Son zamanlarda eğitim platformlarında sıklıkla karşımıza çıkan kavramlardan biri oyunlaştırmadır. Peki ama oyunlaştırma nedir? Oyunlaştırma, bir oyunu oyun yapan özelliklerin, oyun dışı durumlarda kullanılması olarak tanımlanabilir. Burada vurgulanmak istenen; oyunlaştırılmış ortamlarda oynanacak bir oyun bulunmadığı ama oyun oynama hissinin olduğudur.
#DOÇ. DR. SELAY ARKÜN KOCADERE KİMDİR?Frankfurt Eğitim Ataşeliği düzenlediği ödüllü video yarışmalarıyla Türk çocuklarının Türkçe konuşmalarını özendiriyor. Ataşelik, hazırladığı bir video ile de Hessen yaşayan Türk çocuklarına ‘Türkçe önemlidir. Türkçe öğrenin’ mesajı verdi.
#Frankfurt Eğitim Ataşeliğiİçinde bulunduğumuz 21’inci yüzyılı kuşkusuz bu yüzyılda doğan çocuklar biçimlendirecek. 20’nci yüzyılın yöneticileri ve bu kişileri seçen insanlar, bu yüzyılın gençlerine birçok doğal ve toplumsal sorunları olan bir dünya bırakıyor. Küresel ısınma, deniz kirliliği, atıklar, savaşlar, açlık, haklardaki eşitsizlik ve niceleri. Bu sorunları; ekonomi, sağlık, eğitim, hukuk, gibi kurumlar ne yazık ki çözemedi. İnsanların bilişsel, duyuşsal ve sosyal öğrenmeleri bu sorunları çözmede yeterli olmadı. İnsan davranışları teknoloji kadar hızlı gelişme göstermedi.
#PandemiSosyal adalet, en kısa tanımıyla toplum ile birey arasında haklar sözleşmesidir. Bu sözleşmenin yazılı kuralları olduğu kadar yazılı olmayan kuralları da var. Eğitim hakkı, temel anayasal bir hak. Yani her vatandaşın eğitim alma hakkı vardır ve bundan mahrum bırakılamaz. Hem anayasal açıdan hem sosyal adalet açısından eğitim toplumun her bir bireyine ulaştırılmalıdır. Daron Acemoğlu, 2014 yılında yayımladığı bir makalesinde internetin eğitimi daha demokratik bir hale getirme gücünden bahseder.
#Serkan ÖzelBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk Yazar2024 İngiltere İngilizce Öğrenci İstatistikleri Raporu, İngiltere’deki İngilizce dil eğitimi sektörünün mevcut durumuna dair önemli bilgiler sunuyor ve sektördeki istikrarlı iyileşme ve dinamik değişiklikleri gözler önüne seriyor. İngiltere’de İngilizce eğitimi almayı düşünen Türk öğrenciler için, bu trendleri anlamak, nerede ve nasıl eğitim alacaklarına dair bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olabilir.
#Ebru DoğduYaz tatili, öğrenciler için eğitim yılı boyunca bekledikleri bir dönem. Yaz döneminde okul ortamında formal olarak öğrenim görmeseler de öğrenme olgusunun sürekli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle okuldan uzakta geçirilen bu zamanın da aile, veli ve öğrenci iş birliği ile hem eğlenceli hem de öğretici geçmesi ideal bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
#Doç. Dr. Gökhan Kayır2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile yerleştirilip kayıt yaptıracak adayların, çevrimiçi başvuru ve kayıt işlemleri için araştırmalara hız kazandırdı. Üniversite kayıtları 19 Ağustos'ta başladı. Açıköğretim kayıt bilgileri bu nedenle gündemde yer alıyor. Atatürk Üniversitesi (ATA AÖF), Anadolu Üniversitesi kayıt bilgileri paylaşıldı. Peki, Açıköğretim üniversite yeni kayıtları ne zaman 2024, Açık Öğretim üniversite kayıt nasıl yapılır? İşte, Aöf kayıt bilgileri...
#Aöf KayıtMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen öğretmen seminerlerinin formatı, özellikle Eylül ayında, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde öğretmenler tarafından yakından takip ediliyor. Son çıkan haberler ve söylentiler, seminerlerin çevrimiçi mi yoksa yüz yüze mi yapılacağı sorusunu gündeme getirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kamu sektöründe aldığı tasarruf tedbirleri nedeniyle seminerlerin formatında değişiklik yapılabileceği konuşuluyor. Bu bağlamda, 2024 yılı Eylül ayında yapılacak olan öğretmen seminerlerinin nasıl gerçekleştirileceği merakla bekleniyor. Peki, Eylül ayındaki öğretmen seminerleri yüz yüze mi, yoksa çevrimiçi mi olacak? 2024 yılında öğretmen seminerleri online olarak mı yapılacak?
#Seminerler Online MıZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk YazarÖğretmen seminerlerinin online olup olmayacağı konusu, son dönemde gündemde önemli bir yer edindi ve öğretmenlerin dikkatini çekti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen öğretmen seminerlerinin formatı, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde özellikle Eylül ayında öğretmenler tarafından yakından takip ediliyor. Çıkan son haberler ve iddialar, seminerlerin çevrimiçi mi yoksa yüz yüze mi yapılacağı sorusunu gündeme getirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kamuda uyguladığı tasarruf önlemleri nedeniyle seminerlerin formatında değişiklik yapılabileceği konuşuluyor. Bu bağlamda, 2024 yılı Eylül ayında düzenlenecek öğretmen seminerlerinin nasıl gerçekleştirileceği merak konusu oldu. Peki, Eylül ayı öğretmen seminerleri yüz yüze mi, online mı yapılacak? Öğretmen seminerleri 2024 online mı gerçekleştirilecek?
