Victoria Danson, uzun süredir bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn ile mücadele ediyor. Tüm sindirim yolunu etkileyen ve ölümcül de olabilen Crohn hastalığı, Danson’ın tüm hayatını değiştirdi. "Şehir hastalığı" olarak bilinen Crohn’un dünyada görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre Türkiye’de de Crohn büyük şehirlerden kırsala doğru artışını sürdürüyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? İşte Victoria Danson'ın yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkMayo Clinic’te geliştirilen ve vücuttaki önemli bir proteini destekleyen senolitik ilaçların yaşlanmayı yavaşlattığı görüldü. İnsanlar üzerinde yapılan deneylerde Alzheimer, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi çeşitli hastalıklara olumlu etki eden bu ilaçların yakın gelecekte hap halinde kullanımı amaçlanıyor.
#Umut Fırat EroğluAstım hastalığı, nefes alıp verdiğinizde solunum havasının akciğerlerinize girip çıkmasını güçleştiren bir hava yolu bronş sistemi sorunu. Çoğumuz bu hastalıkların sadece zor nefes alıp vermekten, yeteri kadar ‘oksijen-karbondioksit değişimi’ yapmamaktan ibaret olduğunu sanıyor ve yanılıyoruz. Hayatın erken dönemlerinden itibaren astım ve KOAH olmamak için hangi önlemler alınabilir? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve şunları anlattı:
#1Çocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftlerin önceliği hiç kuşkusuz doğal yolla bunu başarmaktır. Ancak günümüzde gebe kalınmasını etkileyebilecek o kadar çok çevresel faktör ortaya çıktı ki, bunların hangi birine dikkat edileceği tam bir işkence. Üstelik çoğu konusunda yeterli bilimsel araştırmalar yapılmadığı için sadece tavsiye seviyesinde kalıyor. İşte bunlardan bir de erkekte giysilerin sperm sağlığı üzerine etkileri.
#KısırlıkAkıllı telefonlar, tabletler ve TV ekranlarında beyaz LED ışıklandırma kullanılıyor. Beyaz LED ışık ise içinde mavi-ışık ve fosfor barındırıyor. COVID-19 pandemisi nedeniyle iyice artan dijital ekran kullanımı, mavi ışığın göz sağlığına olumsuz etkileriyle ilgili merakı artırdı.
#Mavi IşıkDiz eklemi vücudumuzun en hareketleri eklemlerinden biridir. İnsanlar hareket etmek üzerine yaratılmıştır ve diz de hareketi sağlayan en önemli yapılardan birisidir. Dizi yaralanmalara karşı koruyan eklem içi ve eklem dışı birçok yapı vardır. Bu yapılar dizde stabilizasyonu sağlar. Eklem dışındaki yapılar kaslar ve tendonlardır. Tendonlar eklemi birçok yönden sarar ve stabilize ederler. Dizin stabilizasyonu enerji tasarrufu için çok önemlidir. Eklem içi yapılar ise menisküsler, ligamentler(iç ve yan bağlar), kıkırdak yapı gibi yapılardır.
#Dizde KireçlenmeKendimizi ve sevdiklerimizi korumak için evde kalmaya gayret gösterdiğimiz bu günlerde, oyalanmak için elimizden dijital ekranları düşürmediğimiz bir gerçek. Kimimiz sosyal medya üzerinden saatlerce hikayelere bakıyoruz, kimimiz ise tabletten sezon sezon dizi izliyoruz. Üstelik uyuma ve uyanma saatlerimizin birbirine karışmasıyla beraber telefon, tablet ve bilgisayar karşısında geçirilen saatler de uzuyor. Bu noktada hayatımızda önemli yeri olan dijital ekranların, göz sağlığımız üzerindeki etkilerini konuşmak ve gerekli önlemleri almak oldukça önemlidir.
#EkranÇölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
#Çölay Hastalığı Nedir?Kadın 68. yeni bölüm fragmanı son bölümün ardından yeni bölüm fragmanında akıllarda bazı soru işaretleri oluşturmaya başladı. Çok büyük acılar çeken ve artık sadece çocukları için hayata tutunan Bahar, yeni bölümde bazı izleri silmeye çalışacak. Peki, Kadın dizisinin 68. yeni bölüm fragmanında çadırın içerisinde kim çıkıyor? İşte, Kadın dizisinin son bölümü ve 68. yeni bölüm fragmanı hakkında detaylı bilgiler
#Kadın Son BölümüFox TV ekranlarında yayınlanan Kadın, salı akşamı 67. bölümü ile ekranlara geldi. Kadın'ın yayınlanan son bölümünde Hatice'nin ölümü sonrası Şirin’in psikolojisinin bozulması ve Bahar’ın Şirin’in itirafından sonra Sarp’ı affetmesi dikkat çekti. Kadın'ın yayınlanan son bölümünün ardından 68. bölüm fragmanı ekranlara geldi. İşte, Kadın'ın yeni bölüm fragmanından ilk görüntüler.
