Güncelleme Tarihi:
Unutkanlık, bellekte yer alan bilgilerin çeşitli nedenlerden dolayı silinmesi olarak bilinmektedir. Bazı kişiler geçici unutkanlıklar yaşarken bazıları ise daha uzun süreli unutkanlıklar yaşayabilirler. Sadece ileriki yaş gruplarında değil genç yaş gruplarında bile unutkanlık problemi görülebilir. Bunun en önemli nedeni bu hastalığa yol açan unsurlardır. Alınması gereken önlem ise daha doğru ve düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanmaktır.
Unutkanlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Unutkanlığa neden olan durumlar arasında; stres, ağır depresyon, sinir sistemi bozuklukları ve bunlara benzer durumlar olabilir. Tabi en büyük unutkanlık nedeninin yetersiz beslenme olduğunu söyleyebiliriz. Unutkanlığa karşı çözüm sunan birçok vitamin vardır. Bu vitaminler az veya hiç alınmadığı takdirde unutkanlık görülebilir. İlk başlarda normal gibi görünen bu durum bir süre sonra hayatınızı olumsuz yönde etkiler.
Unutkanlığa karşı şu vitaminler iyi gelmektedir;
- B12 vitamini,
- Omega-3 yağ asidi,
- E vitamini,
- D vitamini.
Yukarıda yer alan vitaminler unutkanlığa karşı oldukça olumlu etkileri olmalarıyla bilinirler. Özellikle ceviz, kırmızı et, balık, kuruyemişler, bitter çikolata, yeşil çay ve yumurta unutkanlığa karşı çok işe yaramaktadır.
Unutkanlığa İyi Gelen Yiyecekler, Sebzeler ve Meyveler
Unutkanlık için sadece meyve yada sebze tüketmek yetmez. Birçok farklı yiyecek içerisindede unutkanlığa iyi gelen vitaminler bulmak mümkündür. Bundan dolayı sadece belirli ürünler yerine farklı ürünlerdende yararlanmak oldukça mantıklıdır. Tabi bu yiyecekleri, sebzeleri ve meyveleri düzenli olarak bilinçli bir şekilde tüketmek gerekir.
Ceviz
Unutkanlık için en etkili yiyecek cevizdir. Zaten cevizin hafızayı güçlendirdiğini bilmeyen yoktur. Doğal olarak düzenli bir şekilde ceviz tüketen insanlarda hafıza güçlü olur. Buda unutkanlık sorununa karşı iyi gelmektedir.
Kuruyemişler
Fındık, badem, kaju ve daha birçok kuruyemiş içerisinde E vitamini yer almaktadır. E vitamini eksikliği unutkanlığa neden olduğu için kuruyemiş tüketimi bu eksikliği kapatır. Bu sayede unutkanlık yaşama şansınızda azalacaktır.
Balık
Balık, omega-3 yağ asidi bakımından oldukça zengindir. Haftada en az iki sefer balık tüketmek unutkanlığın en iyi çözümleri arasında yer almaktadır.
Kırmızı Et
Zengin bir B12 kaynağı olan kırmızı eti haftada 1-2 kez kesinlikle tüketmek gerekir. Özellikle B12 vitamini eksik olan kişilerde unutkanlık daha sık görülmektedir.
Ispanak, Tere, Maydanoz ve Benzer Sebzeler
E vitamini içeren ıspanak, tere, marul, brokoli ve bunlara benzer sebzelerde unutkanlığa karşı doğal besin kaynaklarıdır.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, yoğurt, peynir ve bunlara benzer ürünlerinde unutkanlık için yararlı olduğunu söyleyebiliriz.
Nar
Narın vücut için faydaları oldukça çoktur. Narın düzenli olarak tüketilmesi hafızayı güçlendirmeye yarar. Bu meyvenin tüketimi sayesinde kan dolaşımı düzenli ve sağlıklı olarak devam eder. Buda beynin sahip olduğu fonksiyonları yerine getirmesine büyük ölçüde yardımcı olur.
Çilek
Sevilen ve vazgeçilmez meyvelerden birisi olan çileğin unutkanlık için tercih edilen bir meyve olduğu bilinmektedir. Zaten çoğu insan mevsimi geldiği zaman sık sık çilek tüketmektedir. Eğer unutkanlık problemi olup da çilek tüketmeyen kişiler varsa bir an önce çilek yemeleri gerekir.
Elma
Antioksidan özelliği olan elmanın günde 1-2 adet tüketilmesinde fayda vardır. Unutkanlık başta olmak üzere birçok sorun elma yiyerek azaltılabilir.