Bulaşıcı Hastalık haberleri sayfasında Bulaşıcı Hastalık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3265 Bulaşıcı Hastalık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, deprem sonrası gönüllü olarak görev yaptığı Hatay'da, 16 kişilik ekiple 15'i enkazdan kurtarılan 2 bine yakın çocuğun tedavisini üstlendiklerini söyledi. Saz, bölgedeki çocuklarda en çok solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonu görüldüğünü belirterek "Koruyucu önlemler alınmazsa hiç görmediğimiz bağırsak enfeksiyonlarından koleraya ve diğer bulaşıcı hastalıklara kadar geniş perspektifte hastalıklar görebiliriz hatta sıvı kaybından ölümler olabilir" dedi.
#Bulaşıcı HastalıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi bahçesine kurulan sahra hastanesinde son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Koca "Bölge illerinde bulaşıcı hastalık verilerini ve analizlerini düzenli olarak takip ediyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştır” dedi.
#Fahrettin KocaAşıların otizm yaptığına yönelik yanlış ve temeli olmayan iddialar yüzünden çocukların ölümcül sonuçları olan bulaşıcı hastalık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, aşılamanın önemine işaret ediyor. “Aşılar otizme neden olmaz” diyen uzmanlar, aşı yaptırmamanın çok ciddi bir çocuk ihmali olduğuna dikkat çekiyor.
#AşıDİCLE Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, koronavirüs salgınından korunmak için insanların kendilerini izole etmesi ve maske kullanımıyla birlikte damlacık yoluyla bulaşan bulaşıcı hastalıklarda düşüş yaşandığını söyledi.
#Dicle Üniversitesiİnfeksiyon Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Kaya Süer çocuklarda el yıkama alışkanlığının önemine vurgu yaptı. Süer, “UNICEF her yıl milyonlarca çocuğun hayatını bulaşıcı hastalıklardan kaybettiği dünyamızda sadece düzenli el yıkama ile kurtulabileceğini bildirmektedir” dedi.
#El YıkamaDüzenli el yıkama alışkanlığı hastalıklardan korunmak için çok önemlidir. Temiz görünen ellerde bile hastalık yapıcı binlerce mikroorganizma vardır. Bu yüzden gün içerisinde ellerinizi doğru teknikle yıkayarak enfeksiyon hastalıklarından korunabilirsiniz.
#El YıkamaOkulların açık olması, eğitimin devam etmesi özellikle Türkiye için önemli toplumsal olaylar arasında bulunuyor. Çünkü nüfusumuzun yüzde 23’ü zamanının çoğunu, bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin çok olduğu okullarda geçiriyor. Hele hele birinci yarıyılın sona erdiği ve havaların soğuduğu bu dönem, riski daha da arttırıyor.
#Bulaşıcı HastalıkKışın gelmesi ile birlikte çocuklarda nezle, grip sezonu da açıldı. Bu salgınların yayılmasının nedenlerinden biri de kalabalık okul ortamları. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “Çocuğunuza doktor tavsiyesi olmadan asla antibiyotik vermeyin” diye aileleri uyardı. Bu hastalıkları ve alınabilecek önlemleri anlattı.
#Bulaşıcı HastalıkBulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozBeklenen haber dün akşam saatlerinde geldi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika’da yayılan M çiçeği virüs için "uluslararası öneme sahip acil durum” ilan etti. Afrika kıtasını tamamen etkisi altına alan salgının dünyaya yayılması önlenmeye çalışılacak.
#M ÇiçeğiDernekler, sivil toplum örgütleri sahiplendirme kampanyaları düzenliyor. Belediyeler uzun vadeli eylem planları hazırlıyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeleri içeren yasa yürürlüğe girdi ama hayvan hakları savunucularına göre yapılacak daha çok şey var: “Öncelikle sokakta yaşayan hayvanların kısırlaştırılması, kimliklendirilmesi ve mikroçiplenmesi gerekiyor.”
#KöpekMüzeler artık haftanın belli günleri geceleri de gezilebilirken Hürriyet Topkapı Sarayı’ndaydı. Hürriyet ekibi Osmanlı’nın en ihtişamlı yıllarına tanıklık etmiş sarayın dehlizlerinde dolaştı, sergilenen muhteşem eserlerin yanı sıra az bilinen hikâyelerini de dinledi... Topkapı Sarayı’ndaki en dikkat çekici eserlerden ‘Tılsımlı Gömlekler’ gizemini korumaya devam ediyor. Çin’den Mısır’daki Memlûklere oradan da Osmanlı’ya kadar uzanan ve ‘sihirli’ olduğuna inanılan bu gömlekleri tarihçilere sorduk...
