Güncelleme Tarihi:
Ada çayı ilk kez Marmara Adasından gelen bir çay olduğu için ismi Ada çayı olarak kalmıştır. Ege bölgesinde ada çayı acı elma olarak da kabul edilir. Yapraklarından çay yapıldığı gibi yağı da yapılabilir. Mide ve kolesterol hastalıklarına, beyin fonksiyonlarına ve sindirim sistemine birçok faydası bulunur. Ada çayının fazlası tansiyonun çıkmasına sebep olduğu için ölçülü şekilde kullanılması gerekir.
Ada Çayının Faydaları Nelerdir?
İstanbul'a ilk kez Marmara Adasından gelen çay bu sebeple Ada çayı olarak kabul edilir. Ada çayı Ege Bölgesi'nde ise acı elma olarak bilinmektedir. Aromatik ve tıbbi bir bitki olmasından dolayı çay olarak tüketilebildiği gibi uçucu yağ ya da esans olarak da kullanılır. Ada çayının faydaları:
Aşırı terlemeyi azalttığı uzmanlar tarafından tespit edilmiştir.
Sindirim sistemini korur ve ishal için de etkili bir çaydır.
Menopoz sonrasında ortaya çıkan belirtilerin hafiflemesini sağlar.
Kolesterol ve mide hastalıklarını rahatlatır.
Cildi lekelere ve hastalıklara karşı korur.
Diş ve ağız hastalıklarına iyi gelir.
Beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur.
Zararlı tüm toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Stresi ve depresyonu azaltır.
Özellikleri Nelerdir?
Ada çayı tarihi boyunca her zaman şifalı bir bitki olarak değerlendirilmiş ve kullanılmıştır. Birçok hastalıktan korunmak ve tedavi olmak için ada çayı içilir. Aromatik bir kokusu olduğu için sabur ve parfümlerde de esans olarak kullanılabilir. Ada çayının yaprakları ilaç yapımı için de kullanılır. Ballıbabagiller familyasından olan ada çayının içerisinde K, E, B9, B6, B3 ve A vitaminleri vardır.
Demir, manganez, kalsiyum, çinko, bakır ve potasyum mineralleri açısından da oldukça zengindir. Az kalorili olması ve içerisinde lif ile protein bulunması kilo kontrolü ve yağ yakımından da etkili olmasını sağlar. Ada çayının içerisinde doğal kimyasal olarak bilinen ellagik asit, kafeik ve polifenol de bulunur. Akdeniz ülkelerinde ada çayı halk ilacı olarak kabul edilen bir bitkidir.
Ada Çayı Nasıl Demlenir?
Genelde hazır olarak su kaynatılarak yapılsa da ada çayı demlenerek hazırlandığında daha faydalı olur. Böylece besin değeri daha iyi korunur ve daha yoğun bir tat alınır. Kaynar suda ya da demlenme esnasında çok bekletmemek gerekir. Çok bekletilirse ada çayının acı bir tat verdiği bilinir. da çayını 2 ya da 3 dakika kaynattıktan sonra tüketmek gerekir. Eğer demlenerek tüketilecekse 10 dakika kadar demlenmesi ve sonrasında süzülerek tüketilmesi gerekir. Yapraklarından süzülmesi acı tattan arınmasını sağladığı için daha keyif verici bir çay olur.
Ne İşe Yarar?
Ada çayı genelde çay olarak tüketilir. Antiseptik özelliği olması sayesinde mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının iyileşmesi için etki gösterir. Gastrit ve ishal oluşumunu da engelleyen ada çayı kolik tedavisi için de kullanılabilir.
Spazm azaltıcı özelliği vardır ve vücutta iltihap oluşumunu engeller. Güçlü bir antioksidan olan ada çayı vücutta olan serbest radikaller ile savaşır ve kansere karşı koruyucu olur. Kimi zaman sağlık kimi zaman için de güzellik için kullanılır. Kullanım alanı fazla olan ada çayı uçucu yağ olarak da kullanılır. Baş ağrısı, cilt hastalıkları, bağırsak ve mide hastalıklarının giderilmesine yardımcı olur. Ada çayı kozmetik alanında da kullanılır.