'Baloncuklu çay' olarak bilinen aromalı çaylar, son dönemde özellikle gençler arasında giderek popülerleşiyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmayla sütle çayın karıştırılması ve üzerine buz ile aroma eklenmesiyle elde edilen bu çayların, aşırı tüketiminin depresyona yol açabileceği tespit edildi. Peki, bu içecekler neden depresyona neden oluyor? Siyah çay ve kahve çeşitleri de depresyona neden olabilir mi? Günlük rutinimizin bir parçası olan bu içecekleri uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkH harfinden sonra İ harfinden önce gelen I, alfabemizin 11. harfidir. Iğdır ve Isparta, ülkemizde I harfiyle başlayan şehirler arasında yer alıyor. İlk harfi I olan ilçeler ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Ilgaz 2- Ilgın. Dünyada I harfi ile başlayan tek ülke ise Irak'tır. I ile başlayan ve biten kelimeler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#I İle Başlayan Kelimeler Nelerdir?Türkiye Psikiyatri Derneği’nin başlattığı çevrimiçi ruhsal destek sistemi, depremin psikolojik yaralarını sarmayı amaçlıyor. Başvuranların en sık yaşadığı sorunlar şöyle: Uykusuzluk, huzursuzluk, gördüklerini zihninde canlandırma ve kâbuslar.
#Türkiye Psikiyatri DerneğiSağ göğsünün bir gecede şekil değiştirdiğini ve diğer göğsüne göre daha sert olduğunu fark eden kadın ölümün kıyısından döndü. 2 çocuk annesi kadın şimdi diğer kadınları göğüsteki olağandışı belirtilere karşı dikkatli olmaları yönünde uyarıyor...
#İngiltereOrijinal dilinde ''beige'' şeklinde yazılan bej kelimesi, dilimize Fransızcadan geçmiştir. Bej, sarının en açık tonlarından biridir. Bu nedenle halk arasında ''bal rengi'' olarak da tanımlanır. Bej, başta tekstil, moda ve dekorasyon olmak üzere birçok farklı sektörde en çok tercih edilen renklerden birisidir. Bej ile başlayan kelimeler nelerdir? Sizin için harf sayısına göre, anlamları ile birlikte derledik.
#EğitimDoğumunun 100. yılında saygıyla andığımız Yusuf Atılgan, çok az eser vermişti; iki roman, bir hikâye kitabı. Uzun süre çiftçilikle uğraştı, hayattayken görünürlüğü, tanınırlığı azdı. Ne var ki 80’lerden sonra sinemaya uyarlanan ‘Anayurt Oteli’nin de etkisiyle yeniden keşfedildi. Bugün edebiyatımızın en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Atılgan, bütün anlatılarında yalnız ve yabancılaşmış insan temasını çeşitli veçheleriyle incelemişti. Aylaklığı bir değer olarak savunan C’nin susuşu bir boyun eğiş değil; tıpkı ‘Anayurt Oteli’ndeki Zebercet gibi, susarak direnmektir.
#Yusuf Atılgan“Geçmiş Zaman Kedileri”, kedi sevenlerin elinden bırakamayacağı bir kitap. Edebiyat araştırmacısı Fatih Altuğ’un hazırladığı kitapta edebiyatımızın Ahmet Rasim, Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Rahmi Gürpınar gibi en klasik yazarlarının kedilere dair öyküleri, denemeleri yer alıyor.
#KitapDemir Özlü edebiyatına aşina olan herkes kentlerin, kahvelerin, kanalların, kadınların bu anlatılarda tuttuğu yeri bilir. Özlü, su götürmez bir kent yazarıdır. Modernizmin belkemiğini oluşturan kent onda ‘yitik zaman’ın ve melankolinin de ana unsurudur. Son yapıtı ‘Önünde Boş Bir Uzam’ bir ağıttır ve insanın elini yakan bir kitaptır. Bu kitabı ‘Bir Beyoğlu Düşü’yle birlikte okumak, insanı yüreğiyle kavrayan bir duyarlılığın sularına yavaş yavaş gömülmektir.
