Çam Fıstığı haberleri sayfasında Çam Fıstığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 592 Çam Fıstığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kuruyemişler insanların severek tükettikleri ürünlerin başında gelmektedir. Türk mutfağında tatlılarda, yemeklerde, pastalarda, salatalarda, sebze yemeklerinde, soslarda ve daha pek çok alanda kullanılan kuruyemişlerin insan sağlığına olan faydaları da oldukça fazla olmaktadır. Kuruyemişlerin bazılarından insan sağılığına faydalı olan yağlar da üretilmektedir. Çiğ olarak da kullanılan kuruyemişler yiyeceklerle pişirilerek de kullanılmaktadır. Alternatif kullanım alanları fazla olan kuruyemişlerden biri de Çam fıstığı olmaktadır. Peki, çam fıstığı nasıl toplanır? Çam fıstığı kozalağı ne zaman toplanır? İşte, çam fıstığı hakkında merak edilen detayları sizler için derledik.
#Çam FıstığıPesto sosu, özellikle makarnaya çok yakışıyor. Üstelik lezzetli olmasının yanı sıra yapımı çok da pratik. Kızarmış ekmek dilimleriyle de bu nefis sosun tadına doyum olmuyor. Peki pesto sosu nasıl yapılır? İşte ev yapımı pesto sos tarifi...
#Pesto SosAydın çamfıstığı, Coğrafi İşaret tescili aldı, böylelikle uluslararası boyutta ününe ün katacak. Ancak Bergama’da yaşayan çamfıstığı üreticisi Yusuf Doğan, ağaçlarda henüz yetkililerin de biliminsanlarının da anlayamadığı bir hastalık olduğunu söylüyor.
#Gazetehaberleriİzmir’in Bergama ilçesindeki Kozak Yaylası’nda üretilen çam fıstığı, son yıllarda fiyatı giderek artan gıda ürünlerinden biri oldu. Kilosu 600 liraya kadar yükselen çam fıstığı hem lezzetli hem de sağlıklı olması nedeniyle tercih edilirken, sahtekarlar, belli işlemlerden geçirdikleri yer fıstığını çam fıstığı gibi satmaya başladı. İki ürün arasındaki fiyat farkı ise çam fıstığındaki fiyat artışı nedeniyle 15 katına kadar çıktı.
#Çam Fıstığıİstanbul'da yaşayan 64 yaşındaki Yusuf Çebi, bundan tam 32 yıl önce çam fıstığı yediği esnada fıstığı nefes borusuna kaçırdı. Şiddetli bir şekilde öksürmeye başlayan ve terleyen Çebi, şikayetleri artınca doktora gitti. Farklı hastanelerde tümör şüphesi ile araştırılan Çebi, yıllarca verilen tedavilerden yarar görmedi. 32 yıl sonra yapılan tetkiklerde akciğerin sağ tarafında tespit edilen çam fıstığı bronkoskopi ile alındı.
#İstanbulMERSİN'in Silifke ilçesinde 20 yıl önce yaz günlerinde güneşten korunmak için evinin bahçesine fıstık çamı fidanları diken Abdurrahman Serin (72), ilk hasadında 40 bin TL kazandı. Serin, şubat ayında hasat ettiği çam fıstıklarını, gelecek yıl yapacağı hasatla birleştirip kilosu 300 ila 500 lira arasında satmayı hedeflediğini söyledi.
#MersinBatılı ülkelerin vazgeçilmezi olan patlamış mısır, kızarmış patates ve cipsler bizim de en çok tükettiğimiz atıştırmalıklar. Bir film izlerken veya sohbet ederken vazgeçilmezimiz haline geldiler. Moğolistan’da da bu atıştırmalıkların yine torba torba çam fıstığı tüketiliyor. Peki Moğollar neden çam fıstığına bu kadar düşkün? İşte sebebi…
#Çam FıstığıTürkiye'de çam fıstığının "ana yurdu" olarak adlandırılan ve ülkede bu ürünün yüzde 80'ini üreten İzmir'deki Kozak Yaylasında fıstık yetiştiricileri, yaklaşık 9 yıldır devam eden rekoltedeki düşüş nedeniyle zor günler yaşıyor. Çiftçilerden bazıları ürünün kilosu 130 lira olmasına rağmen rekoltedeki düşüklük nedeniyle başka ürünlere yöneliyor.
