Brokolinin kilo vermeden tutun da kemik ve diş sağlığını korumaya kadar etkili bir sebze olduğu biliniyor. Bilim insanlarının ‘süper besin’ olarak adlandırdığı brokoli, neredeyse tüm kanser türlerine karşı da koruma sağlıyor. En son Avustralya'da yapılan yeni bir çalışmaya göre ise brokolinin her yıl 15 milyon insanı etkileyen hastalığa karşı da iyi geldiği bulundu. İşte bilim insanlarını şaşırtan brokolinin faydaları ve araştırma sonuçları…
#SağlıkBrokoli, insan sağlığı için faydalı olan besinlerin başında geliyor. Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyondan diyabete pek çok rahatsızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengin bir besin. Peki brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...
#BrokoliSevgili Hürriyet okurları... Son zamanlarda uzmanlardan sıkça duyduğumuz quercetin (kuersetin), birçok bitkinin kabuklarında yaygın olarak bulunan kimyasal bir pigmenttir. Quercetin gibi flavonoidlerin yararlı etkileri, vücudunuzda antioksidan olarak işlev görme yeteneklerinden kaynaklanır.
#SağlıkBilindiği üzere sebzelerin besin değerleri oldukça fazladır. Bazı sebzeler ise çok önemli faydaları ile dikkat çekmektedirler. Bu sebzelerden biriside brokolidir. Brokolinin eşsiz bir sebze olduğunu bilmeyen yoktur. Sizler için Brokoli nasıl haşlanır? Brokoli pişerken yeşil kalması için ne yapılmalı? Ne kadar süre pişmeli? Tüm detayları ile derledik.
#BrokoliGünümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…
#Buğra BuyrukçuSonbahar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı arttı. COVID-19 ise hâlâ bitmedi ve hayatımızda olmaya devam ediyor. Özellikle yeni varyantları olan Eris ve Pirola, bulaşma konusunda öncekilerden çok daha becerikli. Bu nedenle hasta olmamak ve belirtileri daha hafif atlatabilmek için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız şart.
#COVID-19Sağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkVitaminlerin ve minerallerin her birinin vücudumuzun farklı işlevleri üzerinde faydalı etkileri bulunur. Eksiklerinde ya da fazla alımlarında çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenme bu vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınımını sağlayacaktır. Sağlıklı hücre büyümesi için önemli bir vitamin olan folat B9 vitamini olarak ta bilinir. Peki, folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#Folat NedirGünlük cilt bakımı rutininize ne kadar bağlı olursanız olun sağlıklı ve ışıltılı bir cildin ilk adımı doğru beslenme. Cilt sağlığı için ‘Skin Food’ (Cilt Gıdası) yaklaşımını geliştiren Dr. Thivi Maruthappu, buzdolabınızda olan besinlerin en az banyonuzdaki ürünler kadar önemli ve etkili olduğunu söylüyor. Peki bu besinler hangileri? Nasıl bir fayda sağlıyor? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiABD’de yapılan yeni bir araştırmada bazı meyve ve sebzelerdeki ‘flavonoidlerin’ beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığı saptandı. Peki hangi sebze ve meyveler hafızaya iyi geliyor? Ne kadar sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDaha kolay çorba bilmiyoruz. Hazırlaması 5 dakikanızı alacak. Her yaştan insanın çok severek yiyeceği enfes bir çorba tarifi. Midenizi rahatlatacak. Mercimek çorbası Türk Mutfağının vazgeçilmez başlangıçlarından biridir. Kırmızı, sarı mercimeklerden yapılır. Genelde terbiye kısmını un ile hazırlayıp mutlaka içine soğan konulur. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan menüsü iftar yemeği tarifleri...
#Ramazan Menüsü"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKalp-damar sağlığına iyi geliyor, kötü hücrelerle savaşıyor, antikanserojen etki gösteriyor. Metabolizmamızın düzenli çalışmasına da yardımcı olan fındığı, biraz meyve ve bitki çayıyla birlikte doyurucu bir ara öğüne çevirebiliriz. Lor peyniri, kuru üzüm ve fındıklı salatayı da akşam menülerinize eklemenizi öneririm.
#FındıkUnutkanlık, her yaşta görülebilen oldukça can sıkıcı bir hastalıktır. Unutkanlığa iyi gelen besinler arasında ceviz ve balık ön plana çıkmaktadır. Eksik alınan vitaminler, yanlış beslenme ve sağlıksız gıda tüketimi unutkanlığa yol açabilir. Ceviz, elma, kırmızı et ve daha birçok farklı besin unutkanlığa iyi gelmektedir. İşte, sizler için merak edilenleri derledik.
#Unutkanlığa İyi Gelen BesinlerKonu cildiniz olduğunda; ne yersen osun demende doğruluk payı olabilir. Çok uyumanın, stresi yönetmenin ve güneş kremi kullanmanın yanı sıra besleyici gıdalar yemek, sağlıklı cildi korumanın anahtarıdır. Peki, sağlıklı bir cilt için hangi ürünler tüketilir ayrıntıları ile derledik.
#CiltPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#Sağlık