#Öğretmen SeminerleriBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıÜniversite tercihi, bir dizi faktörü dikkate almayı gerektirir. Aynı zamanda öğrencilerin kariyer hedeflerini belirlemelerinde kritik bir rol oynar. Doğru karar için özenli ve objektif bir yaklaşım zorunludur. Sağlıklı insan çalışarak ve üreterek kendini gerçekleştirir, haz ve doyum sağlar. Freud da sevme ve çalışmayı psikolojik sağlığın önemli göstergeleri olarak görür.
#Konuk YazarEğitim, herhangi bir toplumun temel taşıdır, vatandaşlarının geleceğini şekillendirir ve ilerlemesini sağlar. Türkiye’de, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, öğretimde kullanılan yöntemler ve yaklaşımlar-pedagojiler olarak bilinir, eğitimin kalitesini ve etkinliğini belirlemede önemli bir rol oynar.
#Ebru DoğduYapay zekâ teknolojilerinin eğitim sistemini yakın gelecekte topyekûn değiştireceği düşünülüyor. Gizem ve Gülay çocuklarımızı bu yeni dünyaya nasıl hazırlamamız gerektiği üzerine konuştu ve Prof. Dr. Gonca Kızılkaya Cumaoğlu’ndan önemli bilgiler aldı.
#Yapay ZekâAnadolu Üniversitesi, Köln Batı Avrupa İrtibat Bürosu öğrenci seçme sınav başvurularının 13 Mayıs 2024 tarihinden itibaren alınmaya başlandığı bildirildi. Başvuru kayıtlarının 24 Haziran 2024 tarihine kadar devam edeceği belirtilerek, seçme sınavının 6-7 Temmuz 2024 tarihlerinde gözetimli çevrimiçi (online) olarak yapılacağı duyuruldu.
#AVRUPADAN HABERKanada’nın bazı önemli liseleri, öğrencilerin öğrenimini aksattığı iddiasıyla TikTok, Meta ve SnapChat’e dava açıyor. AP’nin haberine göre açılan davalarda Facebook ve Instagram gibi platformların “çocukların düşünme, davranış ve öğrenme biçimlerini olumsuz etkilediğini” ve bunun etkileriyle öğretmenlerin başa çıkmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Aynı haberde ABD’de de benzer davalar açıldığı bilgisine yer verilerek; Meta, Instagram ve Facebook'un bilerek ve kasıtlı olarak çocukları kendi platformlarına bağımlı kılan özellikler tasarladığı ve gençlerin ruh sağlığını bozduğu iddia ediliyor.
#OkulYapay zeka, dijital ortamda algoritmik bir düzen içerisinde bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zekaya sahip olma yeteneğini geliştirmek için kullanılan bir teknoloji. Söz konusu yapay zeka ile insan düşünce sistemine benzer taklit etme şeklinde kendini gösterirken; Makinelerin öğrenme, problem çözme ve karar verme yeteneklerini geliştirmek için algoritmalar ve veri kullanarak daha önceden sahada varolan bilgi ve verileri işleme şeklinde çalışır.
#Konuk YazarDijital içerikleri barındıran dev bir okyanusa benzetebileceğimiz sosyal medya uygulamaları dünyasında, her an bireyler ve kurumlar çeşitli içerikler paylaşılıyor. Bu içeriklerin bir kısmı çocuklara ve gençlere yararlı ve gelişimlerine uygun, bir kısmı da çocuklara ve gençlere zararlı olabilecek görsel, video vd. içeriğe sahip. Çocuklara ve gençlere uygun olmayan dijital içerikler, onların zihinsel gelişimlerini, akademik, psikolojik ve sosyal özelliklerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, sosyal medyanın aşırı kullanımı bağımlılığa yol açabiliyor ve birçok sorunu beraberinde getiriyor.
#Konuk YazarYapay zekanın eğitim sektöründe yaygınlaşması, öğretim ve öğrenme süreçlerinde yeni fırsatlar sunarken aynı zamanda belirli zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu teknolojinin benimsenmesi, bilgi aktarımı ve eğitim deneyimlerinin geleceği üzerinde derin etkilere sahip.
#Konuk YazarÖğrenciler arasında popüler olan ve bilgisayar oyunu oynamaya dayanan e-spora, bazı aileler kuşkuyla yaklaşıyor. Ebeveynler çocuklarının ekran karşısında devamlı oyun oynamasını bağımlılık olarak görebiliyor. Çocuklar ise bu işi fırsat kabul edip gelir elde edebiliyor.
#E-SporÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (2024-YKS) ilişkin 'Sıkça Sorulan Sorular' (SSS) yayımlandı. YKS 2024 başvuruları devam ediyor. Sınava katılacak olan adaylar kılavuzda YKS sıkça sorulan sorular ve cevaplarına erişebilirler.
#2024 YKS Sıkça Sorulan Sorular