10 parmağında 10 marifet

Güncelleme Tarihi:

10 parmağında 10 marifet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2024 12:24

Basketbol yıldızlar kategorisinde Türkiye’nin en iyi oyun kurucusu seçildi. Türkiye 21’incisi olarak üniversiteye girdi. Henüz 28 yaşında ikinci romanını yazdı, 50 bin sattı. Tüm geliri öğrencilere burs olarak aktarılan kitap, Uluslararası Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri’nde de finale kaldı.

Haberin Devamı

Hasan ERCAZİP

O bir doktor… İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin nöroloji hekimlerinden biri… Adı, Tolgahan Sönmez… Ancak hem yetenekleriyle hem de yaşam öyküsüyle sıra dışı bir doktor. Gelin, ‘Doktor Marifet’i size biraz anlatalım…
1995 yılında Salihli’de doğdu. Parlak bir öğrenciydi ama başarısı sadece derslerle sınırlı değildi. İlk tutkusu basketboldu. Salihli Belediyespor Basketbol Takımı’nda oynuyor, yeteneğiyle ışık saçıyordu. 2010’da Kırklareli’ndeki Türkiye Yıldızlar Basketbol Şampiyonası’nda ‘en iyi oyun kurucu’ ödülünün sahibi olurken, Fenerbahçe’den Galatasaray’a, Efes’ten Tofaş’a kadar tüm rakipler, “Kim bu çocuk?” diye soruyordu.

EDEBİYATA DA SEVDALI
Basketbol dışındaki bir diğer tutkusu edebiyattı. Salihli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okurken bir yandan üniversiteye sınavlarına hazırlanıyor bir yandan da her boş zamanında kitaplarına sarılıyordu. Özellikle de polisiye romanlara… Okumak kadar yazmaya da aşıktı. Lisedeyken kendince yazdığı denemeleri edebiyat dergilerine gönderdi. Gelen yorumlar çok olumluydu. Ancak öncelikli hedefine odaklanmıştı. Hedefi de 12’den vurmayı başardı. 2015 LYS’de Türkiye 21’incisi olarak hem ailesinin hem de öğretmenlerinin gururu oldu, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yolunu tuttu.

Haberin Devamı

10 parmağında 10 marifet

İLK ROMANI POLİSİYE
Üniversiteye başladıktan sonra da tıp fakültesinin yoğun temposuna karşın okumaktan da yazmaktan da vazgeçmedi. Bir yandan anatomi, fizyoloji öğreniyor diğer yandan Müjdat Gezen Sanat Akademisi Yazarlık Bölümü’nde edebiyata olan yeteneğini ilerletmek için özel dersler alıyordu. 2020 yılında tıp fakültesi 5’inci sınıf öğrencisiyken ilk romanını yazdı. ‘Geriye Aşk Kaldı’ adını verdiği polisiye roman 8 bin adet basıldı, yayınevi ve okurlardan cesaretin artıran yorumlar aldı. Mutluydu. 2021’de Dokuz Eylül Tıp Fakültesi’nden mezun oldu, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Hedefi nörolog olmaktı. Uzmanlık eğitimi olarak da nörolojiyi seçti.

Haberin Devamı

İKİNCİSİ 50 BİN SATTI
Eğitim hayatı kadar yazma tutkusu da çok önemliydi onun için… 2024’te ikinci romanını yazdı. ‘Gerçeğin Dokunuşu’ adını verdiği kitap şu ana kadar 50 bin adet basıldı, okurların büyük beğenisini topladı. Bununla da yetinmedi… İlk olarak Türkiye Polisiye Yazarlar Birliği Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri’nde birincilik ödülünü alan ‘Gerçeğin Dokunuşu’, Uluslararası Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri’nde de finale kalan iki eserden biri oldu. Kitap, 12 Temmuz’da Bakü’de düzenlenen ödül töreninde 4’üncülüğe değer bulundu. Ancak sosyal sorumluluk alanında şimdiden zirveye çıkmış durumda. Çünkü kitabın satışından elde edilen tüm gelir, üniversite öğrencilerine burs olarak dağıtılıyor.

Haberin Devamı

ŞİMDİ O BURS VERİYOR
Bu kararın ardında da farklı bir öykü yatıyor. Üniversite eğitimi için İzmir’e geldiği yıl Salihli Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği ile tanışmış Tolgahan… İzmir’de okuyan Salihlili gençlere destek olan dernek, Tolgahan’a 6 yıl boyunca burs vermiş. Tolgahan Sönmez, o günlerde karar vermiş aynı yoldan yürümeye. Doktorluğa başlar başlamaz, “Şimdi sıra bende” diyerek burs vermeye başlamış. Ardından da 2023’te aynı derneğin yönetim kurulu üyesi olmuş. ‘Gerçeğin Dokunuşu’ da üniversite öğrencilerine desteğin bir diğer yolu haline gelmiş. Halen İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Servisi’nde görev alıyor Dr. Tolgahan Sönmez. Zaman buldukça yazıyor, yayınevlerine editörlük yapıyor, yerel gazetelere köşe yazıyor. Bize de ‘Doktor Marifet’i kutlamak kalıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!