Genel yayın yönetmenimiz Ahmet Hakan, 28 Kasım’daki köşe yazısında “Karlı dağlardaki tüm tesisler, kayakçı zevkine göre oluşturuluyor. Bizi düşünen yok. Sevdiğim şey şu: Dağ başında, karların ortasında, ahşaptan yapılmış bir kar oteli” yazınca jürimize pisti olmayan ama kar tatili yapabileceğimiz adresleri sorduk. Dağ evinden butik otele, huzura davetiye çıkaracak önerileri sıraladık.
#SeyahatTarihçi Robert K. Massie ‘Çariçe Katerina’ adlı biyografi eserinde, Rus tarihinde ‘Petro’nun dengi olabilmiş tek insan’ olarak tanımladığı, ilginç öznenin, Katerina’nın hayatına odaklanıyor. Onun adım adım bahtsızlıktan tahta yükselişini ve burada yaptığı işleri, çevresi ve dönemiyle beraber aktarıyor.
#Çariçe KaterinaBizim Türk vakanüvisleri ve 18. asrın ilk sefirleri ona ‘Deli Petro’ derler. Lakin tarihçimiz Ahmed Cevdet Paşa’dan beri Türkler de ‘Büyük Petro’ unvanını kullanmaya başladılar. Şüphesiz ki memleketi de ona ‘Büyük Petro’ unvanını verir. Sovyet İhtilali’nin ilk 15 senesinde kendisine ısrarla I. Petro dendiği halde nihayet Stalinist milliyetçi politika döneminde ‘Büyük Petro’ unvanı kabul edildi.
#YAZARSt. Petersburg, eski adıyla Leningrad, öyle güzel, öyle görkemli bir şehir ki her sokağında sanat edebiyat ve tarih sunuyor. Puşkin ve Dostoyevski’nin memleketinden başka bir şey beklenemezdi. Puşkin, Gogol, Çaykovski ve Dostoyevski gibi birçok ünlü yazar, besteci ya bu şehirde yaşamış ya da bu şehirde önemli anıları geçmiş. Dostoyevski’nin Suç ve Cezası, Gogol’un Palto’su, Andrei Bely’in Petersburg’u... Okuduğum bu romanlardan tanıdığım ve zihnimde defalarca canlandırdığım St. Petersburg’a yolum kış mevsiminde düştü. Bu sefer roman kahramanlarının peşinde hayali değil, canlı canlı gezdim şehri. İşte size St. Petersburg gezi rehberi…
#Petersburg Gezisi19’uncu yüzyılın son yıllarını İstanbul’da geçirmiş Rumen diplomat Trandafir G. Djuvara’nın ünlü çalışması ‘Türk İmparatorluğunun Paylaşılması Hakkında Yüz Proje’, Avrupalıların Türkleri bertaraf etmek amacıyla tasarladığı tüm planların tafsilatlı bir incelemesini sunuyor.
#KitapsanatDünyanın Büyük Pedro diye tanıdığı, iki metrenin üzerindeki adamı biz neden ‘deli’ olarak tanıyoruz? Pedro’yu hangi hayali Osmanlı’yla karşı karşıya getirdi? Baltacı, Çariçe Katerina için mi Pedro’yu affetti? Dünyanın en görülesi şehirlerinden St. Petersburg’dan bildiriyorum
#Hermitage MüzesiFontanka üzerindeki 15 köprünün kesinlikle en güzeli, Aniçkov. Köprünün dört başında dört bronz at, dördü de şaha kalkmış, dizginlerine yapışıp kendilerine gem vurmaya çalışan terbiyecilerine ecel terleri döktürüyor. Rivayet o ki, batıya yönelen nallılar düşmanları, doğuya yönelen nalsızlar dostları bekliyor.
St. Petersburg, iki yüzyıl boyunca Rusya’nın başkenti, sanat ve eğlence merkeziydi. Mimarisi, Venedik’i çağrıştıran kanalları, köprüleri, parkları, müzeleri, yetiştirdiği edebiyatçılar ve müzikçilerle Moskova’nın ihtişamını hep gölgelemeyi başardı. Rus balesi burada doğdu, Rus müziğinin merkezi oldu. Güzelliğini 900 günlük Nazi bombardımanı dahi yok edemedi.
İzmir’de 29-31 Mayıs’ta gerçekleştirilecek 5’inci Eğitim ve Bilim Olimpiyatı Proje Yarışması’nda Uşak’ı temsil edecek Bilim ve Sanat Merkezi’nin iki öğrencisi, hedef seçiminde daha isabetli karar vermeye yardım için, liselerde "İletişim Stratejisi-Stratejik Düşünme" dersleri konulmasını öneren çalışma hazırladı.
2007’yi 6.3 milyar dolarlık eser satışıyla kapatan, 142 yıllık müzayede şirketi Christie’s, Türk koleksiyonerlerin İslam ve oryantal sanatların dışında; empresyonist sanat, modern tasarım ve mücevhere ilgi göstermesini hayretle izliyor. Christie’s Türkiye’deki faaliyetlerini artırmaya hazırlanıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 2008 seçimlerinde Kremlin koltuğunu St Petersburg Valisi Valentina Matviyenko’ya devredeceği duyumları yayılmaya başladı. Putin’in yerine kadın başkan konusunu işleyen dünkü Noviye İzvestiya gazetesi "Vladimir Putin bir bakıma Rusya’nin yeni Çar Pedro’su oldu.