebapçısı, neredeyse yarım yüzyıldır kebap severlere hizmet veriyor.
#Londra DalstonBir şehrin gastronomide dünya şehri olabilmesi için o şehrin gastronomi turizminde öne çıkabilmesi, çok kültürlü zenginliği ile, o şehirdeki yabancı mutfak sayısıyla, restoran sayısıyla ölçülür. New York, Paris, Londra, Tokyo, İstanbul, Ankara, İzmir de olduğu gibi..
#BursaCaddelerinde her dilden, her ırktan insanın bir arada yaşadığı kalabalıkların içinde tek başına kalabileceğiniz ve gerçek huzuru bulabileceğiniz bir dünya kenti Londra… Kozmopolit yapısı mutfağına da yansıyan başkentte canınızın çektiği tadamayacağınız ülke mutfağı yok. Yıllardır şehrin tüm restoranları ve kafelerinin altını üstüne getirdim. Vazgeçemediğim ve çoğu kişinin bilmediği lezzet duraklarını belirledim. İşte size Londra yeme-içme rehberi…
#Londra25 Eylül Pazartesi... Yer Çağlayan Adliyesi... Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının da arasında bulunduğu 6’sı tutuklu 20 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması... Yine saatler sürüyor. Tanıklar dinleniyor, herkes nefesini tutmuş, içeriden gelecek tahliye haberlerini bekliyordu. Haber, eksik de olsa geldi. Gazetenin yazarlarından, yayın danışmanı da olan Kadri Gürsel için tahliye kararı verildi. Kadri Gürsel, 330 gün sonra gece yarısı Silivri Cezaevi’nden çıktı. Ve o çıkış, öyle bir fotoğrafla kayda geçti ki, tüm Türkiye bunu konuştu. Fotoğrafta eşi Nazire Kalkan Gürsel ve kendisi vardı. Büyük bir aşk ve özlemle öpüşüyorlardı. İhtiyacımız olan samimiyet ve sevgi cezaevi önünden bir fotoğrafla bize de sirayet etti. Arada eleştirenler oldu ama hepimize iyi geldi, sosyal medyada fotoğraf altına ‘Bizi aşk kurtaracak’ diye yorumlar yazdık. Fotoğraf karesinde bir milletvekili; Mahmut Tanal ve mahcup bir tebessümle kafasını çevirerek, bir bakıma öpüşen çifte izin veren askeri de çok sevdik. Fotoğraf editörümüz Sebati Karakurt ile Kadri Gürsel, eşi Nazire Kalkan Gürsel ve oğulları Erdem’in evine konuk olduk. Bu aşkın hikâyesini de konuştuk, tutsaklık halini de... Not: Bir sonraki duruşma 31 Ekim’de... Bu sevinci diğer tutuklu meslektaşlarımız ve ailelerinin de yaşaması dileğiyle...
#Kadri GürselÇin’in önde gelen firmalarından Wanda Grup, Türk gayrimenkul şirketi Mar Yapı ile stratejik işbirliği anlaşması yaptı. İstanbul Basın Ekpsres’te otel açacak Wanda, bu otele turist garantisi de verecek. Çinli yöneticiler “Türkiye’ye güveniyoruz, yatırım tek otelle kalmaz” derken, Mar Yapı temsilcileri de “Kapıyı açtık, bundan sonra turizm, gayrimenkul, teknoloji ve finans alanında yeni işbirlikleri olacak” dedi.
#ÇinKraliyet ailesi, iki katlı kırmızı otobüsleri, Thames Nehri, sisi ve yağmuruyla sembolleşen Londra; aynı zamanda sokaklarında her dilden, her ırktan insanın bir arada yaşadığı ve çok farklı dönemlerin izlerini taşıyan bir dünya kenti. Şehrin bu kozmopolit yapısı mutfağa da yansımış. Londra her damağa hitap eden mekânlarla dolu. Yıllardır bu başkentte yaşayan arkadaşlarım Nilüfer ve Burak Atalay ile şehrin altını üstüne getirdik ve farklı kategorilerde en güzel lezzetlerin olduğu mekânları belirledik.
#Londra'nın En İyi RestoranlarıEn sevdiğiniz yemeği düşünün… Şöyle güzel bir tabakta önünüze geliyor… Önce kokusunu hissediyorsunuz, daha sonra o ilk lokmayı tadıyorsunuz… İşte o anda hissettikleriniz, bence çok kıymetli. Zaten bu sebepten dolayı yemek insanları bir araya getiriyor, en keyifli zamanlarımızı büyük sofralarda geçiriyoruz. İtiraf edelim, çoğumuz yemek için yaşıyoruz!
#İdil Tatari'Yemeğe benim gibi eşofmanla gideceksin. Çünkü yemek yerken genişliyorum. Eşofman giyersen, pantolon kemerinin sıkıştırmasından kurtulursun. Daha çok yiyebilirsin.' Bu sözler, ünlü iş adamı Ali Sabancı'ya ait. Sabancı, mutfak sevdasını Beef&Fish dergisinin son sayısında Mehmet Yaşin'e anlattı.
#Beef & Fish