Yılbaşı sofrası için ayvalı pancar mezesinden mısır unlu çıtır kabağa, yeşil mercimek dolgulu kapya biberlerden narlı kereviz salatasına nefis önerilerim var. Uzun saatler geçirdiğimiz yeni yıl yemeğinde tokluk sinyallerine kulak vermeyi unutmayın, tıka basa doymamaya çalışın. Aslında masadan sağlıkla kalkmanın sırrı basit: Yemeği odak noktası yapmadan, sevdiklerimizle geçirdiğimiz vaktin keyfini çıkarmak... Yeni yıl sağlık, mutluluk ve bol bereketiyle gelsin.
#Yılbaşı SofrasıGüzelce temizlediğim mantarları biraz fındık yağıyla çok sıcak tavada sotelemeyi seviyorum. Ocaktan almadan tuz, taze kekik, taze çekilmiş karabiber ve ezilmiş sarımsak da ekleyip tatlandırıyorum. Bazen üzerine yumurta kırıp getiriyorum sofraya, bazen etin üstünde servis ediyorum. Buğday risotto’yu mantar soteyle lezzetlendirmek de şahane oluyor. Mantar çorbasından mantarlı lazanyaya daha pek çok nefis önerim var.
#MantarRüzgar Sünbül ile gastronomi kültürünün modern edilmiş günümüz mutfaklarda sunumu buram buram emek dumanı üstünde adı suppa et olan günümüzde buğday risotto yatağında kuzu incik olarak sunulmaktadır ve farklı farklı isimlerde restoran menülerinde yer almaktadır. Araştırdığımızda mutfak tarihini yansıtan bu özel yemek yıllardır yapılmaktadır. Buğdayın rissottoya dönüşmesi ve kuzu etiyle buluşması gastronomi kültürüne yenilik katmaktadır.
#Buğday RisottoBu yılbaşında hepimiz evdeyiz. Şık bir restorana gidemesek de evlerimizde enfes sofralar kurup sevdiklerimizle eğlenerek geri sayım yapabiliriz. En önemlisi aynı evde ya da çevrimçi, birlikte olmak ama ondan sonra iyi bir yılbaşı menüsü ve güzel bir sofra şart... Ünlü şeflerden özel menüler istedik. Başlangıçtan tatlıya birbirinden lezzetli reçetelerini paylaştılar. Şef Refika Birgül’den de şık bir yeni yıl sofrasının ipuçlarını aldık.
#Gazetehaberleri14 Şubat Sevgililer Günü’ne çok az kaldı. Birçok kişi planlarını çoktan yaptı ama siz henüz ne yapacağınıza karar veremediyseniz bu önerilerimize bir göz atın. İşte herkese uygun seçeneklerle Sevgililer Günü tavsiyelerimiz...
#Sevgililer Günüİtalya’da beni en çok mutlu eden yemekleri ‘osteria’ ya da ‘trattoria’ denen lokantalarda tattım. Eğer turistik olmayan yerlere gider ve seçiminizi de iyi yaparsanız olağanüstü lezzetli ve yöresel yemekler bulabilirsiniz. Gene fazla turistin olmadığı yerleri keşfederseniz gerçek İtalyan misafirperverliğini de görürsünüz.
#Vedat MilorKavuzsuz gibi farklı çeşitleriyle Anadolu’nun hemen her yerinde sıklıkla pişirilip kullanılan arpanın modern şehir sofralarında neden kendine daha sık yer bulmadığına şaşırıyorum… Kültürümüzün bu kadim malzemesi bir fonksiyonel gıda. Haşlayıp salatalara katabilir, arpa ekmeği, suyu ve kavurgası da yapabilirsiniz. Seçtiğim pratik tarifleri evde siz de deneyin.
#CevizKaraköy’de yeni açılan Aşeka’ya büyük beklentilerle gitmedim ama buradan çok hoşnut ayrıldım. Her şeyden önce mekânı sevdim. Sade ama rahat ve sohbet için çok uygun. Özellikle deneyin diyeceğim bir tadımlık var. Şefin Amerika’da keşfettiğini düşündüğüm ‘tater tots’. Ama oradakilerden bile iyiydi. Ne mi bu? Rendelenip buharda pişmiş patates... Kalıplarda soğutulduktan sonra dilimlenip kızartılıyor.
#Tater TotsSöğüt’teki Manzara lokantasının çok güçlü bir mutfağı var. Özellikle deniz ürünleri söz konusu olduğunda ülkemde ilk sıraya yerleştireceğim restoran burası. Sabah toplanmış denizkestanesi, böcekli yarma buğday keşkek ve akya balığından yaka pilaki en beğendiğim yemeklerinden...
#GastronomiYılbaşı gecesi müdavimi olduğumuz mekânlara gidemesek de onlar hazırladıkları menülerle bizim kapımıza kadar geliyor. Bu yıl salgın nedeniyle restoranların çoğu paket servis veya gel-al uygulamasına geçti. Başarılı şeflerin hazırladıkları menüler bize o mekânlara ışınlanmışız gibi hissettirebilir. İşte birkaç örnek...
#GazetehaberleriKeşkek nasıl yapılır sorusunun yanıtı sofralarında farklı lezzetler arayan vatandaşlar tarafından araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Anadolu mutfağının eşsiz lezzetleri arasında yer alan keşkek, sofralara renk katmaya devam ediyor. Peki, keşkek nasıl yapılır? İşte keşkek tarifi ve malzemeleri.
#KeşkekEge deyince ilk akla gelen İzmir’e yazın kavurucu sıcağı gelmeden gitmenin tam vakti. Kent doğal güzellikleri ve tarihinin yanında mutfağıyla da yemek meraklılarını kendine çekiyor. Baharda çıkan çeşit çeşit Ege otlarıyla yapılan yemekler, zeytinyağlılar, günlük deniz ürünleri gibi lezzetlerin olduğu bu mutfağı en iyi temsil eden restoranları seçtik!
#RestoranYa çok yiyorsunuz ya da hareket etmiyorsunuz. Veya dengeli besleniyorsunuz, hareketsiz de değilsiniz ama kilo veremiyorsunuz. Sebebi toksinler olmasın! “Onlar ne ki?” diyorsanız, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’ndan yarın başlayacak yazı dizisi öncesi sizin için dinledik.
#KiloYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı Mekanlar