#Demir Özlü"Bütün o büyük, gece vakti ışıklı, parlak cadde; sinemalar, pastahaneler, lokantalarla meyhaneler, vitrinlerinin ışıkları yanan büyük mağazalar, sonra da o ana caddeden aşağıya inen ya da Meşrutiyet Caddesi’yle birleşen Tepebaşı Caddesi’ne açılan, ardından Aynalıçeşme’ye Dolapdere’ye, Kaşımpaşa’ya, Ziba Sokağı’na inen sayısız bakımsız yol... Buydu yaşadığım dünya benim...”
#GazetehaberleriPanik atak hastalığı aniden ortaya çıkan ve zaman zaman kendini tekrarlayan endişe, korku, sıkıntı gibi duyguları içinde bulunduran nöbetler olarak tanımlanıyor. Psikolojik rahatsızlıklardan olan panik atak nefes almada güçlük, çarpıntı gibi belirtiler ile kendisini gösteriyor. Günümüzde, oldukça yaygın olarak görülen bu hastalık kalp krizi belirtileri ile zaman zaman karıştırılıyor. Panik bozukluk ilaç tedavisine yaklaşık yüzde 75 oranında cevap veriyor. İşte, panik atak belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler.
#Panik Atak NedirKovid-19’u zorlu bir şekilde atlatan hastalarda bazı fiziksel şikayetlerin bir süre daha devam etmesi nedeniyle düzenli doktor kontrolünde kalınması, hastaların fiziksel belirtileri takip etmesi gerekliliğinin insan psikolojisini de olumsuz etkileyebileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, hastalık kaygısının hastalık hastalığına neden olabileceğine dair uyarılarda bulundu.
#Uzman Klinik Psikolog Kübra BozkurtEskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Covid-19 servisinde görevli hemşire Esra Akyol, her gün koronavirüs kapıp kapmadığının endişesiyle çalıştıklarını belirterek, "Tüm yaş gruplarında hastamız oluyor. Eve gittiğimizde de komple bir temizlik sağladıktan sonra kendime özel hazırladığım odada kalıyorum. Olabildiğince annem ve babamdan uzak kalıyorum. Her gün de 'Acaba koronavirüs kaptım mı?' sorusunu kendime soruyorum" dedi. Serviste eşiyle tedavi gören Kadir İnanç (67) ise koronavirüs nedeniyle 2 gün kendini bilmeden yattığını anlatarak, "Evde düşüp baygınlık geçirdim, ambulansla hastaneye getirdiler. İki gün kendimi bilmeden yatmışım. Şimdi çok şükür kefeni yırttık" diye konuştu.
#EskişehirEskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Covid-19 servisinde görevli hemşire Esra Akyol, her gün koronavirüs kapıp kapmadığının endişesiyle çalıştıklarını belirterek, "Tüm yaş gruplarında hastamız oluyor. Eve gittiğimizde de komple bir temizlik sağladıktan sonra kendime özel hazırladığım odada kalıyorum. Olabildiğince annem ve babamdan uzak kalıyorum. Her gün de 'Acaba koronavirüs kaptım mı?' sorusunu kendime soruyorum" dedi. Serviste eşiyle tedavi gören Kadir İnanç (67) ise koronavirüs nedeniyle 2 gün kendini bilmeden yattığını anlatarak, "Evde düşüp baygınlık geçirdim, ambulansla hastaneye getirdiler. İki gün kendimi bilmeden yatmışım. Şimdi çok şükür kefeni yırttık" diye konuştu.
