Mehmet Rauf’un son dönem eserlerinden, kendisinin “Eylül’den bile kuvvetli” olarak nitelendirdiği ancak ilk yayımlanışından sonra unutulan romanı ‘Son Yıldız’, yeni basımıyla seneler sonra okurla buluştu. Mehmet Rauf’un eserlerindeki aşırı hassasiyet, marazi ruh hali, evlilik, kıskançlık, ölüm fikri gibi temaları içeren roman merakla okunacak bir klasik.
#Mehmet RaufŞarkı sözü yazdığını biliyorduk ama raflarda ilk romanını görmek bizi şaşırttı. Demir Demirkan ‘Zamanda Saklı’ adlı romanıyla birlikte bilmediğimiz başka yönleriyle de tanıştırıyor bizi. Lise yıllarından beri transandantal meditasyon yaptığını öğreniyoruz örneğin...
#Demir DemirkanKültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin OkyayYakışıklı fiziğinin önüne geçen, insana güven veren, istikrarlı, derinliği olan, yaptığı müziğe ve edebiyata ruhunu katan, ince mizah algısı ve dingin yapısıyla yıllardır kemikleşen kitlesi olan Tuna Kiremitçi ile içten bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi bağıra çağıra şöhretine şöhret katma gayretinde olanlardan olmadı hiçbir zaman. Okul yıllarındaki zorlukları lehine çevirmeyi başarabilmiş bir sanat emekçisi olarak işinin kavrayıcı tarafını tercih etmiş. Gençlerden, barıştan, akıldan, hoş görüden yana… Yine bana değerler katan bir sohbeti sizlerle paylaşmanın gönül rahatlığı içindeyim. Yüzde Yüz ilham Veren Sohbetler’de sanatının güvenli sularında kendinizi bırakabileceğiniz yazar-müzisyen Tuna Kiremitçi ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikYakışıklı fiziğinin önüne geçen, insana güven veren, istikrarlı, derinliği olan, yaptığı müziğe ve edebiyata ruhunu katan, ince mizah algısı ve dingin yapısıyla yıllardır kemikleşen kitlesi olan Tuna Kiremitçi ile içten bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi bağıra çağıra şöhretine şöhret katma gayretinde olanlardan olmadı hiçbir zaman. Okul yıllarındaki zorlukları lehine çevirmeyi başarabilmiş bir sanat emekçisi olarak işinin kavrayıcı tarafını tercih etmiş. Gençlerden, barıştan, akıldan, hoş görüden yana… Yine bana değerler katan bir sohbeti sizlerle paylaşmanın gönül rahatlığı içindeyim. Yüzde Yüz ilham Veren Sohbetler’de sanatının güvenli sularında kendinizi bırakabileceğiniz yazar-müzisyen Tuna Kiremitçi ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#141. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 2-10 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Etkinliğin konukları arasında “Olasılıksız” ve “Empati” adlı romanlarıyla çok satanlar listelerinin zirvesinden yıllardır düşmeyen Amerikalı yazar Adam Fawer da yer alıyor. Ünlü yazar, “Olasılıksız” kitabında hayatta her şeyin bir olasılığı olduğunu, hiçbir şeyin imkânsız olamayacağını söylüyor.
#OlasılıksızFonda dalga sesleri varsa, güneş tenimizi tatlı tatlı ısıtıyorsa, sırtımızı da şezlonga dayadıysak plaj çantamızdan kitapları çıkarabiliriz. Peki, bir macera mı, dram mı yoksa kişisel gelişim mi tercih edeceğiz? Bu yazın en iyi ve en yeni kitaplarını jüri üyelerimize sorduk; ayrıca yayınevlerinden bu yaz çıkacak kitapları öğrendik.
#PlajBasketbol yıldızlar kategorisinde Türkiye’nin en iyi oyun kurucusu seçildi. Türkiye 21’incisi olarak üniversiteye girdi. Henüz 28 yaşında ikinci romanını yazdı, 50 bin sattı. Tüm geliri öğrencilere burs olarak aktarılan kitap, Uluslararası Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri’nde de finale kaldı.
