Chicago Üniversitesi haberleri sayfasında Chicago Üniversitesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1399 Chicago Üniversitesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ünlü caz piyanisti Kerem Görsev’in kızı Nisan, doğuştan gelen yeteneği fark edilince 4 yaşında piyano eğitimine başladı. Ancak hocaları, babasının başarısını kızında da görmek isteyince Nisan, piyanodan vazgeçip matematiğe yöneldi. Bu yıl, Chicago Üniversitesi’nden ABD’nin en iyilerinden biri olarak mezun oldu.
#Kerem GörsevBilim insanları, COP29 Zirvesi sonrası küresel ısınma konusunda kritik uyarılar yaptı. Uzmanlar, emisyonlardaki artışın 2030-2050 yılları arasında iki derecelik ısı artışına yol açabileceğini ve bunun küresel felakete neden olabileceğini belirtti.
#İklim Değişikliğiİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1SON zamanların en sevindirici hadiselerinden biri dünyanın en prestijli ekonomi ödülü olan Nobel Ekonomi Ödülü’nün bu yıl Türkiye’den çıkan bir iktisatçıya, Galatasaray Lisesi mezunu Daron Acemoğlu’na verilmesi oldu.
#Nobel Ekonomi ÖdülüDünya genelinde her 10 kişiden 4'ünde görülüyor. ABD'de yapılan araştırmalar, bu hastalığın ülkede karaciğer nakli ihtiyacının en hızlı büyüyen sebebi olduğuna işaret ediyor. Hastalığın ilerleyişini durdurmak hatta hasarı geri çevirmek mümkün ama hastalar teşhis aldığında maalesef çok geç kalınmış oluyor. İşte MASLD hakkında bilinmesi gerekenler...
#YaşamBilim insanlarına göre önümüzdeki yıllarda Dünya'nın bazı noktaları sıcak nedeniyle yaşanmaz hale gelecek. Bu nedenle mekânları ve insanları küresel ısınmaya katkıda bulunmadan serinletmenin yolları aranıyor. Bu bağlamda ABD'den çok güzel bir haber geldi. Çalışmalar sonuç verirse gelecekte serinlemek için klima açmamıza gerek kalmayacak.
#Küresel IsınmaPrinceton Üniversitesi’nde CERN ve NASA için projeler geliştiren İnci Karaaslan şimdi ABD’nin en büyük parçacık fiziği laboratuvarın olan Fermilab’de çalışmaya hazırlanıyor. Ama 22 yaşındaki İnci’nin asıl büyük hedefi yapacağı bilimsel keşifler sayesinde bir gün fizik Nobel’ini kazanmak. Bu konuda, Einstein başta olmak üzere bir çok Nobel ödüllü fizikçinin yolunun geçtiği üniversiteden mezun olmanın kendisine güç verdiğini söylüyor.
#İnci Karaaslan“Yurttaki oda arkadaşlarımla aynı anda regl oluyoruz. Ofisteki tüm kızlarla bir müddet sonra aynı gün adet görüyoruz." Çoğumuz benzer şeyler yaşıyor ama bunun nedenini anlamıyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Uzmanlar ne diyor?
#Aynı Anda Regl OlmakGazze’de yaşananları protesto etmek için ABD’deki üniversitelerde düzenlenen eylemlerde öğrencilerin ve hatta akademisyenlerin polisin sert müdahalesine maruz kalması ülkeyi adeta sarstı. ABD’den Avrupa’ya ve Türkiye’ye yayılan eylemleri Amerika’nın iki farklı üniversitesinde okuyan Türk öğrencilerle konuştuk.
#Gizem Coşkunarda“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın Sağlığı2022 yılında alınan bir kararla Amerika’daki OTSA (Osmanlı ve Türkiyat Araştırmaları Derneği), Ord. Prof. Ömer Lütfi Barkan, Prof. Halide Edip Adıvar, Ord. Prof. Fuad Köprülü’nün isimlerinin verilen ödüllerden çıkarılmasına karar vermiş. Üçü de ırkçılık ve aşırı Türkçülük ile itham ediliyormuş. Maalesef ABD’de de olsa, Avrupa’da da olsa tarihle yüzleşmekte de (tabir de gülünç) insanlarımız Türklere has alaturka davranıştan kurtulamıyor. Tavır olarak hoş değil, laubalilik.
#AmerikaÜnlü caz piyanisti Kerem Görsev’in kızı Nisan, doğuştan gelen yeteneği fark edilince 4 yaşında piyano eğitimine başladı. Ancak hocaları, babasının başarısını kızında da görmek isteyince Nisan, piyanodan vazgeçip matematiğe yöneldi. Bu yıl, Chicago Üniversitesi’nden ABD’nin en iyilerinden biri olarak mezun oldu.
#Kerem GörsevKoronavirüs salgınının ardından tüm dünyanın ilgisi bir anda virüsler, hastalıklar ve geçmişte dünyayı kasıp kavuran salgınlara yöneldi. Yapılan son çalışmalar asırlar önce yaşanan ve milyonların canına mâl olan bir salgını günümüze bağlayarak herkesi şaşkına çevirdi...
#Kara ÖlümBirlikte uzun zaman geçiren insanların bir süre sonra beyinlerinde de benzerlikler olmaya başlıyor; dil, duygu ve hayata bakış açısından ortak kalıplar geliştiriyorlar. Buna bilim dünyası ‘beyin ikizliği’ diyor. Yani birlikte zaman geçirdiğimiz kişilerin kim olduğuna göre beynimiz de şekilleniyor. Etrafımızda ne kadar ‘çeşitli’ insan olursa beynimiz de o kadar kendini yeniliyor.
#Northwestern Üniversitesi50 yaş ve üzerindeki erkeklerin cinsellikten uzak kaldıkları bir yaşam sürecekleri düşüncesi son derece yanlış. Elbette 20’li ve 30’lu yaşlardaki cinsel yaşam ile ileri yaşta deneyimlenen birliktelikler arasında belirli farklar olabiliyor. Ancak bu durum erkeklerin cinsel performanslarının devam etmesine engel olmuyor. Bu haftaki köşe yazımda ileri yaşlarda cinsellikle ilgili bilinmesi gereken önemli konulara değineceğim, keyifli okumalar dilerim.
#Cinsel İşlev Bozuklukları