İSTANBUL’da 86 yaşında hayatını kaybeden Türk tiyatrosunun usta ismi Genco Erkal için, uzun yıllar sahne aldığı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlendi. Törene, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Beyoğlu Belediye Başkanı, İnan Güney, eski başbakan yardımcısı Hikmet Çetin’in yanı sıra, Fazıl Say, Emre Kınay, Suna Selen, Orkestra Şefi İbrahim Yazıcı, Opera Sanatçısı Güvenç Dağüstün, Mazlum Çimen, Mert Fırat ve Erkal’ın sevenleri katıldı.
#Genco ErkalBir süredir kan kanseri ile mücadele eden Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden Genco Erkal, 86 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçı, yarın saat 14.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda düzenlenecek törenin ardından ikindi vakti kılınacak cenaze namazıyla Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.
#Genco ErkalTürk tiyatrosunun duayen isimlerinden Genco Erkal 86 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçı, cuma günü saat 14.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda düzenlenecek törenin ardından ikindi vakti kılınacak cenaze namazıyla Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.
#Genco ErkalErdal Şahin ve dünya kültür sahnesi korosu, Köln Schauspiel’de Anadolu kültüründen esintileri Türkçe ve Almanca seslendirdi. Şahin ve korosu 3 saat kaldığı sahnede Yunus Emre, Nazım Hikmet, Bertolt Brecht şiirleri başta olmak üzere birçok Anadolu türküsünü icra etti. Erdal Şahin 7 Ocak Pazar günü Köln’de şiddet ve savaş karşıtlığını ve toplumsal duyarlılığı pekiştirdiği müzikal bir gösterisini (Weltkulturbühne) Dünya Kültür Sahnesi korosuyla zenginleştirdi.
#Erdal ŞahinGünlük burç yorumlarınızı okudunuz mu? 19 Kasım'da aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuzu neler bekliyor? Uzman Astrolog Aygül Aydın, 19 Kasım günlük burç yorumlarını açıkladı! Aygül Aydın, 19 Kasım 2023 Pazar Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor, detaylı olarak anlattı. İşte günlük burç yorumları 19 Kasım 2023 Pazar...
#BurçlarTam da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, doğumhanede Tosca operasından aryalar eşliğinde dünyaya geliyor. Adını Nâzım Hikmet koyuyor. Çocukluğu, annesi Türkiye’nin ilk primadonnası Semiha Berksoy ile sahnede, kuliste, sanatla dolu bir ortamda geçiyor. Tiyatro dünyamızın usta ismi Zeliha Berksoy ile beraberiz… Eski albümlerini karıştırırken bir yandan da önümüzdeki hafta 100. yılını kutlayacağımız Cumhuriyet’in ilk kuşak kültür-sanat atılımlarını birinci elden dinledik.
#27 Mart Dünya Tiyatro GünüNuri Bilge Ceylan imzalı, 197 dakikalık ‘Kuru Otlar Üstüne’ Doğu’da bir okulda resim öğretmenliği yapan Samet ve yakın çevresi üzerinden insan ruhunun derinliklerinde dolaşırken iyiliğin ve kötülüğün bahçelerine uğruyor. Kadrodaki isimlerden Merve Dizdar filmdeki performansıyla bu yıl Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu ödülüne uzanmıştı.
#Kuru Otlar ÜstüneDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülInternatıonal 2. Foodfest Antalya Gastronomi Festivali’nin geçen yılki ilk döneminde Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e “Geçen hafta Gaziantep’teydim. Onlar mükemmel yapıyorlar, yemekleri de farklı, Gaziantep’le mücadele etmek zor iş” demiştim. O da bana “Sen gelecek seneyi gör, onları aşarız, burası turizmin başkenti, bundan sonraki hedefimiz kültür ve sanatın, tarımın ve gastronominin başkenti yapmak” demişti.
#Foodfest AntalyaModern toplumun gelişiminde etkili olmuş olan masonluk, en yanlış bilinen topluluklardandır. Dahası oraya dahil olmayanlar için en tehlikeli konularından biridir. John Dickie’nin ‘Kardeşlik’ adlı çalışması ortaçağ taş işçiliği loncalarından türeyen masonluğun tarihini etraflıca ele alıyor.
#John DickieSon 50 yıldır çağdaş Türk tiyatrosuna ağırlığını koyan Yücel Erten’in şimdilik iki ciltte (‘Akıntıya Kürek’, ‘Yelkenler Fora’) topladığı anıları, bir aydının geride kalanlara cümbüşlü vasiyetnamesi gibi; daha doğrusu, yalnız tiyatroya değil, 1960’lardan günümüze ülkemizdeki kültür politikasına ilgi duyanlar için de ciddi ve o ölçüde eğlenceli bir belge.
#Yücel ErtenKültürel bakımdan ‘Yeni bir Perikles dönemi’, ‘Altın çağ’, ‘Weimar Rönesansı’ gibi ifadelerle anılan Weimar Cumhuriyeti, Almanya’da imparatorluğun sonuyla başlayıp Nazilerin iktidarı ele geçirmesiyle sona eren dönemin adıdır. Peter Gay’in ‘Weimar Kültürü’ kitabı, bu dönemin biyografisi olarak okunabilir.
#Weimar KültürüTeknolojiyle ve bilimsel keşiflerle günlük hayatın buluştuğu noktayı merak ediyorsanız Wolfgang Schivelbusch’un ‘Demiryolu Seyahatinin Tarihi’ kitabı yararlı olacaktır. İlgi çekici bir üslupla kaleme alınan kitap, kuru bir demiryolu tarihi değil. Demiryolu tarihinin siyasal tarihle nasıl kesiştiğini gösteriyor.
#Wolfgang SchivelbuschMain nehri kıyısındaki Offenbach’ta düzenlenen Main Dünya Müzik Festivali’ne (MainWeltMüzik Festival) katılan beş ülkeden sanatçılar, halk şarkılarını birlikte söylediler, dünyaya barış mesajı verdiler. Offenbach Büyükşehir Belediye Başkanı Schwenke de müziğin düşünce ve ifade özgürlüğünün aracı olduğunu ve yasaklanmaması gerektiğini söyledi.
#Main Nehri