Banyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanDaha güzel görünmek isteyen birçok kişi estetik operasyon yaptırıyor. Fakat daha güzel olacağım derken merdiven altı merkezlerden, işin ehli olmayan kişilerden uzak durmak gerekiyor. Yoksa güzelleşmek için uzandığımız o masadan bir estetik mağduru olarak kalkabiliriz. Bu durumu yaşayanlarla konuştuk.
#Pınar TahirlerEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserGücünü oyunculuğundan alan isimlerden. Televizyon, tiyatro, sinema… Her alandaki varlığıyla izleyeni mest ediyor. Şu sıralar yeni müzikali için provadan provaya koşan Canan Ergüder’le buluştuk; kendisi gibi oyuncu olan eşi Kenan Ece’yle birlikteliğini, anneliği, şöhreti yaşayış tarzını ve günümüz oyuncularını konuştuk: “Birçok genç kadın oyuncunun yüzü bana yapay görünüyor. Kaşları aynı şekilde alınıyor, aynı dolgular, kabul gören burun şekilleri, çirkinleşmeyen yüzler, en mükemmel anda akan toparlak bir gözyaşı.”
#Canan ErgüderHollywood’un şöhret basamaklarını en hızlı tırmanan isimlerinden biri oldu Sharon Stone. Biz onu Temel İçgüdü filmiyle tanımış olsak da kariyerine aslında 80’li yıllarda başlamış, bir yıldız olmak için çok uğraşmıştı. Uzun süre televizyon dizilerinde ufak tefek roller alarak yönetmenlerin dikkatini çekmeye çalıştı, çabaları sonuçsuz kalmayacaktı.
#SHARON STONEHer ölüm erken ölüm derler ama söz konusu ünlü bir Hollywood oyuncusu olunca yaşı kaç olursa olsun dünya çapında üzüntü yaratıyor ve günlerce konuşulmaya devam ediyor. Dün 71 yaşında hayatını kaybeden Kirstie Alley için de aynısı geçerli. Kanserden öldüğü açıklanan oyuncunun hastalığının hiç kimse tarafından bilinmemesi soru işaretleri yaratmıştı. Şimdi ise gerçekler bir bir ortaya dökülüyor…
#Kristie AlleyKadınların birçoğunda meme asimetrisi görülmesi normal ancak bazı insanlarda iki meme arasındaki fark çok büyük olabiliyor. Rebecca Butcher, Poland Sendromu adı verilen bu nadir hastalıktan mustarip kadınlardan sadece biri... Hem Butcher'ın yaşadıklarını hem de Poland Sendromu hakkında merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkFazla kilolar hemen herkesin korkulu rüyası. Ancak ne yazık ki günümüz şartlarına göre düzensiz beslenmek, spor ve egzersize yeterli vakit ayıramamak gibi nedenler bizi fazla kilolarla baş başa bırakıyor. Üstelik bununla da kalmıyor. Çoğumuz genetik yatkınlıklarımız ya da metabolizmamız dolayısıyla tabiri caizse “su içsem yarıyor” diyerek yakınıyoruz. Ancak tabi ki bu yakınmalarımız, elimizi kolumuzu bağlayıp çaresizlikle baş başa kalmamıza neden olmuyor. Sıkı diyet programları, düzenli spor aktiviteleri ile fazla kilolarla baş etmeye çalışıyoruz. Bu tip aktiviteler elbette vücudumuza fayda sağlıyor ve belli oranlarda kilo da veriyoruz. Ama bu orantılı vücut hatlarına sahip olmak için yeterli mi? Maalesef değil. Çünkü vücudumuzdaki yağlanma çoğu zaman orantılı olmuyor. Vücudun bazı bölgeleri yağlanmaya çok daha müsait oluyor. Üstelik bu bölgelerdeki yağlanmanın türü çoğunlukla inatçı yağlardan oluşuyor. İnatçı yağlanma dediğimiz yağlar ise ne diyet ne de egzersiz ile vücudumuzu terk etmiyor.
