PaylaÅŸ
Bu aşkın, bir de kara sevda hali var. Biraz daha tehlikeli olanı…İşte o da Japonya’da yaşanıyor.
Â
BÄ°R YEMEÄžE BÄ°NLERCE BLOG
Â
Â
Ramen, Japonya’nın en popüler yemeklerinden biri. Aslında bir çorba. Çin eriştesi (noodle), et, yosun ve taze soğan, uzun süre pişen et ya da tavuk suyunda servis ediliyor. Doyurucu, besleyici, ucuz ve çok lezzetli. Türkiye’de kuru fasulye ne kadar yaygınsa, Japonya’da da ramen o kadar yaygın. Hatta belki daha da, çünkü sadece Tokyo’da bile 20,000’den fazla ramenci var.
Â
Â
DÜNYAYA RAMEN YEMEK İÇİN GELDİM!
Â
Â
Hal böyle olunca, Japonya’da sadece ramene adanmış yüzlerce blog var. Bu gençler, bıkmadan usanmadan ramencileri geziyor, fotoğraf çekiyor ve yorumlarını internetten paylaşıyor. Mesela Toshiyuki Kamimura adında bir blogger, senede 400 kase ramen yiyormuş. Artık bağımlısı olmuş, yemek saatlerinin gelmesini sabırsızlıkla beklediğini söylüyor. Neredeyse her öğün aynı yemeği yediğinizi düşünebiliyor musunuz? İşte yazının başında söylediğim kara sevda durumu tam da bu.
Â
Sizin böyle tutkuyla bağlı olduğunuz yemekler var mı?
Â
Bir yemeğin, bir kültür üzerinde bu kadar derin bir etkisi olması bana çok şaşırtıcı geldi, sonra nefis bir film izledim ve ramenin Japonya üzerindeki etkisine bir kere daha şaşırdım!
Â
Â
TAMPOPO
Â
Tampopo bir Japon filmi, 1985 yılında çıkmış. Aslında hikayesi çok basit. Tampopo isimli dul bir kadın, kocasından kalan ramen restoranını bir ÅŸekilde yürütmeye çalışıyor. Ancak mutfakta çok baÅŸarılı deÄŸil!Â
Â
Â
Bir gün restoranına gelen bir kamyon şöförü ona yardım etmeye karar veriyor ve birlikte restoranı, yaşadıkları kasabanın en iyi ramencisi haline getiriyorlar. Tabi Tampopo, mutfakta saatlerini harcıyor, farklı restoranlara gidiyor, yeri geliyor diğer şeflerin tarifleri çalıyor. Bunca emeğin sonunda da başarılı oluyor!
Â
Â
Hikaye çözülürken, birbirinden ilginç sahneler ve beklenmedik sürprizler ile film, izleyiciye çok farklı duygular hissettiriyor. Yemeğe duyulan aşk, olabilecek en içgüdüsel hali ile seyirciye sunuluyor. Filmde yemek aşkının yanı sıra, bildiğimiz aşk ta var. Ama onun da en saf halini gözlemliyorsunuz.
Â
Benim gibi yemek meraklılarının mutlaka izlemesini tavsiye ederim.
Â
Ramen blog’larının üzerine bir de Tampopo’yu izleyince soluğu mutfakta aldım ve kendime güzel bir ramen yaptım. Tarifini aşağıda paylaşıyorum, bakalım Japonya’yı sallayan bu meşhur yemek için siz ne düşüneceksiniz?
Â
Ramen Nasıl Yapılır ?
Â
Â
Malzemeler:
 Â
1 yemek kaşığı Susam Yağı
Â
5 diş Sarımsak
Â
1 tatlı kaşığı rendelenmiş Zencefil
Â
5 dal Taze SoÄŸan
Â
Tabasco
Â
3 bardak Tavuk Suyu
Â
2 bardak Et Suyu
Â
3-4 damla Balık Sos
Â
3 yemek kaşığı Soya Sos
Â
2 adet Yumurta
Â
Noodle
Â
Tuz, karabiber
Â
Â
ADIMLAR:
Â
1-Yeşil soğan, zencefil ve sarımsağı susam yağında kavurun.
Â
2-Et suy, tavuk suyu, tabasco, balık sos ve soya sosunu ekleyin. Kaynadıktan sonra minimum 15 dakika kısık ateşte pişirin. (Ne kadar uzun pişirirseniz, lezzeti o kadar daha güzel olur)
Â
3-Yumurtaları hazırladığınız suyun içine kırarak 4 dakika pişirin ve kenara alın.
Â
4-Noodleları da aynı suda pişirin.
Â
5-Bir kaseye, noodle, su ve yumurta koyun. Bol taze soğanla servis edin. Afiyet olsun!
Â
Rameni boşver, bana şöyle güzel noodle yiyebileceğim bir yer tavsiye et derseniz; Shangri-La otelin içindeki Shang Palace’a gitmenizi tavsiye ederim. Shang Palace, şık bir Çin Restoranı. Nefis yemekleri ve özenli servisi ile, İstanbul’un en iyilerinden. Çin mantısı, deniz mahsüllü el açması noodle ve Pekin ördeği benim favorim oldu. Denerseniz yorumlarınızı beklerim!
Â
Â
Haftaya görüşmek üzere!
PaylaÅŸ