Dünyada 55 milyondan fazla kişinin demans hastalığıyla yaşadığını söyleyen Türk Nöroloji Derneği’nden Prof. Dr. Neşe Tuncer, hafızayı korumak için yapılması gerekenleri anlattı: “Yeni şarkı sözleri öğrenmek, yeni tarifler denemek, yaşadığımız yerlerde bilmediğimiz yerleri keşfetmek, kaybolup yol bulmak...”
#Dünya Alzheimer GünüÜlkemiz ve dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve Alzheimer hastalığının ülkemiz ve dünya için önemi artmakta olup tüm dünyada ‘21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ olarak anılmaktadır. Alzheimer’a karşı gerekli bilinci oluşturarak fark yaratmak amacıyla her yıl 21 Eylül’de Dünya Alzheimer Günü etkinlikleri düzenlenir. Peki, alzheimer nedir? Alzheimer belirtileri neler?
#Bugün Dünya Alzheimer GünüAlzheimer hastalarının ve demans şikayeti olan kişilerin tedavisinde yeni yöntemler geliştirmeye çalışan Anne-Christine, hastalığın hem hastalar hem de sevdikleri için en travmatik yan etkilerinden biri olan hafıza kaybıyla mücadele etmek için BikeAround adlı ilk prototipini oluşturdu.
#GoogleBugün Dünya Alzheimer Günü. Alzheimer hastalığı, demans, daha bilinen adıyla bunamanın en sık nedeni. Alzheimer hastalığı beynin düşünme, hafıza ve dil bölümlerini etkiler. Hastalığın başlangıcı sinsidir ve yıkım genellikle yavaştır. Hastalığın nedeni bilinmiyor ve tedavisi de bulunmuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutköy'de Darülaceze Sosyal Yaşam Şehri Açılış Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Netanyahu kalkmış yanına iki bakanını alıyor, dün bir basın açıklaması yapıyor. Ey Netanyahu, şu an senin iyi günlerin. Seni daha farklı günler bekliyor. Bunların ahı seni iflah ettirmez. Netanyahu, şunu bil, gidicisin, gidici. Gidicisinö dedi. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne de değinen Erdoğan, "Hele hele, yerleşimcilerin terörist ilan edilmesi bu sonuç bildirgesinde en önemli maddeydi. Alınan kararların takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanBugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü. Şu anda tüm dünyada 57 milyon, Türkiye’de ise 700 bin kişi bu hastalığın etkisi altında. Uzmanlar, “Sadece Akdeniz tipi beslenmek değil Akdenizliler gibi keyifli, kalabalık sofralarda beslenmek de önemli. Sosyalleşmeden diyet, Alzheimer riskini daha az düşürüyor” diyor.
#AlzheimerHer devirde merak konusu olan Astrolojiye bu merak günümüzde de sürmektedir. İşte, 21 Eylül hangi burç, 21 Eylül tarihinde yaşanmış tarihi olaylar, 21 Eylül tarihinde doğanlar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#21 Eylül Hangi Burç Ve Burcu Ne?Gizemli bir alan olmakla dikkat çeken Astroloji tıpkı geçmiş devirlerde olduğu gibi günümüzde de aynı gizemini korumakta ve merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız 14 Haziran burcu, özellikleri, 14 Haziran tarihinde yaşanmış olaylar, 14 Haziran tarihinde doğan yabancı ve Türk ünlüler ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#14 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?Genç bir kalp cerrahıyken yılda 500 ameliyat yapıyor, aynı evde birlikte yaşadığı çocuklarının büyüyüşünü göremiyordu. Hayatı kaçırdığını fark edince ameliyat sayısını azalttı, tıp alanındaki icatların peşine düştü, ‘The Dr. Oz Show’ adlı programıyla sağlık gündemine yön verdi. İstanbul’da bir araya geldiğimiz kalp cerrahı ve yazarımız Dr. Mehmet Öz’le sohbete pandemi muhasebesi yaparak başladık, mesleğine duyduğu tutkuyu, ölümünün ardından hakkında şiir yazdığı 20 yaşındaki hastasını ve “Onlar ufakken çoğu şeyi eşim Lisa yaptı. Ben ancak bu son 10 sene onlarla daha fazla ilgilenebildim” diye anlattığı çocuklarını konuştuk.
#YAZARHarun Candan beşinci romanı ‘Sonsuzluğun İlk Günü’nde dünyanın nasıl bir sona ulaşacağına kafa yoruyor. İnsanoğlunun yarattıklarının yıkıcı etkilerinin 2 bin 635 yıllık panoramasını beş kıtadan, merkezine bir madalyonu aldığı romanıyla okuyucusuna sunuyor.
#Harun CandanBugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü, günümüzde artık çoğu kişinin bildiği ve belli bir yaşın üzerindeki insanlar tarafından ciddi bir gelecek korkusu olarak ifade edilen bir hastalık. Dünya Alzheimer Günü kapsamında Doç. Dr. Can Hakan Yıldırım Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı, Alzheimer hastalığına karşı erken tanı ve korunmanın önemini vurgularken, Alzheimer’dan korunma hakkında bilgiler verdi.
#AlzheimerKariyer gelişiminde, çalıştığınız şirketlerin kültürü, yöneticilerinizin tavrı, duruşu, karakteri, liderlik stili oldukça önemlidir. Özellikle, yeni mezun, tecrübesiz gençler açısından ilk çalıştıkları yöneticiler avantaj ya da dezavantaj olabilir. Ben, bu alanda çok şanslıydım, gerçekten bana güvenen, alan tanıyan, önerdiğim projeleri gerçekleştirmem için imkan sağlayan ve örnek teşkil eden çok önemli liderler ile çalışma imkanım oldu. Tabii herkesin çalışma hayatında olduğu gibi çok kötü (hem karakter, hem de iş yapış şekli olarak) yöneticiler ile de çalıştım ve onları da gözlemleme imkanım oldu. Bu da çok değerliydi. Negatif yöneticilerden de önemli dersler alıyorsunuz. Onlardan nelerin yapılmaması gerektiğini öğreniyorsunuz…
#HürriyetSabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sabancı, "Tüm dünyada bir 'zihniyet dönüşümü' var. Biz de, Sabancı Vakfı olarak hayırseverliği farklı bir bakış açısıyla ele alıyor ve ülkemiz için öncü modeller ortaya koymak için çalışıyoruz." dedi.
#Güler SabancıOkuyacağınız bu yazı 17 Ağustos 1999 depreminde yaşanan dramatik hikâyelerden yalnızca biri. Gölcük’ün merkezinde, bitişik apartmanlarda yaşayan, birinin apartmanı diğerinin üzerine devrilen komşu iki ailenin hikâyesi... 20’nci yıldönümünde, Marmara depremini bizzat yaşamış kişilerle hayatın o günden bugüne nasıl geçtiğini konuşmak için Gölcük’teyiz.
#Hürriyet PazarDışişleri Bakanlığında 37 yıl görev gördüm. Şimdi ülkemizin genç diplomatlarının ve dış politika uzmanlarının yetişmesine katkıda bulunmaya çalışıyorum. Öğrencilerimin bana en fazla sordukları soruların başında diplomat olarak görevli olduğum dönemde bulunduğum ülkelerden, yaşadığım ve ziyaret ettiğim şehirlerden en fazla hangisini beğendiğim, hangi ülke ve şehrin bende daha fazla etki bıraktığı oluyor.
#Yazarlar