#Sponsorlu İçerikKadınlar, on yıllardır tıp alanında yaşanan cinsiyet eşitsizliğinin etkileriyle karşı karşıya kalıyor. Uzun yıllar buyunca yanlış tedavi uygulamaları, yaşanan ciddi rahatsızlıklara ve birçok kadının hayatını kaybetmesine yol açtı. Bir dönemin "popüler" menopoz tedavisinin yarattığı sarsıcı etki ise bugün hâlâ zihinlerdeki yerini koruyor. İşte tıp tarihinin cinsiyetçi yüzü...
#Menopoz TedavisiAkdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Hürriyet’in düzenlediği Sağlık Turizmi Zirvesi’nde değerlendirmelerde bulundu. Özkan, “Sağlık turizmi ucuz yapılmamalı, bence sağlık turizminin önündeki en büyük tehlike ucuz yapmaya çalışmak. Antalya’da 5 yıl önce 3, 4, 5 klinik bunu yaparken, şimdi 100 klinik bunu yapıyor. Rakamlara baktığınızda eskiden hizmet 10 lira iken şu an 3 liraya düştü” diye konuştu.
#Sağlık Turizmi ZirvesiÖzel İzmir Gazi Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde estetik ve plastik cerrahiye ilginin her geçen gün arttığını belirterek, günümüzde sıklıkla uygulanan cerrahi yöntemler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
#İzmirHepimizin yeni yıla dair umutları var. En büyük umudumuz ise yeni yılda virüsün hayatımızdan çıkması. Salgın toplumun tüm bileşenlerine tedbirli olmayı öğretti. Tıp alanında hizmet veren plastik cerrahi klinikleri de hizmet vermeye devam etmek için kendi güvenlik ortamlarını yarattı. Koşullara uyum sağlayarak ve dikkat ederek hayata devam ediyor.
#TrendBir süredir güzel hayat enerjisi olan, güzel düşünceleriyle çevrelerine pozitif düşünce aşılayan kişileri “İyi yaşam reçeteleri” başlığıyla köşemde konuk etmeye başlamıştım. Ayda bir defa yer verdiğim bu konukluklara kısacık bir ara verip bugün sizlere “47 yaşına merhaba” diyen kendimi yazmak istedim.
#Uludağ Üniversitesi Tıp FakültesiAğlama, bebekler için kendini ifade etme şeklindir. Anne-babalarına ihtiyaçlarını bu şekilde iletirler. Ancak yenidoğan döneminde bazen tüm ihtyaçları giderilmiş bebekler ağlama krizine girebilir. Böyle bir durumu ilk defa yaşayan ebeveynler genellikle soluğu hastanede alır ve çoğunlukla doktordan “herhangi bir sağlık problem yok, gaz sancısı veya kolik” cevabını alırlar. Bu yazımızda bu problemlerden ve çözüm yöntemlerinden söz edeceğiz.
#BebekNobel ödüllü James Watson’ın bir sözü var: “Kaderimizin yıldızlara yazılı olduğuna inanmıştık. Şimdi büyük ölçüde genlerimizde yazılı olduğunu biliyoruz”. Bilim dünyası insanoğlunu her gün yeni bir bilgiye uyandırıyor. Harvard ve British Columbia Üniversitesi’nin üst üste açıkladığı çalışmalar, çocuklarda cinsel tacizin etkisinin sadece psikolojik travmayla sınırlı kalmadığı ve DNA’larında torunlarına bile aktarılabilecek değişikliklere neden olduğuna işaret ediyor. Nöroloji uzmanı Doktor Banu Taşcı Fresko, bu mirasın kendini genellikle hastalıklar, özellikle de ağrılarla ve depresyonla belli ettiğini söylüyor. Travmalar ve ağrı üzerine çalışan Fresko’yla aileden gelen bu mirasın nasıl kalıtımsal değişikliğe yol açtığını konuştuk.
#GazetehaberleriGaranti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, ilk yıl cayma oranları yüksek oldu diye otomatik BES’e haksızlık edilmemesi gerektiğini belirterek, “Gönüllü sisteme 14 yılda 7 milyon kişiyi kattık, otomatik katılımda bir yılda 3,4 milyon kişi girdi” dedi.
#Burak Ali Göçer