Bunamak söz konusu olduğunda elimiz ayağımız birbirine karışır. Diğer taraftan “unutmak” yani “yaşa bağlı doğal bellek zayıflaması” yaşlanan beynin doğal zaaflarından biridir. Ama bunun da dozunun kaçtığı, hastalıklarla birlikte olduğu, yaşamı zora soktuğu durumlar yaşanabiliyor.
#Osman MüftüoğluAmerikalı bilim adamlarınca yapılan bir araştırma, balık, soya, semizotu ve kabuklu yemişler gibi omega 3 yağ asitlerince zengin yiyecekleri tüketmenin Alzheimer hastalığı ve bunama riskini azaltabildiğini gösterdi. Başka araştırmalarda da daha önce benzer sonuçlar elde edilirken omega-3 mucizesi bir kez daha doğrulanmış oldu.
Dünya genelindeki sayısının 2050 yılına kadar 153 milyona çıkabileceği uyarısı yapılan demans hastalığının, yüzde 75 oranında erken teşhis edilemiyor. İngiltere'deki bir bakım uzmanı, demans hastalığının erken teşhisinde yardımcı olabilecek 5 işaretini açıkladı.
#Demansİdrar kaçırma problemini çoğumuz biliyoruz ama dışkı kaçırma sorunu çok daha nadir dile getiriliyor. Bu sorunu yaşayanların çoğu utandıkları ve yaşadıklarını yetişkinlerin başına gelebilecek bir şey olarak görmedikleri için doktora gitmiyor. Bu da yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkiliyor. Halbuki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 15’inde karşılaşılan bu sorun pek çok nedene bağlı yaşanabilir. Dışkı kaçırmanın bir hastalık değil, hastalığın habercisi olduğunu söyleyen uzmanlarla sorunun nedenlerini ve tedavisini tüm yönleriyle ele aldık. İşte 9 soruda DIŞKI KAÇIRMA DOSYASI…
#SağlıkBunama bir sağlık problemi olup genellikle belirli bir yaştan sonra karşılaşılan bir durumdur. Bulmacalarda da sıklıkla karşımıza çıkan bunama kelimesinin hem Türkçede hem de Avrupa dillerinde pek çok karşılığı bulunmaktadır. Peki bunama bulmaca cevabı nedir? Harf harf bulmacada bunama cevaplarını sizlere detaylıca derledik.
Basit bir sorunmuş gibi görünse de pek çok insan hap yutarken zorlandığı için ilaçlarını alamıyor, koca koca insanlar minicik hapı yutmak için şekilden şekile giriyor. ‘Hap yutmak ne kadar zor olabilir ki’ diye düşünebilirsiniz ama bu sorunu yaşayan insan sayısı sandığımızdan çok daha fazla. İnsanların yaklaşık yüzde 40'ı hap yutarken zorlanıyor ancak yutma teknikleri de dahil olmak üzere birkaç basit çözümle bunun üstesinden gelmek mümkün. Eğer siz de böyle bir sorun yaşıyorsanız uzmanların önerilerine kulak verin.
#Hap YutmaBasit bir sorunmuş gibi görünse de pek çok insan hap yutarken zorlandığı için ilaçlarını alamıyor, koca koca insanlar minicik hapı yutmak için şekilden şekile giriyor. ‘Hap yutmak ne kadar zor olabilir ki’ diye düşünebilirsiniz ama bu sorunu yaşayan insan sayısı sandığımızdan çok daha fazla. İnsanların yaklaşık yüzde 40'ı hap yutarken zorlanıyor ancak yutma teknikleri de dahil olmak üzere birkaç basit çözümle bunun üstesinden gelmek mümkün. Eğer siz de böyle bir sorun yaşıyorsanız uzmanların önerilerine kulak verin.
#SağlıkOrta yaş kiloları için metabolizmanın yavaşlamasını gerekçe göstermek artık mümkün olmayacak. Çünkü bu eski bahane yeni ve önemli bir araştırma sayesinde tarihe karışıyor. Peki o halde neden fazladan kilolarımız var? İşte araştırmaya dair detaylar ve uzman görüşleri...
