Tam 27 yıldır dünyanın en iyi restoranlarını belirleyen ve bu konuda en önemli otoritelerden biri sayılan Zagat’ın Avrupa’nın 27 büyük şehrindeki bin 372 restoranını anlatan 2006 sayısı çıktı. Bunların arasından seçtiklerimin bazılarını, kendi yorumlarımı da katarak yazdım. Yaklaşık 12 bin 500 kişinin katkılarıyla belirlenen listedeki restoranlar çok iyi; tek problem, neredeyse tamamının cep yakan fiyatlara sahip olması. Yolunuz Avrupa’ya düşecekse bu listeye mutlaka göz atın.
AMSTERDAM
D’VİJFF VLİEGHEN: Telaffuzu zor görünen ismin anlamı, beş sinek. Restoran birbirine koridorlarla bağlı beş evden oluşuyor. Çağdaş Hollanda mutfağının güzel örneklerini, servisin biraz yavaş olduğu bu mekanda deneyebilirsiniz. A: Spuisstraat 294-302.T: +31-20-530 40 60. W: fiveflies.nl
DYLAN, THE: Jordaan bölgesindeki Dylan otel iç dekorasyonu ve hip atmosferiyle nefes kesiyor. Şefi Schlio van Coevorden, Japon, Tay ve Fransız mutfaklarını karıştırıp harikalar yaratmış. Müşterileri çok hoş, yemek yerken gözünüz gönlünüz açılıyor. A: Keizergracht 384 T: +31-20-530 20 10. W: dylanamsterdam.com
LA RİVE: Şehrin en güzel otellerinin birinin içinde, nehir manzaralı mükemmel bir restoran. Usta şef Edwin Kats Fransız ve Akdeniz mutfaklarından hazırladığı lezzetli mönüyle gelenleri mutlu etmeyi biliyor. Yazın terasında oturmanızı tavsiye ederim. A: Inter Continental Hotel’in içinde. T: +31-20-520 32 64. W: restaurantlarive.nl
CHRISTOPHE: Ünlü şef Jean Christophe Royer, Fransız ve Akdeniz mutfaklarını harmanlayıp, üzerine Afrika esintilerini ilave etmiş. Ortaya çıkan yemekler adeta bir sanat eseri; lezzetler olağanüstü. İşini iyi yapan personel, çiçeklerle renklendirilmiş, kanal kenarındaki bu restoranı daha da özel kılıyor. Sıra dışı bir gece için güzel bir seçim. Şaraba meraklıysanız çok zengin bir liste sizi bekliyor. A: Leliegracht 46. T: +31-20-625 08 07. W: christophe.nl
EXCELSIOR: Bu otel eski Avrupa’nın ihtişamından bir sayfa; kimine göre çok zarif ve lüks, kimine göre ise modası geçmiş. Kanalın tam üstünde şehrin göbeğinde, Fransız mutfağının en güzel örnekleri de önünüzde. Size kalan önce tadını, sonra da yüklü bir meblağı cüzdanınızdan çıkarmak. A: Hotel de L’Europe. T:+31-20-531 17 05. W: leurope.nl
ATİNA
SPONDİ: Dünyanın farklı köşelerinden 10 bin şişe şarap, İtalya’nın her bölgesinden peynir ve Atina’nın Nişantaşı’sı Kolonaki’den gelen varlıklı misafirler. İtalyan mutfağının Atina’daki en iyi temsilcisi. A: Varnavas Meydanı, Pyrronos 5. T: +30-210-752 06 58. W: spondi.gr
DAPHNE’S: 19. yüzyıldan kalma, avlusu fresklerle süslü bir yapıda Yunan mutfağının tadını çıkartmak istiyorsanız Daphne doğru adres. Sıcak bir ambiyans, geleneksel Yunan mutfağı ve ille de tavşan güveç. A: Lysikratous 4. T:+30-210-322 79 71. W: daphnerestaurant.gr
GB CORNER: Parlamentonun hemen yanındaki görkemli otelin içinde yer alan restoran, merkezi bir konuma sahip. Akdeniz mutfağının hakim olduğu mönüyü, içinde Yunan şaraplarının da olduğu detaylı bir şarap listesi takviye ediyor. Yazın terasından Akropol’ün güzel bir manzarası var. A: Hotel Grande Bretagne, Syntagma Meydanı. T:+30-210-333 00 00. W: grandebretagne.gr
