Kabataş Erkek Lisesi’nden dönem arkadaşıdır edebiyatımızın iki büyük ustası, Behçet Necatigil ve Tahir Alangu. Berlin’den Tahir Alangu’ya gönderdiği bir mektubunda şöyle yazar Necatigil: “Ne kadar isterdim Beşiktaş - Ortaköy yolunun üzerinde olmayı. Bir duvar dibinden, bir kedi gibi sürtünerek yürümeyi.”
#Kedi Müzesiİpek Yolu’nun müziğine ve kültürüne dair bir yolculuk fikri kulağa nasıl geliyor? İngiltereli Howard Griffiths’in yeni çocuk kitabı 'Sihirli Karpuz', okurlarına işte böylesi büyülü ve ilham dolu bir yolculuğun haritasını sunuyor. Üstelik bundan önceki kitaplarında olduğu gibi yine müzikli bir kitap ile.
#Howard Griffithsİskoçyalı yazar Robert Louis Stevenson, ‘Dr. Jekyll ve Mr. Hyde’dan hemen önce yazdığı ‘Olalla’da gotik hikâyelerin atmosferini İspanya’nın güneşli dağlarına taşıyor. Güneşten kaçmayan, doyumsuz kan ihtiyacı olmayan ve haçtan korkmayan vampirlerle Stevenson, hayal gücünün sınırlarını zorluyor.
#Olallaİyi bir romancı, öykü yazarı, çevirmen ve denemeci olan Tahsin Yücel’in Cumhuriyet’te yayımlanan yazılarını bu kitapta toplu bir şekilde bulabilirsiniz. Yücel yazılarında yazından dile, politikadan güncel olaylara, hemen her konuya dokunuyor.
#Cemal SüreyaAtilla Birkiye’nin kaleme aldığı ‘Sevgi Soysal ile Son Röportaj’ hem konusunu edebiyat tarihimizden almasıyla hem 70’leri anımsatmasıyla ilginç olduğu kadar, tutkuyla bağlanmak, anımsama, bellek gibi kavramları tartışmasıyla ilgiyle okunacak bir roman.
#Sevgi SoysalOrkestra şefi Howards Griffiths’in çocukları klasik müzikle tanıştırmak için hazırladığı müzikli kitaplar serisinin üçüncü kitabı olan ‘Uçan Orkestra’ müzik kültürünü birbirinden heycanlı masalların arasından süzerek çocuklara ulaştırıyor.
#UÇAN ORKESTRA - ORKESTRA İÇİN MÜZİKAL BİR PERİ MASALICelâl Üster, çevirmenlik anılarını anlattığı ‘Bir “Çevirgen”in Notları’nda 1960’lardan bu yana Türkiye’nin edebiyat ve yayın yaşamından önemli kesitleri de anımsamamızı sağlıyor. Ama sadece bir anı kitabı değil. Çevirdiği ya da çevirmeyi arzuladığı kitapları anlatırken o kitapların, yazarlarının dünyalarına da giriyor.
#Celal Üsterİzmir Kitap fuarı, birçok yazarın katılımıyla başladı. Geçtiğimiz yıl yoğun talep gösterilen fuarı 444 bin kişi ziyaret ederken, bu yıl da yoğun katılım gerçekleştirilmesi bekleniyor. 14-22 Nisan tarihleri arasında saat 11.00-20.00 arasında ziyaretçilerine kapılarını açacak olan fuarın konumu Kültürpark olacak. Peki, İzmir Kitap Fuarı etkinlik takvimi çerçevesinde hangi yazarlar katılım gösterecek ve imza günleri ne zaman gerçekleşecek? İşte, bazı detaylar
#İzmir Kitap Fuarı‘Öteki Şehir’ romanı ile Türkçeye ilk kez çevrilen Michal Ajvaz, eski bir kitabın izinden giderek Prag’ın içindeki öteki Prag’ı arayan bir adamın fantastik hikâyesini anlatıyor. Gündelik hayatta farkına varmadığımız ya da varsak bile görmek istemediğimiz başka hayatların varlığına dair çarpıcı bir metafor.
#ÖTEKİ ŞEHİRİZMİT Körfezi geçişini kısaltacak Osmangazi Köprüsü geçen cuma görkemli bir törenle açıldı. Kimine göre AKP iktidarının büyük bir hizmeti, kimine göre lüzumsuz. Bana sorarsanız büyük bir eserdir! Tarihe geçmeyi hak etmiştir. Tane tane anlatayım, siz değerlendirin.
#Yalçın Bayer