Paylaş
MERCİMEK ÇORBASI
MALZEMELERİ
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı dolusu beyaz un
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı dolusu salça
1,5 çay bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı dolusu kuru nane
YAPILIŞI
Soğanları küpler halinde doğrayıp zeytinyağı çeviriyoruz. Rengi değişmeye başladığında un ilave edip kavuruyoruz.Salça ilave ediyoruz karıştırıyoruz. Yıkadığımız mercimekleri ilave edip üzerine 4 su bardağı sıcak su ekleyip ezdirerek karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Mercimekler şiştiğinde el blenderinden geçiriyoruz. Evinizde blender yoksa bu şekilde de tüketilebilir.
Blenderden geçen çorbanın üzerine nane ilave edip bir taşım kaynatıp servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
MOR SOĞANLI BROKOLİ SALATASI
Brokolinin lezzet bulmuş hali. Mor soğanla birbirlerine çok yakışıyorlar. İkisi de sağlığımıza çok yararlı. Hele hele Ramazan günlerinde kaybettiğimiz vitaminleri geri kazanmak çok mühim. Yemeğimize eşlik etmesi için mutlaka salata ve sebze tüketmeliyiz. Brokoli Salatası: brokolinin faydaları saymakla bitmez. Beta keroten bakımından en zengin sebzelerden biri. Hal böyle olunca en büyük kanser savaşçısı.
MALZEMELERİ
300 gr. brokoli
1 büyük baş mor soğan
2-3 diş sarımsak
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığının ucuyla pul biber
1 çay kaşığının ucuyla kekik
YAPILIŞI
Brokolileri küçük parçalara ayırıp az suda haşlayın. Ben biraz az haşlıyorum, dişe gelmesinden hoşlanıyorum. Siz arzunuza göre haşlayabilirsiniz.Bir fırın kabında yarım ay dilimleri şeklinde dilimleyin, bir kaseye alın. tuz, pul biberi, kekiği elinizle çok hafifçe ovun. Fırın kabına koyun, üstüne zeytinyağını gezdirin. 200 derece fırında pişirin.Haşlanmış brokolileri ince ince doğrayın. Bir kaseye koyun. Fırında yumuşayan soğanları alın brokolilerin üstüne koyun, tuz serpin, nar ekşisini ekleyin, sarımsakları ezip ekleyin güzelce harmanlayın. Servis tabağına alın. Afiyet olsun.
HAZIR YUFKADAN PATLICAN BÖREĞİ
Patlıcanın her halini seven bir milletiz. Kebabıydı, mezesiydi, yemeğiydi.. Ama biz böreğini ayrı severiz. Hele davet sofralarında ara sıcak olarak ikram etmeye bayılırız. Açma derdi olmayan kat kat hazır yufkadan yapılan bu böreğin iç harcı çok lezzetli. Yaz aylarına en yakışan börek bize göre patlıcanlı börektir. Hele yanında buz gibi ayran ve karpuzla bir öğünü mükellef bir sofraya dönüştürebilir.