#KoronavirüsKoronavirüse yakalanma endişesi son zamanlarda neredeyse herkesin yaşadığı ortak bir ruhsal sorun haline geldi. Koronafobi olarak da anılmaya başlayan bu yeni durum, ruh sağlığımızı ve buna paralel olarak çevremizle olan ilişkilerimizi de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Uz. Psi. Arzu Beyribey, koronavirüse yakalanma korkusunun psikoloji üzerindeki etkileri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
#Koronavirüs KorkusuPandemi döneminde hayatımızın bir parçası olan maskelerimiz spor yaparken bilinçsiz kullanılırsa sağlığımıza zarar verebilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy “Sporun her türünde mutlaka maske takmak doğru bir yaklaşım değil. Tek başına koşuyorsanız ya da yürüyorsanız maske takmanız gerekmez. Özellikle aşırı efor harcanan ve uzun süreli yapılan sporlarda cerrahi maske ya da N95 tipi maske takmak tehlikeli” diyor. Antrenör, Spor Eğitmeni Esranur Kaplan ise sosyal mesafenin geniş olduğu ya da kalabalıktan uzak yerlerde spor yapılması önerisinde bulunarak, “Uzun süredir spor yapmıyorsanız ve pandemi döneminde hareketlerinizi arttıracaksanız önce uzman bir hekimden sağlık onayı almalısınız” diyor.
#MaskeŞükrü Erbaş’ın Ömür Hanım’la Güz Konuşmaları TT (Trend Topic) oldu. Şiir severlerin paylaştığı Ömür Hanım’la Güz Konuşmaları’ndan alıntılar binlerce kişi tarafından beğeniliyor ve paylaşılıyor. İşte en çok paylaşılan Ömür Hanım’la Güz Konuşmaları alıntıları
#Şükrü Erbaş’In Ömür Hanım’La Güz KonuşmalarHastalık hastalığı yani hipokondriyazis hakkında bilgi veren Psikiyatri Uzmanı Dr. Haluk Hıdıroğlu, Kişinin bir hastalığı olmadığı halde, sürekli kaygı duyması hastalığı tetikliyor. Bunda internette hastalık belirtilerini aramanın da büyük payı var dedi.
#Hipokondriyazis38. İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı Adnan Özyalçıner, 1950 Kuşağı öykücülüğünün en önemli temsilcilerinden. Dergicilikten düzeltmenliğe, editörlükten gölge yazarlığa, eczacı çıraklığından kâtipliğe pek çok işte çalışan Özyalçıner, halen Türkiye Yazarlar Sendikası’nın başkanlığını yürütüyor.
#Adnan ÖzyalçınerYaşamının en güzel anlarından olan gebelik ve doğum sonrası dönem ruhsal bozuklukların gelişimi açısından dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Lohusalık depresyonu, doğumdan sonraki ilk 2–4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12. aya kadar devam edebilen, annede ağlama atakları, mutsuzluk ve kaygı hali, ailesine ve bebeğine karşı sevgisizliğin ön planda olduğu önemli psikiyatrik durumlardan biridir.
#Depresyon“Pazara bir torbayla gidiyorum, beş torbayla dönüyorum.” “Elimde değil içimden bir ses “al onu” diyor.” “Evim hiç ihtiyacım olmayan şeylerle doldu taştı.” “Dolabımda giymediğim elbiselerle bir mağaza açabilirim.” “Çok harcadığımdan eşimle aram bozuldu, boşanma noktasına geldim.” “Kredi kartımda limit kalmayıncaya kadar harcıyorum.” Bu yakınmalara sahipseniz bir alışveriş bağımlılığı riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz.
#Alışveriş BağımlılığıRUSYA’NIN Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’u öldüren polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ın suikastten 10 saat 16 dakika öncesine ait görüntülerine Hürriyet ulaştı. Soruşturma dosyasına giren fotoğraflara göre, Altıntaş, suikast öncesinde sabah saatlerinde hastaneye giderek “ishal olduğu” gerekçesiyle bir günlük rapor aldı.
#Gazetehaberleri