Tam 27 yıldır dünyanın en iyi restoranlarını belirleyen ve bu konuda en önemli otoritelerden biri sayılan Zagat’ın Avrupa’nın 27 büyük şehrindeki bin 372 restoranını anlatan 2006 sayısı çıktı. Bunların arasından seçtiklerimin bazılarını, kendi yorumlarımı da katarak yazdım. Yaklaşık 12 bin 500 kişinin katkılarıyla belirlenen listedeki restoranlar çok iyi; tek problem, neredeyse tamamının cep yakan fiyatlara sahip olması. Yolunuz Avrupa’ya düşecekse bu listeye mutlaka göz atın.
Prag çok güzel bir şehir. Tarihi kentte gotik ayrıntılar barok tarzı, art-nouveau cepheli, kübist yapılarla kaynaşıyor. Çek Cumhuriyeti'nin başkenti, ekonomik ve politik alanda bir geçiş aşamasında. Bunda da pazar ekonomisine doğru yöneliş etkili. Ancak Prag hareketli ekonomik yaşamın yanı sıra bir kültür ve sanat başkenti aynı zamanda.
Mutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıFutbol camiasının küçük kızı iken, Ebru Gündeş, Ajda Pekkan, Murat Boz, Hande Yener ve daha nicelerinin klip yönetmenliğine uzanan bir kariyer... Sakinliği, huzuru, kıymetli dostluğu ve yeni işletmesi ‘Ahali’ ile Gülşen Aybaba... Uzun zamandır göremediğim çok eski arkadaşım Gülşen’le sonunda bir araya geldik. Ama ne gelme!
#19 günlük tatil yaklaşırken havanızı tamamen değiştirecek biraz yakın biraz uzak başkentlerden bir seçki sunmak istiyorum size. Önce gitmesi kolay komşulardan başlayalım gezimize. Sonra da klasikleşen, benzerlikleri ve farklılıklarıyla her zaman ilgi çeken bir rotayla Avrupa’nın tarihi şehirlerine doğru uzanalım...
#SeyahatEt/tavuk suyu, soya salçası miso veya kurutulmuş sardalyayla yapılabilen ramen, Japonya’nın en sevilen sokak lezzetlerinden... Bir kere Japonya’da yiyince diğer ülkelerdeki versiyonları pek tatmin etmiyor. Ama itiraf etmeliyim, İstanbul’da beklediğimden çok daha iyi ramen’ciler bulabilmek beni çok sevindirdi.
#RamenDaha 3 yaşındayken babasını kaybeden Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, o dönemleri, “Gaziantep Nizip’te çok kalabalık bir aile içinde büyüsem de ‘babasızlık’ bende çok büyük etki bıraktı. Ancak annem her zaman yanımızdaydı” diye anlatıyor. ‘Doğduğum ev nasıldı’ köşesi için bir araya geldiğimiz iş insanı ile çocukluk yıllarını ve iş hayatında geçirdiği 50 yılı konuştuk. İşte annesinin sattığı zeytin bahçesiyle iş hayatına adım atan Bekir Okan’ın hikâyesi...
#Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı‘Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?’, ‘Pizza mı yoksa pide mi?’ sorularıyla zaman zaman anketler düzenleyen ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor, bu kez ‘Tarhana mı, mercimek mi?’ diye sordu. Mercimek çorba yüzde 52 oyla şimdilik önde gidiyor ama Türkiye’nin sayılı şefleri tercihini şüphesiz tarhanadan yana kullanıyor. Peki neden?
#YazarÜç müzisyen arkadaşıyla beraber evinde karantinada Edis. Üretimin başrolde olduğu bir karantina hayatı yaşıyor. En son “Perişanım” adlı yeni şarkısını yayınladı, o şarkının videosundaki bazı sahneleri de arkadaşlarıyla beraber evde çekti. Edis’le hem ev hallerini, “Bundan sonra neler olabilir?”i konuştuk hem de yeni tarzının ilk ürünü olan “Perişanım” şarkısını...
#EdisÜç müzisyen arkadaşıyla beraber evinde karantinada Edis. Üretimin başrolde olduğu bir karantina hayatı yaşıyor. En son “Perişanım” adlı yeni şarkısını yayınladı, o şarkının videosundaki bazı sahneleri de arkadaşlarıyla beraber evde çekti. Edis’le hem ev hallerini, “Bundan sonra neler olabilir?”i konuştuk hem de yeni tarzının ilk ürünü olan “Perişanım” şarkısını...