#Bergama Ticaret OdasıTürkiye'deki çam fıstığının yüzde 80'nin yetiştirildiği Kozak Yaylası'nda rekolte 2 bin tonlardan 500 tonlara kadar düştü. Ana geçim kaynağı fıstık olan çiftçilerden bazıları ürünün kilosu 130 lira olmasına rağmen rekoltedeki düşüklük nedeniyle başka ürünlere yöneldi. Bergama Ticaret Odası Başkanı Ürper, "Yayla genelinde üreticinin yıllık kazancı 20-25 milyon liraya düştü. Eskiden 200 milyon lira civarındaydı" dedi.
#Çam FıstığıEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Aşure, tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bir karışımdan yapılan bir tatlıdır. Aşure haftasının gelmesi ve aşure biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Aşure ne anlama gelir. Türkiye ve Balkanlar'daki Müslümanlar, Aşure Günü'nün gerçekleştiği Muharrem ayında aşure yaparlar. Geleneksel olarak, Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Aşure, bu günü anmak için büyük miktarlarda yapılır ve alıcının dinine veya inanç sistemine bakılmaksızın bir barış ve sevgi teklifi olarak arkadaşlara, akrabalara, komşulara, meslektaşlara, sınıf arkadaşlarına ve diğerlerine dağıtılır. Aşure, ağır ve kalori bakımından zengin doğası nedeniyle geleneksel olarak yılın soğuk aylarında yapılır ve yenirdi. Aşure haftasının gelmesi ve aşure tariflerinin araştırıldığı bu günlerde, biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Sizin için çeşitli kaynaklardan aşurenin tarihi ile ilgili bilgiler derledim.
#AşureBazı besinler kanser hücrelerini vücuttan uzaklaştırma konusunda vücudun iç dinamiklerine daha fazla destek veriyor. Pek çok uzman ise ölçüyü kaçırmadan bu besinlere sofranızda yer açmanız gerektiği konusunda uyarıyor. Peki kansere meydan okuyan besinler hangileri? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? İşte detaylar…
#SağlıkKestane, bol ve besleyici olmasının yanı sıra uzun süre saklanabilmesiyle de İtalyan mutfağının en sevilen malzemelerinden biri her zaman... Castagnaccio, basitçe kestane unu, su ve zeytinyağından yapılan, enerji bombası, yassı bir kek. Farklı bölgelerin kendine özgü yorumlarıyla zaman içinde farklı tarifleri de gelişmiş...
#KestaneÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk. Kime sorsanız uyku problemi yaşıyor. Çareyi melatonin takviyelerinde bulanlar de eşine dostuna kullandığı takviyeyi tavsiye ediyor fakat uzmanlar bu takviyelerin gelişigüzel kullanımı konusunda herkesi uyarıyor.
#Sağlıklı UykuUyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonu, vücudumuzda doğal yollardan üretiliyor. Salınımı karanlık olunca artıyor, aydınlıkla düşüyor ancak bunun yanında birçok etken melatonin seviyesini etkiliyor. Uyku bozukluğu yaşayan pek çok kişi eş dost tavsiyesiyle melatonin takviyesi alıyor fakat uzmanlar gelişigüzel kullanımının sakıncaları konusunda uyarıyor.
#Melatonin“Ekseriyet yürüyerek gitti ortaokula yavrum...” dedi Fatma Çetin, önceki gün oğlu Bilal Çetin’in cenaze töreninden önce başsağlığı dilemek üzere yanına gittiğimde. Elimi bırakmadı. Yaşadığı evlat acısının ağırlığı karşısında ayakta durabilmek için oğlunun arkadaşının elinden sıkıca tutuyordu.
#Bilal ÇetinIsparta Eğirdir yöresine ait sazan dolması MasterChef programı ile aranan tariflerden biri oldu. İç pilavı ile muhteşem bir lezzet olan sazan dolması kışa hazırlandığımız bu aylarda akşam yemeği için harika bir alternatif. Peki, sazan dolması nasıl yapılır? İşte MasterChef sazan dolması tarifi ve malzemeleri...