4-48, THE RESTAURANT: Fransız şarapları, dostane bir servis, sıra dışı bir ambiyans, şık müşeriler ve şef Peskias’ın lezzetli yemekleri. Müdavimler, Atina’nın en hoş mekanı olduğu konusunda hemfikir. A: Armatolon & Klefton 48. T:+30-210-641 10 82. W: 48therestaurant.com
MILOS ATHENS: Costas Spiliades, New York ve Montreal’deki restoranlarından sonra ülkesinde şık bir deniz ürünleri restoranı açtı. Mutfak açık, tabağınızdaki yemeğin nasıl pişirildiğini görüyorsunuz. Yazın terasta da yiyebileceğiniz ızgara balıkların tadına doyum olmuyor. A: Hotel Hilton Athens. T:+30-210-724 44 00. W: hilton.com
BARCELONA
1-7 PORTES: İsmi yedi kapı anlamına gelen ve 1836 yılından beri hizmet veren bu restoranın en önemli spesiyalitelerinden biri paella, yani İspanyol usulü pilav. Dünyanın en eski restoranlarından biri olan 7 Portes fazla turistik ama geçmişin ipuçlarını yakalamak için güzel bir seçim. A: Passeig Isabell II,14. T: +34-93-319 30 33. W: 7portes.com
BOTAFUMEİRO: Bulunduğu bölge çok güzel, Clinton bile burada yemek yemiş. Kalabalıklığı ve basıklığı beni biraz rahatsız etse de deniz ürünleri için doğru bir seçim, özellikle kabuklu olanlar için. A: Gran de Gracia, 81. T: +34-93-218 42 30. W: botafumeiro.es
BARCELONETA: Akdeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Barcelona’nın en iyi balık restoranı. Limanda yer aldığı için manzarası çok güzel, hele teras harika. Bu listedeki makul fiyatlı nadir yerlerden. Tavsiyem, çıkışta Olimpiyat Köyü’ne yürümeniz. Mevsim yazsa, Barcelona plajları size tüm renklerini sunacak. A: L’Escar 22. T: +34-93-221 21 11. W: rte-barceloneta.com
LA DAMA: 1918’den kalma Art Nouveau tarzında yapılmış bir binada bulunan restoran, Katalan mutfağının en güzel örneklerini sunuyor. Zengin şarap çeşitleri ve sıra dışı servis bu zarif mekanı tamamlayan unsurlar. A: Avinguda Diagonal 423. T: +34-93-202 06 86. W: ladama-restaurant.com
CA L’LSIDRE. Duvarda Picasso ve Miro’nun orijinal eserleri, önünüzde kadın şef Nuria Girones’in leziz yemekleri. Katalan mutfağının en yaratıcı şekliyle sunulduğu bu aile işletmesi özellikle tatlılarıyla meşhur. Çikolatalı sufleyi muhakkak deneyin. A: Les Flors 12. T: +34-93-441 11 39. W: calisidre.com
BERLİN
VAU: Televizyonlarda program yapan tanınmış şef Kolja Kleeberg’in yeri Berlin’deki en iyi yemeğe sahip restoran olarak kabul ediliyor. Fransız Akdeniz mutfağı karması mönü kimilerine göre ancak cennette bulunacak kadar güzel. Öğlen yemekleri cüzdanınız için daha avantajlı. Hava güzel olduğunda iç avluda da oturabilirsiniz. A: Jagerstrasse 54-55. T: +49-30-202 97 30. W: vau-berlin.de
BORCHARDT: Gendarmenmarkt, benim Berlin’de en sevdiğim meydanlardan biri, buradaki restoranların kalitesi de çok yüksek. Borchardt artist ve politikacı takımıyla aynı havayı soluyabileceğiniz mekanlardan. A: Französische Str.47. T: +49-30-188 62 62.
