8 ülkede 16 havalimanında yiyecek-içecek hizmeti veren TAV Havalimanları’nın iştiraki BTA, İstanbul’dan sonra ikinci üretim tesisini Dubai’de açıyor. Kendi markaları dışında dünyanın önde gelen restoranlarının da unlu mamullerini üreten BTA, 5 yılda iki kat büyüme hedefliyor. Bünyesinde 18 marka ve 318 restoran ile hizmet veren BTA, bu markalar için de franchise sistemi başlatacak. Şirketin hedefi 600 restorana ulaşmak.
#TavBTA binlerce kişiyi doyuran koca bir mutfak... Türkiye, Gürcistan, Makedonya ve Tunus’taki dokuz terminalde, 146 kafe, bar, restoran ve büfede günde ortalama 37 bin yolcuya hitap ediyor. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur çıkan sultanlara layık yemekleri her sabah ofisinde tadıyor
Türk ve dünya mutfaklarının lezzetlerini geleneksel Türk konukseverliğiyle birleştiren BTA İstanbul, Atatürk Havalimanı'nda Anadolu mutfağının yemeklerini müşterileriyle buluşturdu. Açılış kokteylinde davul çalıp dans eden dansçı kızların performansı büyük alkış aldı. Açılış kokteyline TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Atatürk Havalimanı Mülki İdari Amiri Ahmet Aydın, BTA Genel Müdürü Saadetin Cesur, DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci ve diğer davetliler katıldı. Kokteylde BTA çalışanlarının üniformalarını giyerek ritim şov yapan ve dans eden grup, katılımcılardan büyük alkış aldı.Enver ALAS/ DHA
#HtvhaberTAV Havalimanları, Zagreb Havalimanı ile Balkanlar’ı adeta kanatlandırdı. Toplam 8 ülkede 15 havalimanı işleten TAV, Balkan coğrafyası portföyü açısından da önemli. Şimdilerde Makedonya ve Hırvatistan’ın ardından Karadağ Havalimanı için de TAV kıyasıya yarışıyor. TAV’ın işlettiği Zagreb Havalimanı tam bir başarı hikayesi olarak öne çıkıyor.
#TAV HavalimanlarıSekiz ülkede 15 havalimanı işleten TAV Havalimanları, yatırım hamlesiyle 2.2 milyar dolarlık şirket değerine ulaştı. Global krizlere rağmen yatırım hızını sürekli artırdıklarını söyleyen TAV Havalimanları Holding’in CEO’su Serkan Kaptan , “İlk üç ayda hava trafiğinde önemli bir artış var. Yaz sezonunun da iyi geçmesini bekliyoruz” dedi.
#TAV Havalimanlarıİstanbul Havalimanı artık kabına sığmıyor. Koridorlarında yolculardan adım atarken boşluk yok denecek kadar az. 2019 yılında yolcu sayısı 52 milyon 748 bin, 2023 yılına 76 milyon 525 bin oldu. 2024 hedefi ise 85 milyon yolcunun üzerinde. Bana göre bir talihsizlik olmazsa 90 milyona yaklaşabilir. 2024 ve sonrası İstanbul Havalimanı için çok yoğun olacak. Büyüme hızı zorunlu olarak artacak. Yeni yatırımlar birbirini kovalayacak. Sanırım gelecek 5 yıl içinde dünyanın birçok büyük havalimanına kafa tutacak.
#İGA"2042’ye kadar Airbus ve Boeing yılda yüzde 3.6-3.8 büyüme bekliyor. Şu anda 23 bin 600 aktif uçak var. Bu 2042’ye kadar 41 bin yeni uçak demek. Tabii her yıl emekliye ayrılacak uçaklar da olacak. Yatırımların tamamlanması, trafik artışı, servis şirketlerinin artan katkısı ve operasyonel kaldıraç etkisiyle 2025’ten itibaren güçlü bir büyüme patikasına gireceğiz. 2040’a kadar küresel yolcu trafiğinin iki kattan fazla artarak 19 milyarı aşması bekleniyor. Bu da beraberinde 2.4 trilyon dolarlık havalimanı yatırımı getirecek. Hedef bölgelerimizdeki çeşitli ihtiyaçlara cevap verebilen havalimanı projeleri için gereken bilgi birikimi, finansal ve operasyonel yeteneklere sahibiz.”