#EdisÇek Cumhuriyetinin başkenti, 1,2 milyon nüfusa sahip Altın Şehir, Masal Şehir, Şehirlerin Anası gibi lakapları olan güzel şehir Prag’ın misafiri oluyorum şimdi de. Bütün lakaplarını hak eden Prag, bu güzellikler yetmezmiş gibi bir de güzeller güzeli bir nehirle süsleniyor. İşte gece hayatı, katedralleri ve müzeleri ile Prag…
#PragPrag Avrupa’nın en çok turist çeken şehirleri arasına girdi. Nedeni müthiş mimari, tarihsel zenginlik, harika restoranlar, barlar. Zamanın gerisinde kaldığı düşünülürdü ama şimdi düzinelerce yeni mağazayla tasarım ve modada da sesini duyuruyor. Yeniler arasındaki en iyi butikler, restoranlar, pub’lar şans eseri kalabalık turistik bölgenin tam sınırında ya da dışında. Prag’ın çok iyi çalışan toplu ulaşım sistemi sayesinde bir zamanlar hiç önemsenmeyen Smichov semtindeki yenilikleri, Mala Strana’daki az bilinen mekânları, konutların yoğunlaştığı Vinohrady’nin cazibesini, tarihi merkezin doğusundaki Zizkov’u rahatça gezebilirsiniz. Dahası merkezdeki görülmeye değer yeni oluşumlar da kalabalıkların pek uğramadığı bölgelerde.
#PragAvrupa'nın en çok turist çeken ülkelerinden olan Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag, hem tarihsel dokusu ile hem mutfağı ile oldukça ilgi çekici. Bizde sizler için Prag'da mutlaka yenmesi gereken ünlü lezzetleri derledik. İşte Prag'a gidip yemeden dönmemeniz gereken 12 lezzet...
#Lezzet DuraklarıSemih Diken (38) makine mühendisi. Eşi Özenç (34), çocukları Ege (4) ve Tuna (2) ile dünyayı farklı lezzetler peşinde geziyorlar. Vietnam’da kızarmış serçe, Kamboçya’da timsah fileto, Estonya’da ayı sosisi gibi birçok farklı lezzeti tattılar. Kendilerini löplöpçü olarak adlandıran çift, bugüne kadar 52 ülkeye ayak bastı. Löp löpçüleri Namibya’da yakaladık ve serüvenlerini sorduk.
#MalezyaGördüğünüz gibi artık uzaklardan uzaklaşıp yakınlara başladım. Demek ki yaşlanıyorum. Kendi başıma gittiğim böyle yerlerde ilk iki gün köle gibi bir şeyler öğrenmeye çalışmaktan bitkin düşüyorum. Serde biraz mazoşistlik mi var ne? Yok yok iflâh olmayacağım... Bu sefer yolumu Slovakya'nın başkenti Bratislava'ya düşürdüm. Ne Mohaç, ne Estergon, ne Osmanlı ne de Naziler beni durduramaz demiş Tuna... İşte size Bratislava gezi rehberi.
#Tuna NehriBeşiktaşlı futbolcular, 2-1 galip geldikleri Galatasaray derbisinden sonra soyunma odasında 'kebapçı' sürprizi ile karşılaştı. Ünlü bir restoranın gönderdiği kebap ustaları, siyah beyazlı futbolculara kebap ve lahmacun ziyafeti çekti. Portekizli Quaresma, “Çek bir Urfa” diye bağırırken, bazıları da, “Bir zamanlar menemen yerdik, şimdi kebaba döndük” diyerek espri yaptı.
#GALATASARAYAvusturyalıların kruvasanı Osmanlı hilalinden esinlenerek yaptığını biliyorduk. ‘Elinin hamuru’nu anlatmak için İstanbul’a gelen iki Michelin yıldızlı tek kadın şef Johanna Maier fazlası olduğunu söylüyor.
#Johanna MaierMaden işçisi bir babanın oğlu olarak Erzurum’da hayata gözlerini açmış. Geçim sıkıntısı ağırlaşınca, daha iyi bir yaşam hayaliyle ailece Darıca’ya göçmüşler. Çocukluğu da orada geçmiş. Hani “Hayat okulundan mezun” derler ya, işte tam öyle bir adam Nusret. İlkokulu bitirir bitirmez ekmek kavgasına düşmüş.