Rizelilerin vazgeçilmezi olan çayında Rizelilere göre bir içme adabı vardır. Düğün evinden yas evine kadar her yerde ikram edilen çayın en güzel yanı ise sohbetlerin ortak noktası olması. Fakat çay içmekten çok demlemesi önemli.
#ÇAYMarmara Üniversitesi Türkiyat Araştırma ve Uygulama Merkezi`nce, "Türk Kültüründe Ayrıntılar: Çay" başlığıyla düzenlenen 2 günlük uluslararası sempozyum başladı. Bilimadamları sempozyumda çayın insana mutluluk verdiğini, sayısız faydaları olduğunu belirttiler ancak Türkiye`de çayın bilinçsiz bir şekilde içildiğini bunun da kansızlığa, damar sertliğine ve uykusuzluğa neden olduğunu hatırlattılar.
Aktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#Sağlıkİçtiğimiz sudan yatış pozisyonuna kadar pek çok şey ilaçları etkiliyor. Yapılan yeni bir araştırma, içtiğimiz hapın ne kadar sürede etki edeceğini vücut pozisyonunun belirlediğini ortaya koydu. Bu araştırmadan yola çıkarak hap içmekle ilgili tüm detayları ve alışkanlıkları konunun üç uzmanıyla masaya yatırdık
#SağlıkTürk kahvesi, toplumumuzda günlük yaşantıda en az günde bir kere tüketilen kahvelerdendir. Türk kahvesi muhabbetinin farklı olmasının yanı sıra sağlık için de uzmanlarca günde bir defa önerilmektedir. Bir de limonlu Türk Kahvesi son zamanlarda popüler olan araştırmalar arasında yer almaktadır. Peki, limonlu Türk kahvesi zayıflatır mı, ne işe yarar? İşte, limonlu Türk kahvesi faydaları ve kullanımı...
#Limonlu Türk Kahvesinin FaydalarıAda çayının depresyonu azaltma ve vücudu zararlı toksinlerden koruma etkisi vardır. Ağız ve diş sağlığı için de uzmanlar tarafından ada çayı tüketilmesi söylenir. Sindirim sistemini koruması ve terlemeyi azaltması da özellikle yaz aylarında insan sağlığına faydalıdır. Ada çayının özellikleri ve nasıl demlenmesi gerektiği hakkında ayrıntıları derledik.
#Ada ÇayıTiroid hastalığı, tiroid bezinin hızlı çalışması sonucunda T3 ve T4 hormonları artış gösterir ve metabolizma hızlı çalışmaya başlar. Tiroid hastalığı her 10 kişiden birinde görülmekte olan bir hastalıktır. Tiroid, uzman kontrolünde kullanmak şartı ile bitkisel destekleyicisi olan ve kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tiroide İyi Gelen BitkilerDemir gibi yüksek bileşenlere sahip olduğu için yeşil çay, yatmadan 2 saat önce içilmesi önerilir. Özellikle yüksek Kafein içermesi sebebiyle yatmadan hemen önce içmek uykuyu kaçırabilir. Peki yeşil çay akşam içilir mi? Yeşilçay nasıl tüketilir, ne kadar içilmeli ve ne zaman içilirse zayıflatır ayrıntıları ile derledik.
#Yeşil ÇayBurun akıntısı, bebeklerde ve çocuklarda yetişkin kişilerde çeşitli nedenlerle bağlı olarak ortaya çıkar. Burun akıntısına, grip, alerji, soğuk algınlığı yabancı cisim kaçmasına neden olabilir. Burun boşlaması şeklinde de meydana gelen burun akıntısı berrak ve akışkan yapıda sahip olan bir sıvıdır. Çocuklarda nezle ve burun akıntısı nasıl geçer sizler için derledik.
#Çocukİf diyeti, sıklıkla araştırılan diyetlerden biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan diyetler arasındadır. bu bakımdan İf diyetinin ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl yapıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. İf Diyeti nedir? Nasıl yapılır? Ne kadar süre yapılmalıdır? İf diyeti listesi hakkında tüm detayları derledik.
