Çernobil faciası, Lviv'deki zirve sonrası gündeme geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Guterres ile gerçekleşen üçlü görüşmenin odak noktasının savaşın nasıl nihayete erdirileceği olduğu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nükleer santraldeki çatışmalardan endişe ediyoruz. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz" dedi. Rusya-Ukrayna savaşında Çernobil nükleer santral alanının çevresinde çatışmalar yaşandığı bildirilmişti. 1986 yılında yaşanan Nükleer Santral patlaması dünyanın tanık olduğu en büyük felaketi yaşamıştı. Peki, Çernobil nedir? Patlama ne zaman oldu? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#ÇernobilGünümüz modern yaşam konforunun sağlanabilmesi için ciddi enerji kaynaklarına ihtiyaç vardır. Bu enerjinin var olan fosil yakıtlarla karşılanamayacağı bilindiğinden "nükleer ya da atom enerjisi" ön plana çıkmıştır Ancak çok acı bir olay olan Çernobil faciası akla geldiğinde bu felaket merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Çernobil faciası nedir, ne zaman oldu, Çernobil faciasının tarihi ve sonuçları hakkında bilgileri sizler için derledik.
Dünyanın en büyük nükleer faciasına sahne olan Çernobil Nükleer Santrali'ndeki patlamanın üzerinden 34 yıl geçti. Patlamanın meydana geldiği 4'üncü reaktör binasının radyasyon yayma riski hala devam ediyor. Santralin 2065 yılına kadar devam eden çalışmalarla tamamen ortadan kaldırılması bekleniyor. Peki, Çernobil faciası ne zaman, nerede yaşandı, nükleer felakette neler oldu? Çernobil olayının tanıkları anlattı...
#Çernobil Faciası Ne Zamanİnternet üzerinde yayın yapan ve dünya çapında çok sayıda izleyicisi bulunan Chernobyl isimli dizi ile Çernobil faciası gündeme geldi. Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen patlamada çok sayıda kişi can vermişti. Peki, hala günümüzde yankıları devam eden çernobil faciası ne zaman ve nerede oldu? İşte çernobil patlamasının tarihi ile ilgili bazı bilgiler.
#Çernobil Faciası‘Şüpheli ölümler ülkesi’ Rusya’dan dün gelen bir haber tüm dünyada yankı buldu. 24 yıldır Rusya’yı yöneten Putin’in en güçlü muhalifi olarak gösterilen Aleksey Navalni, dün sabah saatlerinde kaldığı cezaevinde hayatını kaybetti. Ölümün mart ayının ortasında yapılacak seçimlerin öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti.
#Navalni1986 yılında Çernobil Nükleer Santrali'nin kaza sonucu patlayarak binlerce insanın ölümüne neden olması insanlık tarihine en büyük nükleer felaketlerden biri olarak yazılmıştı. Korkunç kazanın üzerinden 35 yıl geçtikten sonra uzmanlar santralde nükleer reaksiyonların tekrar başladığı konusunda dehşete düşüren bir uyarı yaptılar.
#Ukrayna80’li yıllarda çocuk olmak, askeri darbe ve öncesindeki olaylarla şoka girmiş ebeveynlerimiz yüzünden zaten zordu. Bir de üzerine her eve giren televizyon ile dünyadaki bin türlü garipliğe şahit olmak da eklenince, hepimiz fena etkilendik. Televizyonda gördüğümüz her şeyin gerçek olduğuna inandık ve oradan zihnimize geçen her bilgiyi istemeden de olsa biriktirdik. İşte bu kumbaranın önde gelen bazı aktörleri...
#EUROVISION ŞARKI YARIŞMASIYeni Türkiye’de bilime de bir el atmak lazım. Bilim insanları yıllardır her konuda uyarılarla moralimizi bozup duruyorlar. Böyle ‘pozitif’ bilim mi olur? Bilimi siyasetçilere bırakmak lazım kanımca. Melih başkanımın suyu içerek sağlığa zararsız olduğunu ispat etmesi, yeni bir aydınlanma çağıdır!
Benim gibi birçok Galatasaraylıya bakıp "Siz delirmişiniz ..." diyebilirsiniz. Evet, belki de deliyiz. Ancak böyle bir Galatasaraylı olmayacaksanız, evinize kapanıp, gözlerinizi yumun veya gidip başka bir takım tutun. Acısıyla, ümidiyle bu akşam Arslantepe' deyiz. Bakalım, gerçek futbolcularımız da olacaklar mı?
Londra’nın Hyde Park’ı varsa İstanbul’un da İstiklal Caddesi var. İstiklal Caddesi de canı çekenin protestosunu yaptığı, buluşunu anlattığı, fikirlerini söylediği Hyde Park gibi. Derdini anlatmak isteyen İstiklal’e koşup eylem yapıyor. Neredeyse her gün izinli ya da izinsiz bir eylemin olduğu caddede alışveriş yaparken bir fesitval kortejine rastlamak, polis copu yemek ya da durduk yerde gözaltına alınmak da ihtimal dahilinde. Zaten Hyde Park’tan farkı da bu!