İtalyan mutfağı, tam anlamıyla bir lezzet cümbüşü! Sadece ürün çeşitliliğiyle değil, farklı tarzda lokantalarıyla da segmentasyon nasıl olmalı üzerine adeta bir pazarlama dersi veriyorlar. İtalya’nın bu birbirinden farklı tarzdaki işletmelerinin özellikleri neler, birlikte bakalım…
#Somer SivrioğluSicilya’nın meşhur hamur tatlısı cannoli, dünya çapında tanınıp seviliyor. Bu hafta onun zengin tarihini birlikte keşfedelim, zaman içinde gelişen lezzetli çeşitlerini tanıyalım istiyorum. İster özel bir gün kutlamasını ister basit bir keyif anını taçlandırmak için vereceğim tarifi de mutlaka deneyin.
#CannoliVincenzo Candiano Sicilya’nın en tarihi kasabalarından Ragusa Ibla’da Michelin yıldızlı Locanda Don Serafino’nun başında. Sicilya ruhunun inkâr edilemez cömertliğini hazırladığı her lezzette hissettiren şef, İtalyan Mutfağı Haftası kapsamında Swissôtel Büyük Efes’in mutfağındaydı. Süt bazlı bir sosla verdiği pizzicotti’ler, denizkestanesiyle sunduğu spagetti, füme uskumru ve yosun tozuyla tatlanan risotto menünün yıldızları arasındaydı.
#Vincenzo CandianoCannoli, İtalyan mutfağında tiramisu kadar meşhur bir tatlı. Çıtır çıtır ve rulo şeklindeki hamura doldurulan kremasıyla tadına doyum olmuyor. Çeşitli ebatlarda da hazırlanabiliyor. Peki cannoli (kanoli) nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte cannoli tarifi, yapımı ve püf noktaları...
#Cannoli Nasıl YapılırAyvalık’ta son birkaç yıldır farklı tarzda mutfaklara sahip mekânların açılması ve en önemlisi bunu sürdürebilmeleri gastronomik renklilik adına heyecan verici. ‘Rakı–balık–Ayvalık’ üçlemesine itirazım yok fakat biraz farklılıktan kimseye zarar gelmez. Geleneksellik iyidir ama arada heyecan yaratmak da gereklidir. İşte geçen yıllarda yarattıkları heyecanı sürdürenler, yeniler ve klasiklerle Ayvalık-Cunda lezzet rehberimiz...
#GastronomiAlman şair, düşünür Goethe “Sicilya’sız bir İtalya insanın ruhunda iz bırakmıyor, burayı görmeden İtalya’yı tam olarak kavrayabilmek mümkün değil” demiş. Olumsuzluklarını bile avantaja çeviren dinamizmiyle adeta insanın kanına işleyen Sicilya, ülkenin hiçbir yerine benzemiyor ama her bölgeden birçok farklı renk barındırıyor.
#SeyahatAçıldığı günden bu yana bir Alaçatı klasiği haline gelen Limon Köyiçi, birbirinden leziz tatlarıyla adından söz ettiriyor. Şef Eyüp Gül, “Otun da, deniz mahsüllerinin de en iyisi coğrafyamızda bulunuyor. Bunca zenginlik içinde iyi bir menü oluşturmak bizim için hiç de zor olmadı” diyor.
#1Akaretler’de henüz üç ay önce açılan Èlie Restaurant, yerel malzemeli Akdeniz lezzetlerini tadabileceğiniz, şık ama fiyatlarıyla da ürkütmeyen, konforlu bir mekân. İskenderun karidesi tempura, mantar püreli et tartar, tereyağı soslu ev yapımı agnolotti ve Bursa kestaneli mont blanc menünün öne çıkanları arasında…
#Fine DiningKuruçeşme’de açılan Sorriso’nun menü danışmanlığını sektörün tecrübeli ismi Tolga Atalay yapıyor. Dört yıllık ekşi mayayla hazırladıkları pizzalar, Türk damak tadına da uygun. Sucuklu, bonfile dilimli, deniz mahsullü gibi 12 ayrı çeşitleri var. İslenmiş dana sırtı ve yumurtalı, tereyağlı sosla hazırlanan ev yapımı penne’yi mutlaka deneyin!
#Sorrisoİtalyan mutfağı lezzetleri denince akla ilk gelen tatlılardan olan cannoli (kanoli), kızarmış çıtır çıtır hamuruyla damakta enfes bir tat bırakıyor. Asıl cannoli ricotta peynirinden yapılsa da evde cannoli yapmak için alternatif peynirler kullanabilirsiniz. İşte orijinal cannoli tarifi sizlerle…
#Cannoli TarifiFenomenlere, şöhretlere tanıtmaları için gönderilen “hediye-ürün”lerle ilgili bir yazı yazdım... Şikâyetin, mail’in ardı arkası kesilmiyor. Meğer bizim o çok bayıldığımız influencer’lar, ünlüler neler yapıyormuş... Bakın, yazanın ismini saklı tutarak bir dijital pazarlamacının mektubunu paylaşıyorum.