MALZEMELERİ
3 adet taze yufka
3 adet patlıcan
2-3 adet çarliston biber
1 iri domates
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz ve karabiber
SOS İÇİN
3 adet yumurta
1 sarı üstü için ayırıyoruz
1 çay bardağı süt
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı çörek otu ve susam
YAPILIŞI
Patlıcanları minik küpler halinde doğrayıp tuzlu suda bir süre bekletip sonra sıkıyoruz, suyunu süzdürüyoruz.Bir tavaya yağ alıp küp doğranmış soğanları koyup kavuruyoruz, sonra biberleri ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Sonra patlıcanları ekliyoruz. Domatesi küp küp doğrayıp üzerine ilave edip tuz ekleyip karışıtrarak pişiriyoruz. Arada kapak kapatabilirsiniz. Patlıcanlar piştiğinde harcımız hazır.Sosumuzu hazırlıyoruz. Yumurta sarısının birini kenara ayırıyoruz. Akını ve iki yumurtayı derin bir kaseye koyuyoruz. Yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı sütü koyup çırpma deliyle güzelce çırpıyoruz.Bir tepsiyi yağlıyoruz. Yufkayı güzelce açıyoruz tepsi içinde üzerine hazırladığımız sostan koyup elimizle bir yufkayı yırtıp sos döktüğümüz yufkanın üzerine yayıyoruz. Sonra iç harcımızı güzelce yayıyoruz. sonra o yufka parçasını koyuyoruz. Sosumuzu döküyoruz.Kenarlarda kalan yufkaları da aralarına sos dökerek kapatıp dilimlere ayırıyoruz. artan sosu üstüne gezdirin. Yumurta sarısı da sürebilirsiniz. susam çörek otu serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
TENCEREDE TAVUK TANDIR
Kolay lezzetler kuşağımızda tavuk tandır var huzurlarınızda. Soslanmış tavuğu tencereye dizip kısık ateşte uzun süre pişiriyoruz. Ortaya çıkan lezzete inanamayacaksınız. ağızda dağılan lokum gibi bir tavuk etiyle karşılaşacaksınız bizden söylemesi. Lokum gibi tavuk tandır pişirmek hiç zor değil. Çeşit çeşit tavuk pişirme yöntemi var. Tavuk yemekleri arasında tek geçeceğiniz, böyle bir tavuk yemeği yemedim diyeceğiniz bir tarifle karşınızdayız.
MALZEMELERİ
1 adet tavuk (6-8 parçaya ayrılmış)
1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
1 tatlı kaşığı salça
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı içme suyu
1 çay kaşığı tuz ve baharatlar
YAPILIŞI
Bir tencereye yoğurt, salça, baharat, su ve zeytinyağını güzelce karıştırın, iyice harmanlansın.
Tavuk parçalarını sosun içine yatırın ve elinizle ovarak sosu yedirin. Kapağını kapatıp buzdolabına koyup en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirin. Buzdolabında dinlenen tavuğu tenceresiyle kapağını kapatıp küçük ocakta kısık ateşte ara ara ters yüz ederek pişirin. Yaklaşık 90 dakikada pişiyor. Ama tavuktan tavuğa değişir. Afiyet olsun.
YOĞURT TATLISI
Davet sofraları, kalabalıktır, bereketlidir.. Şerbetli tatlı gerektirir. Kimsenin hayır diyemeyeceği, kaymakla ya da dondurma ile servis edildiğinde 2. dilimin isteneceği bir tatlı var karşınızda. Yoğurt tatlısı yemek sonrası ya da çay yanına ikram edilebilecek damak çatlatan. Büyük ablam inanılmaz güzel pasta börek yapar. Ama gerçekten bir yiyen bir daha yer ablamın lezzetlerini. Bu da ablamın yaptığı nefis yoğurt tatlısı tarifi...
MALZEMELERİ
3 adet yumurta
4 kahve fincanı un
4 kahve fincanı yoğurt
3 kahve fincanı irmik
1,5 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı şeker
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
1 adet portakal kabuğu rendesi
ŞERBETİ İÇİN
4 su bardağı su
1/4 adet limon suyu
YAPILIŞI
Şerbet için bir tencereye suyu ve şekeri koyup kaynatın. Şeker eriyip hafif yoğunlaşan şerbetin içine limon suyunu damlatıp bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatın. ve soğumaya bırakın.Yumurtaları, şeker ile birlikte köpürene dek çırpın. Yoğurdu ve zeytinyağı ilave edin. Çırpmaya devam edin.Elenmiş unu, irmiği, kabartma tozunu, portakal kabuğu rendesini ve vanilyayı ekleyip mikserin düşük ayarı ile karıştırın.Hafifçe yağlanmış ve biraz şeker serpiştirilmiş orta boy borcama hamuru boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü pembeleşinceye kadar pişirin.Ardından hazırlayıp iyice soğuttuğunuz şerbeti, fırından çıkan tepsiyi 2-3 dakika bekletip soğuk şerbetle buluşturun. Tepsinin üzerini örtün. Tatlı şerbetini emdiğinde dilimleyerek servis yapın. Üstüne Hindistan cevizi serpip afiyetle tüketin. :)
Paylaş