#Kadın 68. BölümSalı akşamları ekranlara gelen Kadın dizisinin yeni bölüm fragmanı yayınlandı. Kadın'ın bu hafta yayınlanacak olan 67. bölümünde, Hatice'nin ölümü sonrası Şirin’in psikolojisini giderek kötü bir hal alacak. Peki, Kadın'ın yeni bölümünde başka neler olacak? İşte, dizinin 67. bölüm fragmanı ve yeni bölüme dair ipuçları.
#Kadın Yeni BölümÇölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#ÇölyakHer bebeğin uyku ihtiyacı ay ay farklılık gösterir. Bebeğinizin uyku işaretlerini gözlemleyerek bebeğiniz için ideal uyku düzenini rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Bebeklerin uyku düzeni hakkında ebeveynlere rehber olabilecek bilgileri Çocuk Sağlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu'ndan öğrendik.
#Bebeklerde Uykusuzluk Nasıl GiderilirHayatı birçoğumuz oldukça yoğun ve stresli bir koşuşturmaca içerisinde yaşıyoruz ve bu durum üreme hücrelerini yani yumurta ve sperm kalitesini de etkiliyor. Stresli yaşam, yoğun çalışma, kötü beslenme ve GDO’lu gıdalar yumurta ve sperm kalitesi üzerinde olumsuz etkilerde bulunuyor ve bu yıllar içerisinde ciddi boyutlara ulaşan sorunlara yol açıyor. Prof. Dr. Aygül Demirol, doğurganlık potansiyelini etkileyen faktörler hakkında bilgi verdi.
#Sağlık BakanlığıYumurta dondurma işlemi, ileride anne olmayı düşünen fakat şu an doğum yapmak istemeyen kadınların başvurabileceği bir yöntemdir. Peki, bu işlem nasıl uygulanır? Prof. Dr. Aygül Demirol; yumurta dondurma işlemi hakkında bilgi verdi, doğurganlığı artıran faktörleri açıkladı.
#Yumurta DondurmaBir çocuğun dünyaya gelmesinin ardından büyümesinin yakından takip edilmesi sağlıklı bireylerin gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Doğumdan önce annenin beslenmesi, doğum sonrası ise iki yaşına kadar bebeğin beslenmesinin gelişimini olumlu yönde etkiler. Boy, kilo ve baş çevresinin mutlaka düzenli aralıklar ile kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Yılmaz Ünal, eğer çocuğunuzun boyu ergenlik döneminden önce beş santimden daha az uzadıysa mutlaka gelişiminin takip edilmesi gerekir diyerek, çocuk büyümesi ile ilgili şu bilgileri verdi:
#Kilo AlmaKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selman Laçin, tüm organlarda olduğu gibi kadınların yumurtalıklarında da zamanla bir yaşlanma görüldüğünü belirtti. Laçin, "Araştırmalara göre, kadının en kolay gebe kaldığı yaş 24 ile 25 yaş arası. Bu yaşlardan itibaren yumurta rezervleri azalıyor. 35'ten sonra bu azalma belirginleşiyor. 45'ten sonra ise tüp bebek tedavileri yapılsa dahi kadının gebe kalması çok zor" dedi.
#45 Yaşında Hamile KalmakKıl ve yağ bezelerinin iltihaplanmasından dolayı oluşan akne sorununun genetik, hormonal, stres, gıda, ilaç, kozmetik ve çevresel faktör kaynaklı olabileceğini belirten Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Alev Eken, akne sorunundan kurtulmanın mümkün olduğunu belirtti.
#Akne İçin ÖnerilerSon yıllarda değişen yaşam koşulları sağlığımızı olumsuz yönde etkilemekte ve her geçen yıl daha fazla sayıda hastalık ile karşılaşmamıza neden olmaktadır. Stresli yaşam, hava kirliliği, gıdalarımızdaki katkı maddeleri, hareketsiz yaşam ve sigara gibi birçok çevresel faktör nedeniyle vücudumuzun birçok sistemi bozulmakta ve depresyondan kansere kadar pek çok hastalığın sıklığı giderek artmaktadır.
#SpermAstım hastalığı insanı korkutur, hayatının eskisi gibi olmayacağını ve bütün yaşamı boyunca bir anda gelen krizlerle boğuşacağını düşündürür. Oysa astım tedavi edilebilir bir hastalıktır ve astımla dost olmak mümkündür. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Kart astımla dost olmanın yollarını sizler için anlattı.
#SağlıkDayanılmaz baş ağrılarının sebebi migren… Atak geldiğinde tek arzulanan karanlık bir ortamda tamamen sessiz bir şekilde uzanmak ve ağrının geçmesini beklemek oluyor. Hatta çoğu hasta sadece kulaktan dolma bilgilerle ağrı kesicilere yöneliyor ve bu ilaçlar bir alışkanlık haline geliyor. Ancak Nöroloji Uzmanı Dr. Müge Koçak uyarıyor; migrende kontrolsüz ve aşırı ağrı kesici kullanımı "ilaç kötüye kullanım baş ağrısı"na neden olabiliyor!
#Baş Ağrıları