LORENZ ADLON: Meşhur Brandenburg Kapısı’nın yanındaki Adlon Kempinski otelinin içinde yer alan restoran Fransız mutfağına sahip. Çok lüks olan bu gurme restoran Berlin’in en pahalılarından. A: Hotel Adlon Kempinski, Unter den Linden. T: +49-30-226 20. W: hotel-adlon.de
MARGAUX: Dünya çapındaki şef Michael Hoffmann’ın etkileyici dekorasyonlu restoranında, Fransız mutfağının seçme yemekleri yeni tatlarla karıştırılıp, kozmopolit bir müşteri grubuna sunuluyor. Tatlılar olağanüstü. A: Unter den Linden, 78. T: +49-30-226 52 611. W: margaux-berlin.de
BOCCA Dİ BACCO: Sahibi Massimo Mannozzi’nin eski usul bir trattoria olarak tanımladığı restoranın Berlin’de bir şubesi daha var. 1960’lardan beri geleneksel İtalyan mutfağının şehirdeki en iyi temsilcisi. A: Friedrichstrasse 167. T: +49-30-20 67 2828. W: boccadibacco.de
LİZBON
GAMBRINUS: Şehrin en eski ve geleneksel restoranı deri koltuklu, vitraylı ve ahşap panelli duvarlarıyla dikkat çekiyor. Deniz ürünleri muhteşem. Garsonlarla müşteriler birbirlerini yıllardır tanıyor gibi. A: Rua das Portas de Santo Antao 23-25. T: +352-21-342 14 66.
BICA DO SAPATO: Aktör John Malkovich’in de ortakları arasında bulunduğu bu restoran kesinlikle Lizbon’un en gözdesi. Sahildeki eski bir antreponun restorasyonuyla ortaya çıkan mekanda şehrin şöhretlerini de görmek mümkün. Porsiyonlar küçük, servis biraz sıradan ama gene de harika. Üst katta sushi bar var. A: Av.Infante D.Henrique. T: +352-21-881 03 20.
ALCANTARA CAFE: Eski bir fabrikada 16 yıldır servis veren restoran aynı zamanda bir gece kulübü. Yemekler gayet iyi, müşteriler ise hem şehirde yaşayanlar hem de turistler. Rua Maria Luisa Holstein,15. T: +351-21-362 12 26. W: alcantaracafe.com
VARANDA: Mekan muhteşem, manzara da öyle, yemekler ise parmak yedirten cinsten. Öğle yemeği büfesini özellikle tavsiye ederim. Yemekler karnınızı, Tagus Nehri ve Eduardu VII Parkı gözlerinizi doyuruyor. A: Four Seasons Hotel- Ritz. T: +351-21-381 14 00.
A TRAVESSA: 17. yüzyıldan kalma bir manastırda Belçika ve Portekiz mutfağının spesiyalitelerini denemek isterseniz iyi bir seçim. Mönü zengin, servis mükemmel. A: Travessa du Convento das Bernardas 12. T: +351-21-390 20 34.