#TAV HavalimanlarıAmerikalı uçak imalatçısı Boeing’in başı sürekli derde giriyor. Bu dertleri açan ise Amerikan Federal Havacılık Otoritesi FAA. Özellikle 737 MAX kazalarından sonra şirketin yakasını bırakmayan FAA, Boeing imalat hızını da ciddi bir biçimde düşürdü. Otorite bu kez 787’lerde 5G kaynaklı uçuşa elverişlilik direktifi için revizyon istedi.
#THYMotor çalıştıran Milli Muharip Uçağı, 5. nesil bir savaş uçağı olacak. Önünde daha birkaç yıl var. Avrupa ise 6. nesil savaş uçağını yapıp Amerika’dan hızla kopmak ve F-35 saltanatından kurtulmak istiyor. İşte tam bu noktada MMU 6. nesile çevrilebilir. KIZILELMA ise mükemmele yakın eşsiz bir uçak. Bu uçak da tam bir görünmezlik kazandığında daha yolun başında birçok savaşın galibi olacaktır.
#Milli Muharip Uçağı10 yıl önce Türkiye’de kurularak 170 ülkeye yayılan ve buralarda kutlanmaya başlayan Global Wellness Day’in kurucusu Belgin Aksoy ile telefonda konuştuk. İşte Tayland kabilelerinde sosyal sorumluluk projesine imza atan Aksoy ile sohbetimizden anekdotlar...
#Global Wellness DayFestivaller, oteller, restoranlar, yat limanı açılışları gibi birbirini takip eden etkinliklerle ekim ayına belki biraz yorucu ama çok hızlı ve hareketli bir giriş yaptık. Zaman zaman bu saptamam nedeniyle eleştirilsem de hep söylediğim gibi sonbahar gerçekten de eyleme geçilen başlangıçlar mevsimi, sanki gerçek hayata dönüş gibi...
#Müge AkgünGöktürk’le ilk tanışmamın üzerinden 20 yılı aşkın bir süre geçmiş. 15 yıldır da burada yaşıyoruz. Bu süreçte gerçek bir köyden uydu kente ya da diğer bir deyişle banliyöye dönüşmesine şahit olduk. İnşaatlarla birlikte nüfus da arttı, marketler açıldı ama uzun bir süre artmayan, eksikliği en çok hissedilen şey vardı, o da restoranlardı.
#Müge AkgünTürk mutfağını 3 kıtada temsil eden BTA’nın CEO’su Sadettin Cesur ile yeme-içme operasyonunu yürüttükleri İstanbul Havalimanı’nda bir araya geldik. Cesur, havalimanını, Türk gastronomisinin dünyaya açılan kapısı ve vitrini olarak nitelendiriyor.
#Baran SüzerTürkiye'nin başkenti olan Ankara ilimiz ülkemizin en kalabalık olan 2. şehridir. Ülkemizin tarihine yön vermiş olan Ankara ili, jeopolitik olarak da oldukça önemlidir. Çoğu şehrin ortasında konumlanmış olduğundan dolayı Ankara iline araç giriş çıkışı oldukça fazladır. Peki, Ankara plaka kodu kaçtır? Ankara ve ilçelerinin plaka harfleri nelerdir? Sizin için tüm detayları ile derledik.
#Ankara Plaka Kodu Kaçtır?Özellikle temmuz ayına doğru yolculuklarda ciddi artışlar bekleniyor. Pandeminin büyük baskısı altında ezilen havayolu şirketleri de fiyatlarını arttırmanın peşine düştü. Daha şimdiden Amerika’da ve bazı Avrupa ülkelerinde uçak bilet fiyatlarında yüzde 7’lik bir artış gözleniyor. Elbette yolcu arttıkça önce bilet fiyatları, ardından otel fiyatları yükselmeye başladı.
#YAZARİlk duyduğunuzda burun kıvırabilirsiniz... Havalimanlarında genelde ‘lezzet’ için değil ‘karın tokluğu’ için yemek yeniyordu... Ancak son yıllarda havalimanlarındaki iyi restoran sayısında ciddi bir artış var. Yolcuların da ‘gurme havalimanı’ beklentileri artıyor.
#Kokpitİki yıl önce Türkiye’nin önde gelen turizmcilerinden İtalTur’un sahibi Hande Arslanalp, İzmir Gastronomi Turizmi Kongresi sırasında İzmir’de bir gastronomi festivali yapalım fikrini ortaya atmıştı. O tüm koordinasyonu üstlendi. Bir grup fahri İzmirli olarak Gila Benmayor, Gamze İneceli, Metin Suerkan ve ben işin bir ucundan tuttuk.
#Müge Akgün