#1Türk tiyatrosunun en önde gelen figürlerinden Afife Jale’nin yaşamını konu alan roman “Afife, Mavi Bir Melek” Artemis Yayınları tarafından yayımlandı. Yazar Eyüphan Erkul, bir önceki romanı “Cahide, Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz”dan sonra kaleme aldığı romanda, Afife Jale’nin yaşamını güçlü bir kurgusal yapı ve müzikle harmanlıyor.
#Sayım ÇınarEfes Örenyeri ışıklandırılıp gece ziyarete açıldı. Oradaki antik şehri ışıltılı bir şekilde gezmek ne güzelmiş. Burası size tarihi yaşatıyor. Örenyeri kapısından ana girişe doğru yürümek, insana keyif veriyor. Geçen hafta sonu da tekrar Antik Efes Kenti’ni gezdim.
#Efes ÖrenyeriYazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar KürBeyza Alkoç’un “3391 Kilometre” kitabı film oldu. Sosyal medya üzerinden tanışan iki gencin uzak mesafe ilişkisini anlatan filmin çekimleri İzmir, İstanbul ve Paris’te yapıldı. Başrollerini Derya Pınar Ak ile Ahmet Hakan Zavlak’ın üstlendiği projenin yönetmen koltuğunda ise Deniz Enyüksek oturdu. Geçen cuma vizyona giren filmi Beyza Alkoç ve Deniz Enyüksek’le konuştuk.
#3391 Kilometre6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmaz'İrina' adlı yeni romanında Abhazya'daki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan genç bir kadının yaşadıklarını anlatan Esin Sayar, "Ben romanım için İrina’nın öyküsünü dinlerken Ukrayna henüz Rusya’nın işgaline uğramamıştı. İrina’nın Abhazya’nın Gürcistan tarafından işgali sırasında yaşadıklarını dinlemek beni çok etkiledi; duygulandım, ama asıl yazma aşamasına geçtiğimde İrina’nın başından geçenler üzerinden savaşın yıkıcı, insanları ve aileleri darmadağın eden etkisi, sanki her şey benim başıma gelmişçesine etkilendim. O kaçışta İrina’nın daha neler yaşadığını hayal edince, günlerce kendime gelemedim" diyor.
#Esin SayarÇağdaş edebiyatımızın en renkli yazarlarından biri. Kara mizah, fantastik, bilimkurgu, korku, macera ve masalı tek potada eritiyor ve okurlarını düşler âlemine davet ediyor. Yeni gençlik romanı ‘Uzak Dünyalar’ı yayımlayan Doğu Yücel’le buluşuyoruz: “Bir tarafım çok hayalperest; gündüz düşlerine kapılıp giden, dalgın biriyim.”
#Doğu YücelUsta yönetmen Martin Scorsese son filmi ‘Dolunay Katilleri’nde 1920’lerde arazilerinde çıkan petrolle zenginleşen Osage Kızılderililerinin servetlerine çökmek için işlenen cinayetleri ve perde gerisindeki çetenin oluşumunu anlatıyor. Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone ve Robert De Niro’nun performansları filmi sürüklüyor.
#Film'Yarım'ın ardından ikinci romanı 'Mahalle'yle okur karşısına çıkan Özlen Alpaslan, “Mahalle, bize bir yandan korunaklı ve sıcak bir dünya sunarken bir yandan da toplumsal değerleri yaşatarak neyin iyi, neyin doğru, neyin yanlış olduğunu öğretiyordu. Kaybolan mahalle kültürüyle beraber hepimiz yalnızlaştık” diyor. Alpaslan ile Karakarga Yayınları’ndan çıkan romanı 'Mahalle' ile birlikte uzaklaştığımız duyguları, özlemle andığımız mahalle kültürünü ve dünden bugüne halının altına süpürdüğümüz toplumsal hafızamızdaki travmaları konuştuk.
#Özlen Alpaslan