LONDRA
NOBU LONDON: Peru lezzeti katılmış Japon yemeklerinin yaratıcısı şef Nobu Matsuhisa’nın restoranı, baş köşede tanınmış kişiler olmak kaydıyla her zaman dolu. Dekor çok minimal ama bir o kadar da dikkat çekici. A: Metropolitan Hotel.19 Old Park Lane, W1 (Hyde Park köşesi). T: +44-20-74 47 47 47. W: noburestaurants.com
GORDON RAMSAY AT CLARIDGE’S: Art Deco bir ortam ve Fransız mutfağının seçkin lezzetleri. Zengin bir şarap ve peynir çeşidi var. A: Claridge’s Hotel. 45 Brook Str. T: +44-20-74 99 00 99. W: gordonramsay.com
J.SHEEKEY: Deniz ürünleri sevenler için Londra’nın en iyi adreslerinden biri. Tavsiyem, önceden rezervasyon yaptırmanız. A: 28-32 St.Martin’s Ct. (Leicester Meydanı’nda). T: +44-20-72 40 25 65. W: caprice-holdings.co.uk
ZUMA: Garsonlar ukala, fiyatlar uçmuş ama hálá şehrin en gözde mekanlarından. Barı da çok hareketli. Sushi düşkünüyseniz en iyisi burada. A: 5 Raphael Str. (Knightsbridge). T: +44-20-75 84 10 10. W: zumarestaurant.com
HAKKASAN: Klaisk Çin tarzı kafes dekorasyonun modern uygulamasının görüldüğü restoranda her masada bir başka ünlü var. Kimi dim sum’ları mideye indirirken, kimi de farklı Çin yemeklerinin tadını çıkarıyor. Crispy Duck Slad’ı mutlaka deneyin. A: 8 Hanway Pl. (Tottenham Court Road). T: +44-20-79 27 70 00.
MOSKOVA
PUSHKIN CAFE: Burası yedi gün 24 saat açık. Şık bir malikanede bulunan restoranda akşamüstü havyar ve şampanya için ideal. İlk katı 19. yüzyıl eczanesi, üst katı kraliyet kütüphanesi gibi döşenmiş mekanda yemek ayrı bir keyif. A: Tverskoy Bulvarı 3/1. T: +7-095-229 55 90.
GALLERİA: Şehrin en güzel kızlarını görmek istiyorsanız, Ring Bulvarı’ndaki bu restoranı kaçırmayın. Yemekler uluslararası mutfaktan seçilmiş. Duvarlardaki sanat eserleri sürekli değişiyor. A: Petrovka Ulitsa, 27. T: +7-095-937 45 44.
SHINOK: Ukrayna yemeklerinin tadını çıkarabileceğiniz bu restoran dünyada görebileceğiniz en sıra dışı dekorasyonlardan birine sahip. Mekanın ortasına camdan bir çiftlik kurmuşlar; içinde İnekler, atlar, tavuklar... yok yok! Kadının biri de onlarla ilgilenip, boş vakitlerinde örgü örüyor! Siz de seyrederken yemeğinizi yiyorsunuz. A: 1905 Goda Ulitsa 2. T: +7-095-255 08 88. W: shinok.ru
SCANDINAVIA: Balığa ve İskandinav mutfağına meraklıysanız, bir İsveç çiftliği biçiminde tasarlanmış bu restoran hoşunuza gidebilir. Bahçesi Moskova’nın en iyi dış mekanlarından biri. A: Malye Palashevsky Pereulok,7. T: +7-095-937 56 30. W: scandinavia.ru
CANTİNETTA ANTİNORİ: Borscht çorbasından sıkılıp İtalyan yemeği denemek isterseniz iyi bir seçim. Sosyalist dönem yönetiminin tepedeki adamlarının sıkça gittiği bir mekan. Floransa’daki Antinori ailesinin Moskova’daki şubesi. Avrupa’nın başka şehirlerinde de şubeleri var. Kışın şömine başı sohbetleri çok keyifli. A: Denezhny Pereylok, 20. T: +7-095-241 37 71. W: antinori.it
PARİS