#Bodrumİtalyan mutfağının en sevilen tatlılarından tiramisu artık sadece İtalya'da değil dünyanın dört bir yanında yapılan ve zevkle tüketilen bir lezzet haline geldi. Kelime anlamı "Beni neşelendir" olan tiramisu, gerçekten de yiyene keyif veren bir tatlı. Peki evde tiramisu yapmak istiyorsanız nelere dikkat etmelisiniz? İşte bu nefis İtalyan lezzetini sofrasında misafir etmek isteyenler için tiramisu yapımı ve püf noktaları...
#Tiramisu TarifiKahvenin ya da çayın yanında farklı bir lezzet arayanların son dönemdeki en popüler seçimlerinden biri bir Fransız tatlısı olan makaron. Lezzetiyle acıbadem kurabiyesine benzeyen makaron, renkli görüntüsüyle de akılları başlardan alıyor. Siz de bu havalı tatlıyı evinizde yapıp misafirlerinize ikram etmek isterseniz, püf noktaları eşliğinde tarifimize hemen bir göz atın.
#Makaron Nasıl YapılırFransız mutfağından geldiği düşünülen ve İngilizce adıyla ‘cream puff' olarak da bilinen profiterol, her ne kadar zahmetli bir lezzet gibi görünse de püf noktalarına dikkat edildiğinde kolayca yapılabiliyor. Mevsimine göre dondurmayla sunuma hazırlayabileceğiniz profiterol tarifini ince çekilmiş fındık, fıstık ve ceviz içi gibi kuruyemişlerle süsleyip daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. İşte, püf noktalarıyla profiterol tarifi...
#ProfiterolAdriyatik’in bence en güzel şehri olan Dubrovnik’e yolum üçüncü kez Good Food Yemek Festivali vesilesi ile düştü. Her yıl ekim ayının üçüncü haftası düzenlenen festivali dünyanın farklı ülkelerinden gelen basın mensuplarıyla birlikte izledik. İstanbul’dan Türk Hava Yolları direkt uçuşu ile iki saatte Dubrovnik’e vardık ve üç gün boyunca şehri hem gezdik hem de lezzetlerini tattık.
#DubrovnikHerkesin gördüğü ya da mutlaka görmek istediği bir İtalya’sı var. Son zamanlarda İtalya denince benim aklıma en çok Sicilya geliyor. Tarih, doğa, muhteşem lezzetler, Akdeniz, bir de yavaş akan zaman… Sicilya; samimi, sıcak, cana yakın ve güzel insanların yaşadığı Akdeniz’in en büyük adası. Robert de Niro’nun başrolünü oynadığı ‘A Bronx Tale’ filminde Sicilya şu şekilde tanımlanmış; "İtalya'yı biliyorsun, şu çizme şeklindeki ülke. Onun tekmelemek istermiş gibi durduğu küçük bir ada vardır. İşte o Sicilya'dır."
#SicilyaHerkesin gördüğü ya da mutlaka görmek istediği bir İtalya’sı var. Son zamanlarda İtalya denince benim aklıma en çok Sicilya geliyor. Tarih, doğa, muhteşem lezzetler, Akdeniz, bir de yavaş akan zaman… Sicilya; samimi, sıcak, cana yakın ve güzel insanların yaşadığı Akdeniz’in en büyük adası. Robert de Niro’nun başrolünü oynadığı ‘A Bronx Tale’ filminde Sicilya şu şekilde tanımlanmış; "İtalya'yı biliyorsun, şu çizme şeklindeki ülke. Onun tekmelemek istermiş gibi durduğu küçük bir ada vardır. İşte o Sicilya'dır."
#SicilyaHayata Dair Bi’kaç Satır uzun yıllardır gazetecilik yapan Fikret Aydemir imzalı bir deneme kitabı. İnkılap Yayınları tarafından yayınlandı. Hayata, inceliklere, şehirlere, şehirlerin ruhlarına dair yazılar da var kitapta, politikaya, sanata, edebiyata dair düşünceler de.
#Fikret AydemirBir döneme damga vuran ‘Gelinim Olur Musun?’ programının en ünlü simalarından Sinem Umaş, gece yarısı aldığı biraları hangi tekel bayiinden aldığını söylemediği için polislerce yerlerde sürüklendiğini iddia edince karakolluk oldu. Polisler de ‘Biz de şikayetçiyiz’ dedi.
#Gelin Adayı Sinem