Philips “Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması” sonuçlarını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Philips “Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması” sonuçlarını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 10:02

Kamuoyunun yüzde 78’i mevcut sağlık durumundan memnun olduğunu belirtirken yüzde 72’si sağlık durumunun hayat kalitesini olumlu etkilediğini düşünüyor. Yüzde 86 ise sağlıklı olmak adına çaba gösteriyor.

Haberin Devamı

Philips Türkiye, Ipsos iş birliği ile yaptığı “Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması” sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de kamuoyunun sağlık konusunda nabzını ölçen araştırma, ilgi çekici sonuçları ile toplumun sağlığa bakışını ve sağlık konusundaki tercihlerini ortaya koyuyor.
 
Ipsos’un Philips Türkiye için 12 ilden 1209 kişinin katılımı ile gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye kentsel alanı temsil eden bir örnekleme sahip. Türkiye’nin sağlık trendlerini belirleyen araştırmanın sonuçları 16 Mayıs’ta yapılan toplantı ile açıklandı. Dr. Fatoş Karahasan moderatörlüğünde; Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak ve Philips Personal Health Genel Müdürü Milena Elmasoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da uzman görüşleri ile araştırma sonuçlarını yorumladı.
 
Philips’in sağlık vizyonu ve araştırmayı yaptırma amacından bahseden Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak, “Günümüzde dünya, sağlıklı yaşam ve hayatı iyileştiren ekonomiler üzerinde yükseliyor. İnsanlar bilinçleniyor ve sağlıklarıyla her geçen gün daha fazla ilgilenir hale geliyor. Değer odaklı sağlık sistemine geçiş hızla artıyor. Sağlık alanında daha az maliyetli bakıma ve dijitalleşmeye yönelik bir trend var. Çoğalan kronik hastalıklar, büyüyen ve yaş ortalaması artan bir nüfus, insanların ihtiyaçlarına bir an önce çare bulmayı ve bunu yaparken de artan maliyetleri düşürmeyi gerektiriyor” dedi.
 
Haluk Karabatak, “Philips olarak 2025 yılına kadar dünyada 3 milyar kişinin yaşamını iyileştiren bir şirket olma hedefiyle ilerliyoruz. Bu strateji doğrultusunda küresel çapta sağlık alanında birçok araştırma yapıyoruz. Biz de Türkiye’de, Ipsos ile birlikte sağlık trendlerini sorgulayan, halkımızın sağlığa bakışını ortaya koyan ve nabzını tutan bir çalışma yaptık. Türkiye’de nüfusun yüzde 33’ü obez ya da kilolu, 7 milyondan fazla diyabet hastası var ve her yıl 300 binden fazla kalp krizi vakası görülüyor. Bu rakamlara baktığımızda Türkiye’de sağlık alanındaki riskleri kolayca görebiliyoruz.Sağlık trendlerine yönelik yaptığımız araştırma ile biz de bu farkındalığı artırmayı hedefledik. Philips olarak bu alanda çalışmaya ve inovatif çözümler sunmaya devam edeceğiz. Araştırmanın çok önemli sonuçları olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
 
Philips Personal Health Genel Müdürü Milena Elmasoğlu ise “Philips Türkiye olarak, anne karnından başlayarak, yaşamları boyunca bireylerin daha sağlıklı ve daha kaliteli bir hayat sürdürebilmeleri için gereken koşulları oluşturmaya katkıda bulunuyoruz. Artık sağlık deyince sadece tedavi ve hastane süreci gelmiyor aklımıza... Sağlıklı ve iyi bir yaşama ulaşmak, her gün verdiğimiz küçük kararlarla, attığımız doğru adımlarla, kişisel sağlığımızı kontrol ederek ve önlem alarak mümkün olabilir” dedi.
 