#SağlıkGece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkŞehir yaşamını çok mu seviyorsunuz? Cevabınız “evet” ise duyacaklarınıza hazır olun. Çünkü bu haberi okuduktan sonra şehir merkezinden uzak, daha sakin bir yerlere taşınmak isteyebilirsiniz. Danimarka'da yapılan bir araştırma, trafik gürültüsünün yol açtığı hastalıklara dair çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.
#SağlıkABD'de yapılan tartışmalı bir çalışma cep telefonuyla 10 yıl boyunca günde sadece 17 dakika geçirmenin beyin tümörü riskini çok büyük oranda artırdığına işaret etti. Kamu sağlığı kuruluşları ise risk olmadığı yönünde görüş bildiriyor. Biz de konuyu beyin ve sinir cerrahisi alanında Türkiye'nin en önde gelen isimlerinden biriyle masaya yatırdık...
#Cep Telefonu‘Seaspiracy: Denizlerdeki Komplo’ belgeseli deniz yaşamına dair anlattıklarıyla dikkatleri üzerine çekti. Görüntüler 'Balık yemeyi bırakın' çağrılarının dahi oluşmasına neden oldu. Peki denizler ve okyanuslar çevre kirliliğinden büyük ölçüde nasibini alıyorken Türkiye'de durum nasıl? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SeaspiracyEski futbolcuların sinir dokusunda bozulmadan dolayı normal insanlardan daha çok hayatını kaybettiği yönünde elde edilen bulgular üzerine UEFA'dan sonra İngiltere Futbol Federasyonu da harekete geçiyor. Antrenmanlarda futbolcuların kafa vuruşuna kısıtlama getirilmesi planlanıyor. Erken bunama hastalığı ile boğuşan Shearer, bir dönem verdiği röportajda "Futbolun bir gün beynime zarar verebileceğini hiç düşünmemiştim" demişti.
#Charlotte CowieÇeşitli yiyeceklerde bulunan ve vücutta sentezlenebilir bir madde olarak Alfa lipoik asit, ön plana çıkmaktadır. İlk olarak 1930'lu yıllarda tanımlanan Alfa lipoik asidin, 1950 yıllarına gelindiğinde karaciğerden saflaştırıldıktan sonra moleküler yapısı oluşturulmuştur. Peki Alfa lipoik asit nedir ve nasıl kullanılır? Alfa lipoik asit faydaları hakkında bilgiler nelerdir? İşte tüm bu soruların cevaplarını hazırladık.
#Alfa Lipoik Asit Nedir?Günümüzde 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde Alzheimer hastalığı görüldüğüne dikkati çeken Nörolog Uzm. Dr. Fatma Ebru Yücel Algül “Alzheimer demansı tanılı hastalarımızın tedavisinde hasta ve hasta yakını ile kurulan iletişimin ve hastalıkla başa çıkmaya yönelik ilaç dışı yöntemlerin hayata geçirilmesi en az ilaç tedavisi kadar önemli. Hasta yakınlarımızın hastalık hakkında kısa süreli eğitim programlarına katılmalarının hastalığın bir sonraki evreye geçişini geciktirdiği gösterildi” dedi.
#Alzheimer HastalığıGünümüzde 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde Alzheimer hastalığı görüldüğüne dikkat çeken Nörolog Uzm. Dr. Fatma Ebru Yücel Algül “Alzheimer demansı tanılı hastalarımızın tedavisinde hasta ve hasta yakını ile kurulan iletişimin ve hastalıkla başa çıkmaya yönelik ilaç dışı yöntemlerin hayata geçirilmesi en az ilaç tedavisi kadar önemli. Hasta yakınlarımızın hastalık hakkında kısa süreli eğitim programlarına katılmalarının hastalığın bir sonraki evreye geçişini geciktirdiği gösterildi” dedi.
#Uzm. Dr. Fatma Ebru Yücel Algül