#Topkapı SarayıAK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeyle ilgili CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada, "Yasadaki en önemli başlık kısırlaştırma. Yasada ötenazi olmak zorunda. Kuduz hastalığı, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırganlığı artmış ve rehabilite edilemeyecek boyutta vahşi bir hal almış köpekler var. Bunların tabi tespit ve kararını verecek de barınaktaki yönetici veteriner hekim ve kamu yöneticileri olacaktır" ifadelerini kullandı.
#AK PartiHamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Güngör Yılmaz’ın (SPD) ‘Alster’den Elbe’ye – Şehrimizi Tanıyalım’ adıyla ve rehber Gerd Schmidt-Mildner eşliğinde düzenlediği şehir turunda, bu kez Elbe Nehri kıyısındaki Landungsbrücken mahallesi gezildi. Büyük ilgi gösterilen tur, Landungsbrücken tren istasyonunun rıhtım bölgesinde başladı.
#HamburgSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPSosyal medyada ‘itiraf’ sayfasında bazı Türk öğrencilerin siyahi öğrencilerle cinsel birliktelik yaşadıktan sonra HPV ya da HIV kaptığı, fuhuş vakalarının çığ gibi arttığı iddiaları koca bir kenti ve üniversiteyi sarstı. Ancak bazı kesimlere göre de bunlar itiraf değil, iftiraydı. Amaç Karabük’e kara çalmak, yabancı düşmanlığını pompalamaktı. Hürriyet, Karabük’e giderek taraflarla görüştü, Türkiye gündemine oturan iddiaları araştırdı.
#Karabük ÜniversitesiFil Suresi, namazda okunabilecek sureler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Toplam 5 ayetten oluşan Fil suresi, fillere sahip olan ordusuyla Kabe'yi yıkmak isteyen Ebrehe ile ordusunun nasıl helak edildiğini anlatır. Halk arasında Elemtera suresi olarak bilinir. Sureyi ezberlemek isteyenler için Fil Suresi okunuşu sayfamızda Fil suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu ile birlikte Türkçe diyanet meali yer almaktadır.
#Fil SuresiİSRAİL’in Gazze Şeridi’ni abluka altına almasından sonraki süreçte, elektronik posta adresime Birleşmiş Milletler’in İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından günlük olarak gönderilen, buradaki insani ihtiyaçların durumuna ilişkin raporları yakından izlemeye çalışıyorum.
#İSRAİLDünyayı değiştiren Covid-19 virüsünün çeşitli varyantları hâlâ aramızda dolaşırken bilim insanları da gelecekteki pandemilere hazırlık yapıyor. Uzmanlar, 'İspanyol gribi' olarak da bilinen 1918 gribinde hayatını kaybedenlerin kemiklerinin önümüzdeki yıllarda yaşanacak salgınlarda kimlerin en ağır etkileneceğine dair ipuçları verebileceğini düşünüyor. İşte gelecekteki pandemide kimlerin hedef grubunda olduğunu araştıran bilim insanlarının ilginç çalışması...
#PandemiCHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “İstanbul’da uyuşturucu baronları tarafından kahraman polisimiz Hakan Telli’nin şehit edilmesi ve iki silah arkadaşının yaralanması, emniyet güçlerimizin zorlu şartlar ve siyasi baskılara karşın verdiği azimli mücadeleye rağmen yüzleşmemiz gereken acı bir gerçeği önümüze koydu” dedi.
#Kemal KılıçdaroğluEris virüsü belirtileri ve etkileri ile merak ediliyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris VaryantıEris virüsü Covid-19 yayılımında yeni bir varyant olarak dikkat çekiyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris VaryantıEris virüsü Covid-19 yayılımında yeni bir varyant olarak dikkat çekiyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris VaryantıDünyayı etkisi altına alan Covid-19'dan sonra şimdi de yeni varyant Eris virüsü gündemde yer alıyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris VaryantıSudan’dan çatışmaların patlak vermesi sonrasında karayolu ile Etiyopya’ya nakledilerek havayoluyla tahliye edilen Türk kafileleri İstanbul’a ulaşmaya başladı. Vatandaşlar, “Hartum tamamen kuşatma altında. Çatışmalar çok yoğun. Çok korktuk, ancak Etiyopya’da havalimanına ulaşınca rahatladık” diyerek zorlu yolculuğu anlattı.
#Sudan