Alzheimer ve bunama, yaşlanan nüfusla birlikte artış gösteren sağlık sorunlarının başında geliyor. Bu durum, erken tanı ve tedavi yöntemlerinin de önemini artırıyor. ABD’li beyin cerrahı Betsy Grunch ise demans riskini azaltmak için 10 öneride bulundu. İşte dikkat edildiği takdirde bunamaya azaltan 10 adım…
#SağlıkKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün SırlarıAlzheimer hastalığı durdurulabilir mi? Yepyeni bir çalışmaya ve bu çalışmaya katılan iki Alzheimer hastasına göre cevap “evet”. Cici Zerbe ve Simon Nicholls adlı iki hasta, katı ama basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak öldürücü hastalığı önlediklerini ve hatta tersine çevirdiklerini iddia ediyor.
#Alzheimerİdrar kaçırma problemini çoğumuz biliyoruz ama dışkı kaçırma sorunu çok daha nadir dile getiriliyor. Bu sorunu yaşayanların çoğu utandıkları ve yaşadıklarını yetişkinlerin başına gelebilecek bir şey olarak görmedikleri için doktora gitmiyor. Bu da yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkiliyor. Halbuki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 15’inde karşılaşılan bu sorun pek çok nedene bağlı yaşanabilir. Dışkı kaçırmanın bir hastalık değil, hastalığın habercisi olduğunu söyleyen uzmanlarla sorunun nedenlerini ve tedavisini tüm yönleriyle ele aldık. İşte 9 soruda DIŞKI KAÇIRMA DOSYASI…
#SağlıkHomosistein, yumurta, balık, et ve tahıllarda bulunan aminoasit yapıda olan bir maddedir. Ara parça olarak olarak bilinir. Vücutta işlevi ara parça olan Homosistein, kan tahlili istenerek ölçülebilir. Homosistein nedir, değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve belirtileri neler, sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#SağlıkAvustralyalı Renee Staska'nın üç çocuğu, uzun süredir ‘Niemann-Pick’ ya da diğer adıyla ‘çocukluk bunaması’ hastalığıyla mücadele ediyor. Hudson 8, Holly 6, Austin ise 4 yaşında... Üçünde de ileri derecede çocukluk bunaması var ve 20’nci yaş günlerini görmeleri beklenmiyor. Peki ülkemizde de bildirilmiş vakalar olan bu hastalık nasıl ortaya çıkıyor? Belirtileri neler? Hangi tedavi yöntemi uygulanıyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Çocukluk BunamasıÖMRÜMÜZ uzuyor. Bu hepimizi sevindiren olumlu bir gelişme. Ama bilelim ki ömrümüzün uzayan bölümü gençlik ve orta yaşlarımız değil, hayatımızın yaşlılık dilimi. Eğer kendimize iyi bakmayı beceremezsek, yeteri kadar sağlıklı değilsek net ve açık söyleyeyim, uzun bir ömür düşündüğümüz kadar iyi, güzel ve keyifli bir şey olmayabilir. Yeteri kadar hareket edemeden, dostlarla neşeyle savrulup gülemeden geçirilen bir yaşlılık dönemi,uzun ömür bize huzur ve mutluluk vermek yerine farklı sağlık sorunlarına kapı açan sorunlu bir yaşam dönemi de olabiliyor. İşte bu nedenle sadece uzun bir yaşama değil huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir hayata odaklanmak kısacası “ihtiyarlamadan yaşlanmak” temel hedefimiz olmalı.
#1Bilim insanları hava kirliliği ile depresyon ve anksiyete görülme sıklığı arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. En kötüsü de düşük seviyeli hava kirliliğinin bile uzun vadede aynı etkileri yapıyor olması. Peki nasıl oluyor da hava kirliliği psikolojiyi etkiliyor? Biz sorduk Psikiyatr Uzman Dr. Gizem Durcan yanıtladı...
#Hava KirliliğiHerkesin başına gelmiştir; dinlediğiniz bir şarkı sizi bir anda yıllar öncesine götürür, eski hatıralar bir bıçak gibi aklınıza saplanır. Tıpkı "Çoktan unuturdum beni seni çoktan, ah bu şarkıların gözü kör olsun..." şarkısında dendiği gibi... Peki bunun nedeni ne? Müzik ve hafıza ilişkisi neden bu kadar güçlü? Müziği oluşturan sesler beynimizde nasıl bir işlemden geçiyor? Bu durum sağlığımız açısından ne anlama geliyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkCinsellik kimileri için 'ilişkinin olmazsa olmazı', kimileri içinse 'olsa da olur olmasa da'… İlişkinin ilk başlarında daha yoğun yaşanan cinsellik zamanla sekteye uğrayabiliyor. Cinsel isteksizlik hem erkek hem de kadın için evlilikte yaşanan sorunların başında geliyor ve terapistlerin kapısı aşındırılıyor. Peki bir insan neden eşini sevdiği halde cinsel birliktelik yaşamak istemez? Evliliklerde sıkça yaşanan bu sorunu 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde masaya yatıralım istedik ve benzer problemler yaşayan çiftlerle konuştuk.
#CinsellikOrta yaş kiloları için metabolizmanın yavaşlamasını gerekçe göstermek artık mümkün olmayacak. Çünkü bu eski bahane yeni ve önemli bir araştırma sayesinde tarihe karışıyor. Peki o halde neden fazladan kilolarımız var? İşte araştırmaya dair detaylar ve uzman görüşleri...
#SağlıkAlzheimer, bunamanın en yaygın şekli ve çoğu insan hastalığı hafızanın zayıflamasıyla ilişkilendiriyor. Ancak hastalığın belirtileri sadece unutkanlıkla sınırlı değil. Aşırı cömert olmaktan kötü araç park etmeye, Alzheimer’ın birçok başka dikkat çekici belirtisi bulunuyor. İşte çoğunu daha önce duymamış olabileceğiniz Alzheimer işaretçileri...
#SağlıkCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıGece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkDemans, günlük yaşama müdahale edecek kadar şiddetli hafıza, dil, problem çözme ve diğer düşünme yeteneklerinin kaybı için kullanılan genel bir terimdir. Alzheimer demansın en yaygın nedenidir. Peki, demans belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, demans hastalığı hakkında merak edilenler...
#Demans HastalığıBeyin küçülmesi, Serebral Atrofi olarak adlandırılmaktadır. İnsan yaşlanmaya başladığında kendini gösterir. Ancak öncesinde de bazı nedenlerden dolayı görülmektedir. Peki, beyin küçülmesi neden olur, belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkNörodejeneratif hastalıklar dünya çapında milyonlarca insanı etkilemektedir. Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı en sık görülen nörodejeneratif hastalıklardır. 2021 raporu itibariyle, Alzheimer Hastalığı Derneği, Alzheimer hastalığı olan insanların arttığını kanıtladı. Peki, Nörodejeneratif hastalıklar nelerdir detayları ile derledik.
#Sağlık