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ise, “Önümüzdeki dönemin sağlık sorunları kronik sağlık problemleri olacak. Akut hastalıklar ve enfeksiyonlar konusunda çok iyi durumdayız. Modern tıp bu anlamda büyük işler başardı. Medeni hayatın getirdiği doğru beslenme, hijyen, su temini gibi gelişmeler akut hastalıkları önlüyor. Günümüzde sorunumuz kronik hastalıklar; uyku sorunları, hipertansiyon, bellek hastalıkları, oral hijyen sorunları, diyabet gibi… Probiyotik fakiri hale geldik, güneşten uzaklaştık, global bir Omega3 açığı içerisindeyiz. Bütün bu eksikler kronik hastalıkların temel hazırlayıcısı. Oysaki kronik hastalıkların yüzde 80’i önlenebilir sorunlar. Bu ihtiyaçların farkında olup bu eksikleri gidermeye çalışır ve önlem alırsak bu sorunların çözümü kolay. Çok anlamlı veriler içerdiğini düşündüğüm bu araştırmada da gördüğümüz gibi hareket etmeyen bir toplumuz. Sandalye bağımlısıyız. Daha motive bir toplum haline gelmeli, toplu halde harekete geçmeliyiz. Artık giyilebilir teknolojiler diye çok yeni bir alan var. Teknoloji ve sağlığın buluşması anlamında çok iyi işler yapılıyor. Teknolojinin sağlığımızın daha çok içine girmesi lazım” diye konuştu.
 
Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması’ndan ilgi çekici sonuçlar

Yapılan araştırmaya göre toplumun yüzde 78’i mevcut sağlık durumundan memnun olduğunu belirtirken yüzde 72’si sağlık durumunun hayat kalitesini olumlu etkilediğini düşünüyor. Yüzde 86 ise sağlıklı olmak adına çaba gösteriyor.
 
Yemek yeme alışkanlıklarını sağlıklı yaşam kavramı ile özdeşleştiren katılımcıların yüzde 67’si ev yemeği tercih ediyor; yüzde 54 ise her gün taze meyve/sebze suyu tüketmeye özen gösteriyor.

Toplumun yüzde 53’ü bakımsız olduklarında kendini sağlıksız hissediyor.
 
Kilo ve kilo kontrolü sağlıklı yaşamda önemli bir kriter olarak ön plana çıkıyor. Toplumun yüzde 73’ü kilosundan memnunken, yüzde 84’ü kilosunu kayıt altına alıyor.
 
Katılımcılara göre yüzde 70 ile stres, sağlığı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerin başında gelirken hava kirliliği, sigara-tütün kullanımı, düzensiz beslenme, hareketsizlik ve uykusuzluk diğer olumsuz faktörler arasında yer alıyor. Ev temizliği ve evdeki temiz hava ise sağlıklı yaşamı yüzde 70 oranla olumlu yönde etkiliyor. Katılımcıların yüzde 47’si elektrikli süpürgeyi sağlıkla özdeşleştiriyor.
 
Sağlık sorunu ile karşılaşan bireyler soluğu doktorda alıyor

Araştırma sonuçlarına göre herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşınca toplumun yüzde 51’i hemen doktora gidiyor. Yüzde 17’lik bir kesimin hiç doktora gitmediği görülürken, yüzde 64’lük büyük bir kesim ise sağlığı söz konusu olduğunda her türlü parayı ödemeye razı olduğunu söylüyor.
 
Türkiye’de en çok kullanılan görüntüleme cihazları röntgen, ultrason ve MR

Türkiye’de görüntüleme cihazları içerisinde en çok yüzde 59 ile röntgen ve yüzde 40 ile ultrason kullanılıyor. Sadece yüzde 8’lik küçük bir kesim tomografi ve anjiyografide verilen dozu sorguluyor. Meme kanserinden korunma yöntemleri konusunda kadınların daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini ortaya koyan araştırmaya göre kadınların yüzde 52’si elle muayene yöntemini uygulamıyor; yüzde 79’u ise mamografi çektirmiyor ve doktor kontrolüne gitmiyor.
 
Sağlık yönetimi, hastalığın teşhis ve tedavisi için teknoloji çok önemli

Teknolojinin sağlıktaki rolü hakkında önemli bilgiler veren araştırma sonuçlarına göre toplumun yüzde 65’i sağlığını yönetmesi açısından teknolojinin yardımcı olabileceğini düşünüyor. Yüzde 55 sağlık alanındaki teknolojik gelişmelerin insan ömrünü uzattığını düşünüyor, aynı zamanda katılımcıların yüzde 44’ü gittiği hastanelerin teknolojik ekipmanlarının güncel ve gelişmiş olmasına dikkat ediyor.
 
Evde bakım dikkat çekilmesi gereken bir konu

Çalışmalar, kronik rahatsızlığı olan ya da hastalıktan sonraki iyileşme evresini geçirmekte olan hastalar için evde bakımın olumlu katkıları olduğunu ve bunun, genel sağlık maliyetlerini düşürmeye yardımcı olduğunu ortaya çıkartıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!