Güneş sistemi dışında, diğer galaksilerin varlığını tespit ettikten sonra, Hubble ve diğer teleskoplar onları daha yakından gözlemlemeye başladı. Şekillerini, içeriklerini ve ölçebildikleri kadar çok diğer özelliklerini not ettiler. Pek çok galaksi türünü gözlemlediler ve ortaya çıkardılar. Galaksi türleri ve özelliklerini sizler için derledik.
Yeryüzünden hayranlıkla seyrettiğimiz o muazzam ve pırıl pırıl yıldızlarla dolu olan Samanyolu (‘Milky way) müthiş bir dinamizme sahip. İçinde 100 milyara yakın yıldızı barındıran, 100 bin ışık yılı boyutlarındaki galaksimiz Samanyolu’nun fotoğrafı oldukça net bir şekilde çekildi.
ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES Fuarı’na katılan 53 adet Türk teknoloji girişimcisi, robotik teknolojilerden, disleksi, otizm veya alzheimer olan kişilerin bilişsel performanslarını artıran telefon yazılımına kadar teknoloji odaklı ürünlerini tüm dünyaya tanıtıyor.
#Las VegasHaritaya baktığınızda o devasa Kuzey Amerika’yla Güney Amerika’yı birbirine bağlayan incecik bir şerit vardır ya, işte orada tam yedi ülke var. Orta Amerika’nın en zengin ülkelerinden Panama da onlardan biri. Üstelik Panama Kanalı sayesinde sadece oradaki yedi ülkenin değil, tüm dünyanın da yıldızı.
#PanamaPortekizli kaşif Macellan'ın İspanya adına çıktığı seferde Dünya'nın etrafını dönüp yeniden başladığı noktaya varmasıyla hem tarih hem de coğrafya kitapları değişti. Sefer boyunca çok kan döküldü, tüyler ürperten çok şey yaşandı. Biz de denizcilerin İspanya'ya dönüşünün 500'üncü yıldönümünde 3 yıl süren o yolculuğun perde arkasına baktık
#Ferdinand MacellanDünyayı gezmek, farklı yerler görmek ve bilgiler edinmek, yeni ufuklara açılmak, macera yaşamak birçoklarının hayalini süsler. Bugün sizlere hayallerinin peşinden gidip dünyanın bir ucuna gitmiş birini tanıtmak istiyorum. Mustafakemalpaşa’lı Genç gezgin Selçuk Tanaydın. Macera dolu hayatını bizlerle paylaştı.
#BursaSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitPatagonya ismini duyduğumuzda düzensizlik gelir aklımıza. Sanki bahsedilen hayali bir yerdir, hiç var olmamıştır. Gerçekten de bir hayal gibidir Patagonya. Sosyal medyanın en sevdiğim özelliklerinden biri, geçmişte bugün nerede, ne yaptığımızı hatırlatması. Bir zamanlar ben de o uzak ve büyülü topraklardaymışım. Bu hafta size dünyanın sonundaki ‘Ateş Toprakları’nı anlatmak istiyorum.
#SeyahatDünyanın yuvarlak olduğu fikrini ayın şeklini gözlemleyerek ilk kez M.Ö 500’lü yıllarda Pisagor ortaya attı. Fakat M.Ö 350’li yıllarda dünyanın ekvatordan uzaklaştıkça takım yıldızlarının hareketlerini ve ufukta ilerleyen bir geminin gözden kayboluşunu dünyanın bir küre olması ile bağdaştırdı. İşte, dünyanın yuvarlak olduğuna dair tüm detaylar.
#Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Buldu Ve Keşfetti?1997 yılında gösterime giren Hayat Güzeldir filmi, 2. Dünya savaşından bir kesit sunuyor. Gösterime girdiği yıl gişe rekorları kıran İtalyan filmi, bir babanın oğlu için verdiği mücadeleyi özgün bir sinemaya diliyle aktarmaktadır. Hayat güzeldir filminin Imdb puanı kaçtır, oyuncu kadrosunda kimler yer alıyor? Sizin için derledik.
#Hayat Güzeldir (La Vita E Bella) Filminin Konusu Nedir?Özellikle 15 - 20. yüzyıllar arasında Avrupa'da çok önemli değişimler meydana geldi. Bu değişimler günümüz Avrupa’sını ortaya çıkardı ve büyük bir güç haline gelmesini sağladı. Şimdi Avrupa'da bu dönem içerisinde yaşanan gelişmelere inceleyeceğiz ve etkilerine bakacağız. İşte 7. sınıf sosyal bilgiler 15-20. (XV-XX) yüzyıllarında Avrupa’da yaşanan gelişmeler konu anlatımı.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler 15-20. (Xv-Xx) Yüzyıllarında Avrupa’Da Yaşanan Gelişmeler Konu AnlatımıMacellan’dan günümüze yazılı herhangi bir metin kalmamış. Onun büyük keşif yolculuğuna ilişkin iki birincil kaynak var: Yolculuğun kaydını, Macellan’a bağlı olan Antonio Pigafetta tutar. Ama Macellan’ın dümencisi Francisco Albo da bir seyir defteri tutmuş. Laurence Bergreen’in ‘Macellan’ biyografisindeki ayrıntılı anlatımı bu iki seyir defterine dayanır.
#Macellan