‘Tarihin En İyisi’ni 41 saniyede mat etti

Güncelleme Tarihi:

‘Tarihin En İyisi’ni 41 saniyede mat etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2024 07:00

Dünyanın en genç ‘büyükustası’ milli satranç sporcusu 13 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş, ‘tarihin en iyisi’ unvanlı Magnus Carlsen’i 41.2 saniyede mat etti.

Haberin Devamı

Nisan ayında 12 yaş 9 aylıkken büyükusta (GM) unvanı alarak tarihte bunu başaran en genç 4’üncü isim olan ve şu an dünyanın en genç büyükustası olan milli satranç sporcusu 13 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş, ‘tarihin en iyisi’ unvanlı Norveçli büyükusta Magnus Carlsen karşısında büyük bir zafere imza attı. Yağız Kaan çevrimiçi düzenlenen ve 1 dakika süre tanınan ‘yıldırım’ turnuvada, satranç efsanesi olan rakibini 41.2 saniyede mat etti. 2022 yılında, 11 yaşındayken dünyanın en genç Uluslararası Usta’sı (IM) unvanını kazandıktan sonra Hürriyet’in evine konuk olduğu Yağız Kaan önümüzdeki Eylül’de en genç A milli takım oyuncusu olarak ülkemizi Satranç Olimpiyatları’nda temsil edecek.

Bursa Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Öğretim Kurumları Şube Müdürü Selahattin Erdoğmuş ve devlet memuru Gülsüm Erdoğmuş’un iki çocuğundan biri olan 11 yaşındaki Yağız Kaan, Bursa Saadettin Türkün Ortaokulu öğrencisi. Anaokulunda başladığı satrançta ilk büyük başarısı 2019 Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası’nda 8 yaş birinciliğiydi. Sonra başarılar art arda geldi. 11 yaşındayken yani 2022 yılının Kasım ayında, dünyanın en genç Uluslararası Usta’sı (IM) unvanını aldı. Bu yıl ise Nisan’da Almanya’da düzenlenen Grenke Açık Satranç Turnuvası’nda yarışan 13 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş, son normunu da tamamlayarak Büyükusta-Grandmaster(GM) oldu. Satranç tarihindeki en genç GM’ler arasına giren 13 yaşındaki Yağız Kaan, şu anda Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) sıralamasına göre ‘Dünyanın En Genç GM’si. Satranca başladığı günden bugüne büyük bir başarı performansıyla ilerleyen ve dünyanın ilgiyle takip ettiği başarılı sporcu, 11 yaşında da ‘Dünyanın En Genç Uluslararası Ustası -IM’ unvanına sahip olmuş ve Türkiye’ye büyük bir gurur yaşatmıştı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN İYİSİNİ YENDİ
13 yaşındaki milli satranç oyuncusu Erdoğmuş, katıldığı özel ve çevrimiçi bir turnuvada ‘dünyanın gelmiş geçmiş en iyi satranç oyuncusu’ olarak gösterilen beş dünya satranç, dört dünya hızlı satranç ve altı dünya blitz satranç şampiyonluğu bulunan 33 yaşındaki Norveçli satranç büyükustası Magnus Carlsen ile karşı karşıya geldi. Bilgisayar üzerinden düzenlenen maçta oyuncuların 1 dakika süresi vardı. Yağız Kaan’a efsane oyuncuyu mat etmek için 41 saniye yetti.

Haberin Devamı

YAĞIZ YETENEKLİ VE ÖZEL BİR SPORCU
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay Yağız Kaan Erdoğmuş ile ilgili şunları söyledi:

“Yağız dünyanın en genç GM unvanına sahip sporcusu olarak başarısını kanıtlamış bir sporcu ve çok başarılı bir sporcuyu yendi. 13 yaşından gün almış bu sporcumuz A milli takıma davet edilen en genç sporcu da oldu. Eylül’de Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenecek 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda A milli olarak ülkemizi temsil edecek. Yağız çok yetenekli ve özel bir sporcu. Küçük yaşta elde ettiği başarılar, onun gideceği çok yol olduğunu gösteriyor. Şu an satranç dendiğinde en çok tanınan isim Magnus Carslsen belki ama ileride bu isim Yağız Kaan ya da bizim sporcularımızdan biri olabilir. Satrançta yukarı doğru kazanılmış bir ivme var. Olimpiyatlar öncesi Sporcularımız dünyanın en iyi antrenörleriyle çalıştılar. Hepsinden iyi dereceler bekliyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!