#İf DiyetiBazı durumlarda ameliyat tedavisine başvurulması gerekmektedir. Ancak her tedavi yönteminde olduğu gibi ameliyatlı tedavilerde de bazı yan etkiler söz konusu olabilmektedir. Bu yan etkilerin başında ise gaz sorunu gelmektedir. Sizin için ameliyat sonrası gaz nasıl çıkarılır? Sancısı nasıl giderilir ne işi gelir? Gaz yapmayan yiyecekler konu başlıklarını detayları ile derledik.
#Gazİstanbul’un tarihi lokantaları ve tarihi lezzetleri saymakla bitmez. Özellikle bir çok eski ilçede birden fazla nam salmış, bir çok İstanbullunun hayatına dokunmuş lezzet durakları vardır. Hemen hemen hepsinin müdavimlerindenim. Üşenmem canım istedikçe giderim, ilk günkü lezzeti aldığım yerlere uğrar yemeğimi yerim. Hatta 2013’te tadı damağımda kalan “köfte” krizim geldiğinde Cevabi yemek için Saraybosna’ya gitmişliğim de vardır. Merak etmeyin, sizi o kadar uzağa göndermeyeceğim. En az onun kadar lezzetli bir başka yerden, Tarihi Ahmet Usta Merkez Efendi Köftecisi bahsedeceğim... Tam 60 yıllık mazisi olan rahmetli Ahmet Usta’nın kurduğu bir mekan. Günümüzde bu mekanı, hem esnaflığını, hem insanlığını, güler yüzünü sevdiğim Bülent İlçi Usta işletiyor. Gelin babadan oğula kalan köfte aşkının hikayesini meşhur köfteci Bülent Usta’dan dinleyelim.
#KöfteYaprakları yenebilen ya da çay olarak tüketilebilen bir bitki olan evelik otu ıspanağa benzerliğiyle bilinir. Aynı zamanda lezzetli bir yemeğe dönüşebilen evelik otu faydaları ile de araştırılan bitkiler arasında yer alıyor. Peki, evelik otu nedir, faydaları nelerdir? İşte evelik otu hakkında merak edilenler...
#Evelik OtuKONYA’da, emlakçı Emel Göçer'i (33), 2 kadın arkadaşı ve 3 kız yeğeniyle tatile giderken durdukları seyyar satıcıda çayın soğuk geldiği iddiasıyla çıkan tartışmada tabancayla vurarak öldüren seyyar çaycı Muhammet İlhan (35), ilk kez hakim karşısına çıktı. İddianamedeki ifadesinde kadınlardan birinin kendisine tokat attığını söyleyen İlhan, mahkemedeki savunmasında ise, ''Erkek şahıs bana tokat attı. Olayın şokuyla ben fazla bir şey hatırlamıyorum" dedi.
#KonyaTarçın defne ailesinde bulunan şifalı bitkiler arasında bilinmektedir. Aynı zamanda tarçın Türkiye ülkesinde çayların içinde, kahve aroması olarak, tatlılarda ve hatta bazı Osmanlı yemeklerinde bile baharat tarzında kullanılmaktadır. Kokusu ve aroması gereği bazı insanlar beğenmekte bazı insanlar ise sevmemektedir. Tarçın eski çağlardan beri sağlık için kullanılmaktadır. Bu yüzden de bilinen ve bilinmeyen faydaları vardır. Sizler için bilgilendirici şekliyle tarçınlı suyun faydaları nelerdir, neye iyi gelir, tarçınlı su nasıl hazırlanır ve ne zaman içilmelidir detayları ile derledik.
Türkiye’nin dört bir yanında yetişen bitkiler yemeklere kattıkları lezzet kadar çaylarıyla da şifa kaynağı. Antioksidan özelliğiyle Arapgir’in mor reyhanından Antakya’nın sindirimi kolaylaştıran zahterine, Isparta’nın gülünden Nizip’in nanesine... Bu hafta 15 Aralık Dünya Çay Günü vesilesiyle Anadolu’nun şifalı bitki çaylarının peşinde bir tura çıkalım.