TAILLEVENT: Dahi şef Alain Soliveres’in L’Etoile yakınındaki bu restoranına aylar öncesinden rezervasyon şart. Şehrin kesinlikle en iyi Fransız’ı. Servis Fransızlardan beklenmeyecek kadar iyi, neredeyse kaşıkla yedirecekler. A: 15, Rue Lamennais, 8. bölge. T: +33-1-449 51 501. W: taillevent.com
LA TOUR D’ARGENT: 500 bin şişeden oluşan bir şarap mahzeni olabileceğine inanır mısınız? Burada var! Manzarada Meryem Ana’ya ithafen yapılmış Notre Dame katedrali, önünüzde ördeğin alası. Öğle yemeği fiyatları daha insaflı. A: 15-17, Quai De La Tournelle, 5. bölge. T: +33-1-435 42 331. W: latourdargent.com
GUY SAVOY, RESTAURANT: Farklı bir Fransız mönüsü için burayı deneyebilirsiniz. Özellikle enginar truffle çorbası bir harika. Dekorasyon Kaliforniya esintileri taşıyor. A: 18, Rue Troyon, 17. bölge. T: +33-1-438 04 061. W: guysavoy.com
LE GRAND VEFOUR: Napolyon ve karısı Josefin’in de yemek yediği bu restoran, konuklarını olağanüstü dekorunda tanrılara layık yemekleriyle ağırlıyor. Hesap da dahil olmak üzere her şey sıra dışı! A: Palais Royal; 17 Rue de Beaujolais, 1. bölge. T: +33-1-429 65 627. W: relaischateaux.com
LE JULES VERNE: Fransız yemekleri güzel olsa da, bu restoranı büyüleyici kılan Eyfel Kulesi’nin de yer alması. Fonda 70’lerin dekorasyonu, Paris ayaklarınızın altında... A: Eyfel Kulesi, 2. kat, 7’e. T: +33-1-455 56 144.
PRAG
KAMPA PARK: Bir yanda Charles Köprüsü’nün olağanüstü manzarası, diğer yanda eski bir fabrikadan bozma sıra dışı bir dekor. Nehrin üzerinde yer alan Kampa, Çek ve uluslararası mutfakların en lezzetli örneklerini konuklarına çok şık bir atmosferde sunuyor. Çorbaları ve tatlıları mutlaka deneyin. A: Na kampe 8B, T: +420-29 68 26. W: kampagroup.com
ALLEGRO: Ünlü şef Vito Mollica’nın İtalyan ve Akdeniz mutfaklarını yansıtan mönüsü çoğu kişiye göre Prag’ın en iyisi. Misafirlere kraliyet ailesi üyeleri gibi davranan personel ve Vltava Nehri’nin manzarası önünüzdeki yemekleri daha da güzel kılıyor. A: Four Seasons Hotel, Veleslavinova 2A. T: +420-221-42 68 80. W: fourseasons.com
BELLEVUE: Eski şehirde bulunan restoranın dekoru eskimiş olsa da kale manzarası ve Çek mutfağının leziz örnekleri bu açığı kapıyor. A: Smetanovo Nabrezi 18. T: +420-22 22 21. W: zatisigroup.cz
PRAVDA: Şehrin Yahudi mahallesinde, sinagogun yanında yer alan bu restoran, özellikle yazın dışarıda oturmak ve gelip geçeni seyretmek için ideal. Kokteyller nefis, yemekler her damak zevkine uygun. Çek mutfağı hoşunuza gitmediyse, Pravda’nın eklektik mönüsü tam size göre.A: Parizska 17. T: +420-222-32 62 03. W: bacchusgroup.cz
U MODRE KACHNICKY: Şehirde iki şubesi olan bu restoran Çek usulü ev yemeklerini tadabileceğiniz bir mekan. Rustik tarzda döşenmiş sıcak bir atmosferde farklı bir kültürel tecrübe yaşayabilirsiniz. A: Nebovidska 6. T: +420-257-32 03 08. W: umodrekachnicky.cz
ROMA