#Sazan DolmasıGaziantep Türkiye’nin Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilidir. Şehir sanayi alanında oldukça gelişmiştir. Ayrıca tarihi açıdan da Türkiye’nin yaşana en eski ili olarak bilinmektedir. Gaziantep denince, baklava, fıstık ve kale akla gelmektedir. Gezilecek pek çok yeri ve tadılacak pek çok lezzeti vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Antep YemekleriTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi sektörü büyük bir gelişim gösterdi. Ama bu kez müşterileri konuşalım. Yani ismi duyulan restoranlara sadece trend o olduğu için giden müşterileri... Bu tür gastronomik restoranlara giden arkadaşlarımdan kaç kez “Dünyanın parasını verdik, üstüne de aç kaldık. Restorandan çıkınca çorbacıya gittik” diyenleri duydum. Çiğ ürünleri sevmiyorsak bir Japon restoranında ne işimiz var ya da limon otuna burun kıvıracaksak Tay mutfağını nasıl kavrayacağız?
#RestoranTv8’in sevilen yarışma programı MasterChef 1 Ağustos Salı akşamı yeni bölümüyle ekranlara geliyor. Kavun dolması tarifi de MasterChef izleyicileri tarafından merak ediliyor. Osmanlı saray mutfağı lezzetlerinden birisi olan kavun dolması yapılışı düşünüldüğü kadar zor değildir. Peki, Kavun dolması nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte MasterChef kavun dolması tarifi yapılışı!
#Kavun DolmasıYıl 2012, henüz Radikal kapanmamış, farklı gazetelerden bir grup yazar Hüsnü Özyeğin’in davetiyle Özyeğin Üniversitesi’nde açılan Le Cordon Bleu’de, okulun master şeflerinin bizim için düzenlediği ‘workshop’a katılıp sos yaparak sembolik diplomalarımızı almış ve muhteşem bir yemek yemiştik.
#Müge AkgünTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#Elmalı GaletteÖzel ve geniş sofraların kurtarıcı lezzetlerinden herkesin onayından geçen, iştah açan görüntüsüyle tüm dikkatleri üzerinde toplayan iç pilavlı önce portakal suyunun ferahlığında marine ediliyor. suyuyla ağır ağır pişerek lezzetine doyum olmayan bir efsaneye dönüşüyor. Geniş aileler için lezzetli ve doyurucu bir yemek ve arzu ettiğiniz garnitürleri ekleyerek pişirip çeşitlendirebileceğiniz bütün kuzukarabella, unutulmaz zamanların en keyifli anlarından biri olarak aklınıza kazınacak!
#Portakallı İç PilavAlmanya’da uzun yıllar başta Hürriyet gazetesi olmak üzere, Türkçe medyaya emek veren ve 16 Ocak 2021 tarihinde, yakalandığı Kovid 19’a yenik düşerek aramızdan ayrılan gazeteci İbrahim Ergül için ailesinin başlattığı hatıra ormanı projesi hayata geçirildi.
#AlmanyaVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganGöbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLOsmanlı saray mutfağından kavun dolması MasterChef programı ile yeniden gündeme geldi. Kavun dolması Fatih Sultan Mehmet'in en sevdiği yemeklerden biri olarak biliniyor. Peki, kavun dolması nasıl yapılır, hangi yöreye ait? İşte, kavun dolması tarifi ve malzemeleri...
#Kavun Dolması MasterchefAşure ayı devam ederken, en lezzetli aşure tarifi için araştırmalar devam ediyor. Birlik ve beraberliği simgeleyen aşurenin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Peki, aşureye nişasta katılır mı, aşure nasıl yapılır? İşte aşure yapımının püf noktaları...
#AşureMide asidinin yemek borusuna doğru yükselmesi ile meydana gelir. Reflü en çok 30-40 yaş aralığındaki nüfusun %30-40’ını etkiler. Şişmanlık, hamilelik, karın içi basıncın artması, genetik yatkınlık gibi durumlar, reflü oluşumunda büyük rol oynar. Peki, reflüye iyi gelen kuruyemişler nelerdir? Reflüye hangi kuruyemiş türleri iyi gelir detayları ile sizler için derledik.
#Reflüye İyi Gelen KuruyemişlerAşure tarifi ve malzemeleri ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvime göre aşure günü 2022 yılında 8 Ağustos tarihine denk geldi. Birlik ve beraberliği simgeleyen aşurenin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Peki, aşure nasıl yapılır? İşte püf noktaları
#Aşure Tarifi