#HürriyetBitki dünyasında çiçeksiz olarak bilinen eğrelti otu, sunduğu farklı faydalarla merak ediliyor. Zehirli olarak bilinen eğrelti otu, alternatif tıpta doğru kullanımsa birçok yarar sunuyor. Eğrelti onu nedir, ne işe yarar, hangi mevsimde olur, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, kullanımı nasıl olmalıdır gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Eğrelti OtuZeytin yaprağı özü, zeytin bitkisinin yapraklarından elde edilir. Zeytin yaprağı ekstraktının anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklerine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bu nedenle zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır, ne işe yarar merak edilmektedir. İşte virüslere karşı bir kalkan göre üstlenen zeytin yaprağı çayının faydaları ve kullanımı.
#Zeytin Yaprağı ÇayıBazı bitkisel ürünlerin sağlığa önemli faydaları bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda popülerleşen hayıt suyunun yararları da oldukça merak ediliyor. Hayıt suyu nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir? Hayıt suyu aç karnına içilir mi ve zararları var mıdır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Hayıt SuyuYeşilçay eski zamanlardan günümüze kadar uzanan en eski bitki çaylarının başında gelir. Özellikle kilo kaybetmek isteyen kişilerin sıklıkla kullandığı çaylardan birisidir. İçerisinde bulunan katein ve kafein gibi maddeler vücut metabolizmasının hızlanmasını sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. Peki, Yeşilçay nasıl demlenir? Aktardan alınan yeşil çay hangi saatlerde içilir, zayıflatır mı? İşte detaylar.
#Yeşilçay Nasıl DemlenirTürk mutfağının yemeklerden önce ve sonra vazgeçilmez olan bir alışkanlığı vardır. Bu alışkanlık çay içmektir. Yediden yetmişe her yaştaki insanın severek içtiği bir içecektir çay. Yaz kış fark etmeksizin her mevsim içilir. Karadeniz bölgesinde yetişen çaylar kurutulduktan ve işlemlerden geçtikten sonra bizlere hazır şekilde sunulur. Geriye ise çayı demlemek ve içmek kalır. Çayın farklı demleme çeşitleri ve farklı demlenme süreleri vardır. Bu süreler çayı nasıl demlediğinize göre değişiklik gösterebilir. Çay kaç dakikada demlenir? Çayın ortalama demlenme süresi nedir? Çay nasıl yapılır? Sizler için çayın demlenmesi hakkında merak edilenleri derledik.
#Çay Kaç Dakikada Demlenir?Dünyada, ’imparatorların çayı’ olarak bilinen, Türkiye'de ise ’beyaz iksir’ adıyla kilosu 4 bin TL’yi bulan fiyatlardan satılan beyaz çay, bağışıklığı güçlendiren özelliğiyle pandemide yok sattı. Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, pandemi sürecinde stokların tükendiğini söyledi.
#ÇaykurÇeşitli kent meydanlarına yerleştirilen karpuz, zeytin, ekmek, çay, simit gibi heykellerin “Türk Pop Art’ı” olduğu fikrini ortaya atan sanatçı Komet, sanat dünyasında tartışma yarattı. Sanatçılar, hemen her kentte görülen bu heykelleri Hürriyet’e değerlendirdi...
#Abuk Sabuk HeykellerÇevresel ya da bazı hastalıklar ile ortaya çıkan ses kısıklığı, psikolojik nedenler ve alerjiden de kaynaklı her yaştan kişide görülebilen sağlık sorunlarında biridir. Ses kısıklığı grip nezle gibi hastalıklar gibi belirtilerle ortaya çıkabilirken, bazı durumlarda ses kısıklığının altında ciddi rahatsızlıklar yatabilir. Peki, ses kısıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte, ani ses kısıklığı nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen bilgiler.
#Ses Kısıklığı Nasıl GeçerSıcaklığın azaldığı dönemlerde grip vakaları da artıyor. Özellikle yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda ciddi sonuçlar doğurabilen grip, ciddiye alınması gereken bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca griple birlikte baş ağrısı, kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük de görülebiliyor. Gribe iyi gelen bitkisel içecek ve yiyecekler yardımıyla doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki grip nasıl geçer? Evde gribe ne iyi gelir? İşte gribi hemen kesen öneriler...
#Grip