LA PERGOLA: Otel Amerikan, mönü İtalyan ve şef Alman; ortaya çıkan Roma’nın en iyi restoranı. Manzarada tüm Roma var, mönüde ise sırf maden suyu için 40 farklı seçenek. A: Cavalieri Hilton, Via Alberto Cadlolo 101. T: +39-06-350 92 152. W: cavalieri-hilton.it
HASSLER ROOFTOP: Roma, restoranın manzarasını oluşturuyor, arada bir İspanyol merdivenlerindeki kalabalığa takılıyor gözünüz. Uluslararası mutfak, İtalyan mutfağıyla renklendirilmiş. Servis mükemmel, ambiyans romantik, fiyatlar ise en can yakanından. A: Hotel Hassler, Trinita dei Monti, 6. T: +39-06-699 34 726. W: hotelhasslerroma.com
HARRY’S BAR: Bulunduğu cadde şehrin göz bebeği. 1958’den kalma bu restorana ben de oradaydım demek için gidenler bile var. Akdeniz mutfağı da var uluslararası seçenekler de. A: Via Veneto 150. T: +39-06-48 46 43. W: harrysbar.it
LA TERRAZZA: Otelin çatısında güzel bir manzara, harika bir yemek, zengin bir şarap mönüsü ve kaliteli servis var. İtalyan yemeklerinin göz doldurduğu restoranın piyano barındaki kokteyller de çok başarılı. A: Hotel Eden,Via Ludovisi 49. T: +39-06-478 12 752. W: hotel-eden.it
DAL BOLOGNESE: Servis çok iyi değil belki ama Roma’nın bu en hareketli meydanında yemek apayrı bir keyif. 65 yıllık bu restoranda tagliatelle al ragu ve et yemeklerini tavsiye ederim. A: Piazza del Popolo, 1. T:+39-06-361 14 26.
VİYANA
COBURG: Şehir merkezindeki bu eski saray çok başarılı bir restorasyonla muhteşem bir otel olmuş. Restoranı nefes kesici. Ağırlıklı olarak Avusturya yemekleri var. Şarap mönüsü çok zengin. Terasında oturduğunuzda şehrin en güzel parklarından Stadtpark’ı görebilirsiniz. Erkeklere ceket mecburiyeti var. A: Palais Coburg, Coburgbastei 4. T:+43-1-518 188 00. W: palaiscoburg.at
STEİEERECK: Sadece şehrin değil, Avrupa’nın da en iyilerinden biri. Bu restoranda yemek peri masallarında bir gezintiye çıkmaya benziyor. Şef Heinz Reitbauer yapmış yapacağını, size düşen Avusturya ve dünya mutfağının lezzetlerini mideye indirmek. A: Am Heumarkt, 2A. T:+43-1-713 31 68. W: steirereck.at
IMPERIAL: Duvarda Habsburg hanedanına mensup kişilerin portreleri, Viktorya tarzında bir dekorasyon ve bir piyanist. Kendinizi imparator gibi hissedebileceğiniz bir ortamda damaklara ziyafet var. Neredeyse Sacher Torte kadar meşhur olan İmperial Torte’yi de tadabilirsiniz. A: Hotel Imperial, Kartner Ring 16. T:+43-1-501 10 356. W: imperial-torte.at
KORSO BEI DER OPER: Eski Viyana atmosferini yaşamak için ideal mekanlardan biri. Opera binasının yanında, şehrin göbeğinde yer alıyor. Viyana mutfağını ve Avusturya-Fransız karmasını tadabileceğiniz, şık, klasik ve zarafetin hakim olduğu bir restoran. A: Hotel Bristol, Mahlerstrasse 5. T: +43-1-515 16 546. W: westin.com
DREI HUSAREN: 1933’ten kalma, şehrin en bilindik gurme restoranlarından. Rafine bir atmosfer, zarif servis, Avusturya ve dünya mutfaklarından seçmeler bu restoranı cazip hale getiriyor. A: Weihburggasse 4. T: +43-1-512 109 213. W: drei-husaren.at